Terleme vücudun doğal bir tepkisidir ve vücut ısısını düzenlemenin bir yoludur. Ancak, aşırı terleme bazı insanlar için saç sağlığını etkileyebilir. Kafa derisi temizliği: Aşırı terleme kafa derisinde birikmiş yağı ve kirleri çözebilir, bu da saç köklerine zarar verebilir ve saç sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Ayrıca, kafanın terlemesi ve nemli kalması, saç derisinde mantar veya enfeksiyon oluşumuna yol açabilir ve bu da saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle, sıkı ve sık kullanılan şapka veya berelerin kullanımı saç sağlığı açısından dikkatli olunması gereken bir faktördür.
Çok terleyen kişiler, çok ince ve narin saçları olan kişiler, çok nemli bir iklimde yaşayan kişiler, saçları kepekli olan kişiler ve yağlı saç derisine sahip olan kişilerin saçlarını her gün yıkaması önerilirken, saç derisi yağsız olan kişiler saçlarını daha az sıklıkta yıkaması önerilir.
Saçları her gün yıkamak doğru değildir ancak spor sonrasında saçlı derinin terlemesine bağlı olarak yıkanma gereksinimi gündeme gelir. Spor sonrası saç bakımında saçları şampuan kullanmadan yıkamak iyi bir tercihtir.
İlgili 25 soru bulundu
Saçlara ve saç diplerine dokunmak, ellerdeki yağ ve diğer maddeleri saçınıza taşıyacak; ayrıca yağ bezlerini uyararak yağlanmayı hızlandıracaktır.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Terleme vücudun doğal bir tepkisidir ve vücut ısısını düzenlemenin bir yoludur. Ancak, aşırı terleme bazı insanlar için saç sağlığını etkileyebilir. Kafa derisi temizliği: Aşırı terleme kafa derisinde birikmiş yağı ve kirleri çözebilir, bu da saç köklerine zarar verebilir ve saç sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Terleme durumları gerginlik ve stres anlarının olmazsa olmazıdır. Eğer son günlerde stresli ve gergin günler yaşanıyorsa bu terlemeler son derece normaldir. Uzun süren kafa terlemeleri bir sağlık sorununu işaret edebilir. Kısa süre içinde geçmeyen kafadaki terlemeler bir hastalığın gelişini haber veriyor olabilir.
Eğer saç teliniz birkaç saniye içinde dibe çöküyorsa saçınız sağlıksız ve hasarlıdır. Saçınızın zayıf ve hasar görmüş saçları iyileştirmeye ve korumaya yönelik ürünlere ihtiyacı var. Eğer saç teliniz bir dakikadan fazla bir süre suyun üzerinde batmadan kalıyorsa saçınız iyi durumda ve genelde iyi bir şekle sahip.
Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir. Ama kesinlikle saçlar günde bir den fazla yıkanmamalı, hatta yıkama sıklığı gün aşıya çekilmeye çalışılmalıdır.
Yeterince güneş ışığı görmeyen ve havasız kalan saçlar zamanla cansızlaşır, zayıflar, yıpranır ve kırılır. Üstelik bu durum saç derisinin rutubetlenmesine de neden olabilir. Bu rutubet bakteri oluşumuna, kaşıntıya, kepeğe ve hatta saç dökülmesine kadar gidebilir.
Düzenli yapılan egzersizin saçları güçlendirdiği bilinmektedir. Egzersiz, saç derisinin kan dolaşımını yükseltir, böylece kıl kökleri daha güçlü hale gelir.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Saçları sık yıkamak ve kurutucu kuvvetli şampuan ve özellikle sabun kullanmak; kafa derisinde kuruma ve kepeklenme yapabilir. Özellikle boyalı ve işlem görmüş saçlarda, uçlarda kırılmalar ve kopmalara neden olabilir. Ancak bu durum saç dökülmesini arttıran bir neden değildir.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Hiperhidroz genellikle tıbbi müdahale gerektirir. Bu durum dünyada milyonlarca kişiyi etkilemektedir (nüfusun yaklaşık yüzde 3'ü). Her ırktan insanlarda hiperhidroz görülür ve aşırı terleme herhangi bir yaşta başlayabilir. Birçok kişide çocukluk veya ergenlik döneminde başlar.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Terleme, ağır ve kronik hastalıklardan kurtulmada elbette bir çözüm değildir ancak hafif bir soğuk algınlığı gibi, kişiyi çok fazla etkilemeyecek hastalıklarla mücadelede önemli bir yardımcıdır. Kişilerin metabolizmasına göre değişmekle birlikte gün içerisinde terleme yoluyla zararlı maddelerin %30'u vücuttan atılır.
Terleme esnasında deriden dışarı sıvı atıklar atılmaktadır. Vücuttaki zararlı maddeler terleme ile dışarı atılır. Bu nedenle terlemek insanlar için son derece önemlidir. Terlemenin insan vücudu için en önemli faydası vücudun soğutma mekanizması olarak görev görmesidir.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
Saçlarda bulunan yağın tam anlamıyla çözünmesi için saçların banyoda en az iki kez şampuanlanması gerekmektedir. Aşırı şampuan kullanımında ya da her gün şampuanlanan saçlarda ve saç derisinde yan etkiler görülmesi mümkündür.
Her gün saçları yıkamak ayrıca saç köklerini besleyen maddeleri de götürüyor. Saçlar, saç tipine ve derisine uygun olarak yıkanmalı. Uzmanlar, normal saç tipi olan kişilerin haftada 3 kez, yağlı saçları olan kişilerin ise günlük ya da gün aşırı gün saçlarını yıkayabileceğini ifade ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri