Yani görevdeki bir astsubay 43 yaşında, Kıdemli başçavuş olduğunda ise azami 55 yaşında zorunlu olarak emekli edilirler. Görevden ayrıldıklarında ise 60 yaş vb. gibi yaşlara tabi olurlar.
Astsubaylar, subaylar ile birlikte 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabidirler. Mecburi hizmet süreleri 15 yıldır.
Kadın subaylar ve tüm askerî personel 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar. Erkekler için doldurma zorunluluğu olan yaş 60 olarak belirlenmiştir. Ancak bazı durumlarda daha erken yaşlarda emekli olmak da mümkün olur.
Çünkü 2022 verilerine göre o dönem emekli astsubay maaşları 10 bin 575 TL ile 19 bin 840 TL arasında değişmiştir. Öte yandan 2023 ile birlikte en düşük emekli astsubay maaşı 12 bin 637 TL, en yüksek emekli astsubay maaşı ise ortalama 25 bin TL arasındadır.
29. 30. *18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
"Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK), görevli personel her yıl hizmet süresine ek olarak 90 gün yıpranma hakkına sahip oluyor. 20 yıllık görev süresi olan bir personel 5 yıl yıpranmayla birlikte 25 yıllık hizmet süresi şartını sağlamış oluyor. Yıpranma ayrıca emeklilikte aranan yaş haddinden de düşülüyor.
KİMLER 41 YAŞINDA EMEKLİ AYLIĞI ALABİLİR? Yaş haddi asteğmen, teğmen ve üsteğmenlerde 41 olarak uygulanıyor. Bu rütbelerdeki askerlere, 5400 günü, yani 15 yıl primleri bulunuyorsa, yaş haddinden emekliye ayrıldıklarında aylık bağlanıyor.
HAVA ASTSUBAY MAAŞI 2023
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na girmek diğer askeri birimlere göre çok daha zordur. Ancak kazanırsanız maaşınız daha yüksek olur, ek göstergeleriniz de buna paralel olarak artar. 2022 Yılında 10.830 TL olan Hava Astsubay maaşı, 2023 yılında 14.000 TL'ye yükseldi.
(1) Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinde görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman jandarmaların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.
Tayin olabilecekleri yerlerin listesi oluyor. Batıda 4 ya da 5 yıl doğuda ise 2 ya da 3 yıl asgari hizmet süreleri bulunmakta. Fakat bunlar illa 5 yılda bir tayin görecekler anlamına gelmiyor. Kıdem ve talebe sırasında göre tek bir yerde 10 sene bile geçirilebilir.
CEVAP 5- Astsubaylıktan ayrıldıktan sonra yeni başlayacağınız işinizde 1261 gün ve daha az bir sure çalışıp, yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar isteğe bağlı iştirakçi olarak memur olarak emekli olma yolunu seçebilirsiniz.
b. Yaş Şartı: Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle 27 yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için 32 yaşını bitirmemiş olmak.
9 yıl çalışsanız da 9 yıl üzerinden 120 yıl çalışsanız da 9 yıl üzerinden tazminat alırsınız. En fazla 46 yaşına kadar çalışabilirsiniz.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
Astsubay olan bir kişinin rütbe kazanması için belirlenen süreleri geçirmesi gerekir. Astsubay görevini yerine getirmekte olan kişi çavuş olabilmek için 3 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kıdemli çavuş olabilmek için yine 3 yıllık bir süre daha doldurmalıdır. Üst çavuş olabilmek için 6 yıllık süreyi doldurmalıdır.
Peki bordo bereliler ne kadar maaş alıyor? Bordo berelilerin maaşı 16,000 – 25,000 TL arasında değişiklik gösterir. Bu maaşlar ek ödeme olmadan net maaşlardır.
Kayıt kabul, intibak eğitimi, temel eğitim, akademik eğitim, staj, kolluk uygulaması safhaları olmak üzere 1 yıl eğitim/öğretim verilmektedir.
Astsubayın belirli rütbeleri vardır. Rütbe sıralaması şu şekildedir. Yedi adet rütbe kıdemleri mevcuttur. Astsubay kıdemli başçavuş astsubaylığın en yüksek rütbesidir.
Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş 926 Sayılı TSK Personelleri Kanununun 109. maddesinde astsubaylıktan subaylığa geçişin mümkün olduğu açıkça hükme bağlanmış ve şartları belirtilmiştir. Astsubaylıktan subaylığa sınavsız geçiş mümkün değildir.
Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar 1999 öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek.
Bununla birlikte son düzenlemeler ile birlikte erkek çalışanların en az 60 yaşını ve belirli prim gününü tamamlamış olmaları gerekiyor. Kadınlarda ise en erken emeklilik yaşı 58 olarak düzenleniyor.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir. Bu tarihte bu şartları yerine getiremeyenler için ise yerine getirecekleri tarihe göre kademeli geçiş süreci öngörülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri