Büluğ çağına gelmiş bir erkeğin kendi irade beyanı ile evlenebileceği, velisinin onu rızası dışında birisiyle evlendirme hakkına sahip bulunmadığı hususu ittifakla kabul edilmiştir.
DİYANET İşleri Başkanlığı, hadis ayıklama kararından sonra "kızların zorla evlendirilmesi"ne karşı da mücadele başlattı. Diyanet, insan haklarına aykırı olan zorla evlendirmenin İslam'da da kabul görmediği ve günah olduğu yönünde fetva yayınlanacak.
Zorlama, rızayı ortadan kaldırdığından evlilik sahih olmamaktadır. Bu hüküm cumhur olarak bildiğimiz müçtehid imamların ekserisinin görüşüdür. Yalnız Hanefi mezhebi bu hususta farklı bir görüş bildirir. Onlara göre, esas itibariyle rıza, nikâhın sıhhatinin şartlarından değildir.
Kurul, İslam dininde Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinde kişilerin rızalarının bulunmadığı nikahın geçerli olmadığını, Hanefi mezhebinde ise zorlanan (mükreh) kişinin nikahının geçerli sayıldığını vurguladı.
Velinin izni, Mâlikî ve Şafiî mezhebine göre nikâhın bir rüknü, Hanbelî mezhebine göre ise şartıdır. Her üç mezhebe göre kadının velisinin izni alınmadıkça yapılan nikâh sahih olmaz, bâtıldır.
İlgili 45 soru bulundu
Babanın ve annenin birisiyle evlenmene karşı çıkmalarının meşru ve makul bir gerekçesi varsa, onlara itaat etmek gerekir. İtaat etmez de kötü (günah, olumsuz sonuçlara gebe) bir evlilik yaparsan, ana babayı incitme günahı işlemiş olursun.
17 yaşına gelmiş erkek/kadın aile rızası ile evlenmesi mümkün olabilir. Ailelerden biri bu duruma itiraz etmesi durumunda hiçbir şekilde evlenmeleri mümkün değildir. Mahkemeler bu durumu inceler ailelerin izinlerini alır ve bu şekilde evlenmelerine izin verebilir, aksi durumlarda bu durum ertelenir.
Eğer reddetmenize rağmen bu birleşmeye zorlanıyorsanız ya da istememenize karşın zorla birleşme gerçekleştiyse, o zaman savcılığa başvurup, evlilik içi tecavüze dair şikâyette bulunabilirsiniz (Ceza Kanunu madde 102). * Ayrıca, zorla evlendirildiğinize dair savcılığa şikâyette bulunabilirsiniz.
Resmi Nikah Olmadan Dini Nikah Kıymak Suç Mu? TCK'nın 237. maddesinde resmi nikahın olmaması halinde dini nikahın yapılması suç sayılmıştır.
EVLENME yaşına ulaşmış bir kimseye evlenmesi yönünde cebir veya tehdit kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Yapılan bu baskı sonucunda evlenme gerçekleşmişse, ceza bir kat artırılacak. Bu nedenle kişinin intihar etmesi halinde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına verilecek.
Damgalı ve mühürlüdür. Zorla Evlenme, Moliere tarafından kaleme alınmıştır. Kitap 1965 yılında MEB tarafından [İstanbul] yayınlanmıştır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Kararda, 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 124/2. maddesi ile ''ancak hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Zorla evlenme, bir insan hakkı ihlalidir ve hukuki, sosyal, toplumsal yönden mücadele edilmesi gereken önemli bir problemdir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmalarının İslam Dini'nde uygun görülmeyerek günah sayıldığını söyledi.
Hukukumuza göre Türk Medeni Kanunu (TMK) uyarınca ve yetkili kişilerce gerçekleştirilen resmi nikâh esas olup, dini nikâhın varlığı evliliğin geçerliliği için aranan bir şart değildir.
Buraların, kilise gibi kutsiyeti yoktur. Medeni Kanunun hükümlerine göre kıyılan resmi nikah geçerlidir. İslam dininde bu anlamda dini nikah yoktur.”
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
Sağlıklı ve mutlu evlilik için gereken bu karışımın dayandığı 5 ana bileşen vardır: Sevgi, saygı, hoşgörü, iletişim, bireysellik.
Herhangi bir kişi evliliğe zorlanabilir – buna her yaştan, cinsiyetten, etnik kökenden ve dinden insan dahildir. Zorla evlilik, bir ya da her iki kişinin evliliğe rıza göstermediği ya da rıza gösteremediği ve onları evliliğe zorlamak için baskı ya da istismarın kullanıldığı durumdur.
Kişilerin evlenebilmeleri için gerekli şartlardan birisi yaştır. Türk Medeni Kanunu, 17 ve 16 yaşını doldurmuş kişiler için özel düzenleme getirmiştir. Buna göre 17 yaşını dolduranlar ya yasal temsilcilerinin ya da hakim izniyle, 16 yaşını dolduranlar ise hakim izni ile evlenebilirler.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri