Sulu ve sıvı elektrik akımını iletir. Bazlarla birleşerek tuz açığa çıkarır. Aktif metallerle birleşerek hidrojen gazı açığa çıkarır.
Asit, baz ve tuz çözeltilerinin ortak özelliklerinden biriside elektrik akımını iletmeleridir. Saf su iyonlarına ayrılamadığı için elektrik akımını iletmez.
Su ve tuz elektriği iletmezken tuzlu su oluşumunda kimyasal tepkime olmamasına rağmen nasıl elektriği iletiyor? Saf su ve tuz elektriği iletmez. Ancak su saflıktan uzaklaştıkça elektrik iletkenliği artar. Tuz, suda rahatlıkla çözülür ve sodyum, klor iyonlarına ayrışacakları için elektrik iletkenliği artacaktır.
Elektrik akımını ileten çözeltiler: Çözünen madde çözünürken iyonlarına ayrılıyorsa böyle çözeltilere iyonik çözeltiler denir. İyonlu çözeltiler elektrik akımını iletir. Bu nedenle de elektrolit çözeltiler olarak da bilinirler.
Erimiş tuz veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir.
İlgili 42 soru bulundu
Tuzlu su elektriği iletir çünkü tuzlu suda iyonlar birbirinden ayrışır. Yani bu doğrultuda tuz ve suyun karışımı ile beraber iyonların birbirinden ayrılması elektriğin geniş bir alanda üretilmesine imkan verir.
“…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
Elektrolit olmayan çözelti: Sulu çözeltisi elektrik akımını iletmeyen çözeltilerdir (şekerli su).
Klorlu su: İyi bir sıvı iletken olan klorlu su, çeşme suyu olarak da bilinen içme suyudur. Sirkeli su: İyi bir sıvı iletken olan sirkeli su, herhangi bir sirkenin su ile karıştırılması ile elde edilir. Limonlu su: İyi bir sıvı iletken olan limonlu su, limon ile suyun karıştırılmasıyla elde edilir.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
Saf Su Elektrik Akımını Neden İletmez? Su, nötr bir madde olduğundan dolayı içinde iyonlar bulunmaz. Elektrik akımıysa iyonların sahip olduğu pozitif ve negatif yüklere göre gerçekleşir. Bu neden saf suyun elektriği iletmesi mümkün değildir.
e) (..........) Mürekkepli su, karton, sirke, çay gibi maddeler elektrik akımını iletmeyen yalıtkanlardır.
“NaCl nötr olduğu için elektriği iletmez veya az iletir.
Özellikle büyük ölçekli hidrojen klorür üretimlerinde, hemen hemen her zaman, madde başka maddelerle karıştırılarak elde edilir. piyasa adı tuz ruhu ve diğer adı ise Klorhidrik asittir.
Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
Kolonya iletken değildir...
En iyi iletken metal gümüştür. Gümüşün bünyesinde barındırdığı bu elektronlar sayesinde elektrik iletme özelliği en fazla olan metaldir.
Katı halde genellikle elektriği iletmezler fakat sulu çözeltilerinde ve erimiş halde iyonlarına ayrıştıkları için elektrik akımını iletirler.
Bazlar da asitler gibi suda iyonlarına ayrıştıkları için elektrik akımını iletir.
Elektrik akımını ileten sıvılara elektrolit denir. Asitler metallerle tepkimeye girerek hidrojen gazı (H2 ) açığa çıkarırlar. Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur. Bu olaya nötrleşme tepkimesi denir.
İletken maddelere örnek olarak metaller (bakır, demir, altın, gümüş, alüminyum, kurşun, platin, çinko vb.), grafit, tuzlu su, asitli su ve insan vücudu verilebilir.
Şeker iyonlarına ayrılabilen ve artı eksi yüklere sahip olan bir madde değildir. Suyun içinde erise bile tamamen ayrışmayacağından dolayı elektrik iletimini yapacak yüklere sahip değildir. Bu nedenle şekerli suya verilen elektrik akımı moleküller arasında bağ kuramaz ve elektriği iletemez.
Elektrikle deniz suyu tuzdan arındırılıyor
Zira deniz suyundaki tuz sodyum ve klorür iyonlarından oluşuyor. Bu parçacıklar artı ve eksi yüklü. Suya elektrik verince de ayrılıyorlar ve böylece deniz suyundan çıkarılmaları kolaylaşıyor.
Tuzu suda çözersen NaCl ikiye bölünür Na+ Cl- şeklinde bu KİMYASALdır. Tuzlu suyun elektrigi iletmesi kimyasaldir.bunun nedeni iyonlarin hareketidir.
Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri