Dünyanın ve güneşin hareketleri doğrultusunda 29 gün 12saat süren bu eylem, bulutsuz günlerde düzenli olarak gözlemlenebilir. Bir yılda 13 defa dolunay gözlemlenebilir. Kaç Tane Ay Evresi Var ? Yukarıda da belirttiğimiz gibi; ayın 4 ana, 4 ara evresi vardır.
Normalde bir yıl boyunca Ay 12 kez dolunay evresine giriyor. Bunların her birinin Çilek Ay, Hasat Dolunayı ya da Solucan Ay gibi özel isimleri var. Ancak Mavi Ay bunlardan biraz daha farklı. Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor.
Sinodik aya göre Ay'ın aynı evreleri arasındaki zaman ortalama 29.53 gündür. Bu sebeple yeniay ile başlayan Ay takvimine göre dolunay 14 veya 15. günde gerçekleşir.
Gökyüzünde daha parlak ve dünyaya daha yakın olarak görsel bir şölen sunacak olan süper dolunay, 1 Ağustos akşamı görülecek. 2023 yılında yaşanacak dört süper ay etkinliğinden ikisi Ağustos'ta olacak, ilki bugün, diğer ise 30 Ağustos'ta.
Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023. Şubat: 5 Şubat 2023.
İlgili 39 soru bulundu
DOLUNAY'IN YANSIMALARI
Bugün Başak burcunda bir dolunay gerçekleşiyor. Dolunaylar öncelikli olarak meydana geldikleri gün olmak üzere, genelde astrolojik açıdan +/- 5 gün etkili gökyüzü görünümleridir.
Dolunay ile ilgili direkt etki alacak burçlar: Oğlak, Yengeç, Koç ve Terazi.
Bu yılda 30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek süper dolunay 1946 yılından bu yana 'Mavi Ay' adıyla anılıyor.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Vücudun biyolojik saatini koruyan ve ritmini arttıran melatonin hormonunun da gönüllülerde Dolunay sırasında oldukça düşük olduğu tespit edildi. Karanlık ortamda daha fazla melatonin salgılanırken, aydınlık ortamda melatonin hormonu daha az salgılanıyor.
Dolunay evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ay tekrar yarım daire şeklinde görülür. İlk dördün evresinin tam tersi olarak görülen bu evre son dördün olarak adlandırılır.
İlk dördün evresinde ay, güneşe 90 derecelik açıyla bakmaktadır. İlk dördünün ardından ''şişkin ay'' evresine geçen ay, bu fazda güneşe 90 ve 180 dereceler arasında bakar. Bu evrenin ardından ay, ''dolunay'' olur. Bu evrede ay, tam daire şeklinde görünür ve parlak ve dolgundur.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
1 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye saatiyle akşam 9.30 civarında süper dolunay gerçekleşecek. 2024 yılında ise 18 Eylül ve 17 Ekim tarihlerinde süper dolunay gerçekleşecek. Ay'ın bize bakan yüzü, yeni ay evresinde karanlık olacağı için normal şartlarda Ay'ı, yeni ay evresindeyken göremeyiz.
MAVİ AY NE ZAMAN, SAAT KAÇTA 2023? 2023 yılında, 30 Ağustos tarihinde bir mavi ay gerçekleşecektir. Bu mavi ay, süper dolunay olarak da adlandırılacaktır. Süper dolunay, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu noktada gerçekleştiği için, normal bir dolunaya göre daha parlak ve büyük görünecektir.
Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok
Ancak bunların tamamı, yerle ilgili dinamikler. Depremler her zaman ve dünyanın her yerinde gerçekleşebilir.
Ay'ın konumu, uzaklığı, evresi veya Güneş/Ay tutulmaları ile depremler arasında da hiçbir ilişki bulunmamaktadır.
3 Temmuz 2023'te gerçekleşecek Yay burcundaki dolunay aynı zamanda bir süper ay olacağı için, yıl boyunca diğer dolunaylardan daha büyük ve parlak görünecek. Asıl soru ise burcumuzu nasıl etkileyeceği ve Buck Moon'un ne olduğu… İşte merak edilen cevaplar.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi ay aynı zamanda bir süper ay olarak gerçekleşiyor.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Ay, yörünge hareketi sırasında 2 ve 31 Ağustos'ta Dünya'ya en yakın, 16 Ağustos'ta ise Dünya'ya en uzak konumda. Ay, ağustosta iki kez dolunay evresine geliyor. Ağustos ayında gerçekleşen iki dolunay aynı zamanda Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu zamanlara denk geliyor.
- Uyku düzeniniz bozulabilir. - Migren, baş ağrısı ve ağlama krizleriniz artabilir. - Huzursuzluk hissi artabilir. - Kalp atışlarınız hızlanabilir.
Ayın evrelerinin insanların uyku düzenini etkilediği uzun yıllardır dillendiriliyor. Bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçları yayımlandı. Sonuçlara göre dolunayda insanlar daha geç yatağa giriyor ve daha az uyuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri