-Araç teklemeye başlar. -Egzozdan siyah duman yükselir. -Ateşleme sistemi arızası gerçekleşir. -Motor parçaları yanlış yakıttan arındırılıp hasar gören parçalar yetkili oto servisde tamir edilene kadar araç çalışmaz.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir.
Dizel yakıtı benzine göre daha yoğun, zor tutuşan ve yağ bazlı bir yakıttır ve enjektörlerin yağlanması görevini de görür. Bu nedenle de araç yakıt deposuna mazot yerine benzin yakıt koyulursa bu yağlama özelliği azalır, geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşur ve düzensizliğe neden olur.
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Benzinden korkma ne bulaşır ne leke yapar.Benzin billur mavi,mazot sarıya kaçan yeşil ve yağ gibi akar.Kokusu mide bulandırır.10 numara yağ :) dönecekmiş.
Yanlış yakıt konulduğu hemen anlaşılır ve motor çalıştırılmazsa depoyu boşaltmak yeterlidir. Yanlışlıkla doldurulan motorinin miktarı deponun yüzde 4'ünden az ise depoyu ağzına kadar benzinle doldurup çalıştırmaya devam edilebilir.
yeni nesil araçların enjektör ve pompasına zarar verebilir onun dışında bi zararı olmaz. yüksek hacimli bi araçsa zarar verme ihtimali dahada düşer. eski araçlara hiçbi zararı yoktur hatta eski araçlar için normal mazot eurodan daha iyidir.
Benzinli motor, adından da anlaşılabileceği gibi yakıt olarak benzin kullanır.
Araç üzerinden çıkan motor modelinden daha düşük bir model motor takılamaz. Bu, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanmaz. Araçta yakıt değişimi olmaz. Benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora dönüşüm olmamaktadır.
Dizel araç 100 km kaç litre yakar 2022 en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır. Dizel motorların ortalama yakıt tüketimi daha düşük ve dizel yakıt benzinden genel olarak daha ucuzdur.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Peki arabaya yanlış yakıt konulursa ne olur? Araca deposu boş iken konulan yanlış yakıt aracın neredeyse hiç çalışmamasına sebep olur. Eğer depo dolu iken bir kısım yanlış yakıt yüklemesi yapılırsa araç performans kaybeder ve motor durabilir. Dizel araca benzin konulursa araç 1 km bile gitmeyebilir.
aya biraz karıştırmışsın olayı, mazotla benzin birbirine çok güzel karışır, mazota benzin karıştırınca donma noktasının düşmesi çok normaldir bunun mantığı silecek suyuna antifiriz koymak ile aynıdır, mazotun donması içindeki sudan değil mazotu oluşturan moleküllerin fiziksel özelliklerinden ötürü gelen bir olaydır, ...
- mazotlu araçlarda yakıt depo kapağı sola, benzinlilerde sağa çevrilir. - mazot pompasının ağız kısmı benzinli deponun kapağından büyük. - mazotlu araçlarda yakıt kapağının vidası kırmızı, benzinde siyahtır. - dizel aracın eksozu solda, benzinli araçlarda eksoz çıkışı sağda olur.
Şu anda Türkiyede satılan en iyi dizel: BP ultimate dizel'dir.
V/Pro Diesel hem binek araçlar hem de hafif ve ağır ticari araçlar için uygundur.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
*Benzin kalitesi hakkındaki en önemli özellik ve kalitesini belirleyen birim ise oktandır. Oktan sayısı yeterli miktarda olmalıdır. *Motorda çok fazla sarsıntı ve vuruntu olmaz. *Benzin deposunda uzun süre kalması mümkün olduğu için, oksitlenme olmamalı ve çürüyerek benzin deposuna zarar vermemelidir.
Benzinli araçlar kısa mesafeli yolculuklar için daha karlıdır. Fakat dizel araçlar özellikle şehirlerarası yolculuklarda daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Hem benzin tasarrufu hem de dizel araçlarda yakıt tasarrufu yapmanın yolları hakkındaki detayları ilgili blog yazılarımızda bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri