Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir. olarak da bilinir. Cinsiyet, medeni durum, tür, meslek gibi değişkenler nitel değişkenlerdir.
Bağımsız değişken(X), araştırmacının bağımlı değişken üzerinde etkisini test etmek istediği değişkendir. Bağımlı değişken(Y) ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisi incelenen değişkendir. Bağımlı değişken, araştırmacının bireyler ya da gruplar arası değişkenliğin incelediği değişken, çözmeye odaklandığı problemdir.
Değişken, birimlerin diğer birimlere göre ayırt edici ve farklı değerler alabilen özelliklerine denir. Değişkenin aldığı değerlere de gözlem veya ölçüm değerleri denir.
Bağımsız değişken, deneyde değiştirilen ve bağımlı değişkeni etkileyen değişkendir. Örneğin, bir deneyde bir bitkinin büyümesini etkileyen gübre miktarını ölçüyorsanız, gübre miktarı bağımsız değişken olur. Kontrol edilen değişken, deneyde değiştirilmeyen ve bağımlı değişkeni etkileyebilecek değişkenlerdir.
Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere “değişken” adı verilir.
İlgili 16 soru bulundu
Değişken, iki ve daha fazla değer alabilen ve değişebilen her şeyi kapsar. Araştırmalarda cinsiyet, yaş gibi özellikler değişken olarak kabul görür.
Matematikte, değişken, sık sık bilinmeyen bir niceliğin (potansiyel değişiminin) tanımlanması için; bilgisayar biliminde ise, niceliğin depolanabileceği bir yer, alan ifade eder. Değişkenler, sıklıkla bilinen ve sabit olan değerlerle mukayase edilir.
Değişken adları içinde nokta, alt çizgi ve $, # ve @ karakterleri kullanılabilir. Örneğin, A._$@#1 geçerli bir değişken adıdır. Değişken adları nokta ile başlayamaz ya da bitemez. Nokta ile başlayan adlar geçersizdir; nokta ile biten adlar, komut sonlandırıcısı olarak yorumlanabilir.
Bağımsız değişken; İnsan kontrolü altında yaşanan değişkenliktir. Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı olarak değişen değişkenlik olarak nitelendirilir. Burada bağımlı değişken ile beraber herhangi bir durumu insan kontrolü altında değiştiği düşünülmektedir.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Örneğin, bir araştırmada bir ilacın etkisini incelemek istediğinizi varsayalım. Bu durumda, ilaç bağımsız değişkendir, çünkü bu değişkeni denetleyebilirsiniz. Deney grubuna ilaç verirken, kontrol grubuna ise ilaç vermezsiniz. Bağımlı değişken, bağımsız değişkenin sonuçlarını etkileyen değişkendir.
Araştırmanın birincil ve ikincil sonuç değişkenleri (Primary and Secendary Outcome): Birincil sonuç değişkeni araştırma sorusuna cevap aranılacak, sonuç göstergesidir/ölçüttür. Bu aynı zamanda örnek/popülasyon büyüklüğü, güç hesabı ve hipotezi test etmede kullanılacaktır.
Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken. Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken. Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken.
Değişken, program yürütmesi sırasında değeri değişebilen adlandırılmış bir veri öğesidir. Bir değişken adı, bir Tanıtıcının adlandırma kuralını (alfabetik karakter, sayısal karakter ve altçizgi) izlemelidir.
Değişkenler yapısal anlamda sayısal ve kategorik değişkenler olmak üzere ikiye ayrılırlar: Sayısal değişken: Ölçülebilen, üzerinde aritmetik işlemler yapılabilen ve nümerik olarak ifade edilebilen veri tipidir. Boy, kilo, yaş ve hava sıcaklığı sayısal değişkenlere örnek olarak verilebilir.
iki değişken arasındaki ilişkinin, iki değişken arasındaki nedensel bir ilişkiden değil; her iki değişkeni etkileyen bir ortak değişkenden veya değişkenlerden birinde değişime neden olan bir başka değişkenden kaynaklanma durumu.
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Değişken isimlerinde zorunlu olmamasına karşın küçük harf kullanımı tercih edilir. Eğer değişken ismi iki ya da daha fazla kelimeden oluşuyorsa ilk kelime hariç diğer kelimelerin ilk harfi büyük yazılır.
Değişkenler programlamanın temel yapısını oluşturmaktadır ve tüm programlama dillerinde kullanılan bir yapıdır. Değişkenler sayesinde program içinde yaptığımız işlemleri hafıza da tutar ve gerektiği yerlerde kullanırız. Değişkenlerin 4 özelliği bulunur ; Veri Tipi, İsim, Değer ve Adres.
Programlamada bir değişken, koşullara veya programa iletilen bilgiye bağlı olarak değişebilen bir değerdir. Bilgisayar programının akışı sırasında referans alınacak veya değiştirilebilecek bilgileri depolamak için kullanılır.
– Değişimin asıl merak edildiği, – Araştırıldığı, – Başka değişkenlere göre değişimi incelenen – Sonuç değişkenidir.
Bağımlı değişken araştırmacının manipüle etmediği, bağımsız değişkene bağlı olarak ortaya çıkan ve araştırmanın sonucu durumunda olan değişkendir. Bağımsız değişken ise, araştırmacının manipüle ettiği, ilgisini yoğunlaştırdığı nicel ya da nitel olabilen değişkendir (Büyüköztürk, 2003).
Bir bağımsız değişken, bir deneyde değiştirilen miktarı temsil eden bir değişkendir. Genelde, bir denklemdeki bağımsız değişkeni temsil etmek için değişkeni kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri