Aracınıza kaç litre antifriz konulacağı, aracın marka ve modeline, motor tipine, radyatör hacmine ve kullanılan antifrizin konsantrasyonuna bağlı olarak değişir. Genel bir kılavuz olarak, tipik bir otomobilin soğutma sistemi genellikle 4 ila 8 litre arasında antifriz alabilir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Soğutma sıvısı hacmi araçlar arasında biraz farklılık gösterirken, çoğu otomotiv uzmanı, araçların 5 litreye kadar soğutma sıvısı tutabileceğini belirtti.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Motorun aşırı ısınmasını ve donmasını önlemek için kullanılır. Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer hazır karışım değil ise su ekleyin, saf antifrizin kullanımı tavsiye edilen bir uygulama değil.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Sıfır araçta antifiriz vardır.
Yanmadan açığa çıkan ısı sonunda kaynamaya neden olur. Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Antifriz sıvısına saf su haricinde herhangi bir sıvı eklenmesi önerilmez.
3 lt içme suyu + 1 lt antifriz koyun yeterlidir. Ortalama -18 civarına kadar idare eder.
Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına sebep olur. Hatta tamamen bozulmasına bile sebep olabilir. Ek olarak antifriz suyla temas eden soğutma sistemi bileşenlerini de yağlar.
3 litre antifriz zaten %50 karışım yapar. en iyi orandır. fakat 50 50 karışımı musluk suyuyla değil saf suyla yapın.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Antifiriz renkleri
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
Refraktometreyi uç kısmında bulunan numunenin damlatıldığı eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız ve kapak kapalı konumda iken cihazın dürbün bölümünü gözünüze konumlandırıp gördüğünüz ölçüm tablosundaki değeri kullandığınız soğutucu yapısına göre okumaya çalışız.
Antifriz değişiminde 1lt su + 1 lt konsantre antifriz ilavesiyle donma noktasında -33 °C ila -35 °C arasında bir değere erişebilmektedir.
Antifriz Renklerinin Anlamları
Kırmızı antifrizler, organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Yeşil antifrizler, inorganik inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Mavi antifrizler, klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilen antifrizlerdir.
Kırmızı Antifriz Özellikleri
Kış mevsiminin sert olan yerlerde tercih edilir. Özellikle dizel ve LPG'li araçlarda kullanılır.
Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri