Asma optimum koşullarda 100 yıldan fazla yaşayabilse de ekonomik ömrü 25-30 yıldır. Asma diğer meyve türleri gibi büyüme dönemi sonunda tepe tomurcuğu oluşturarak büyümeyi durdurmaz. İyi bir ilkbahar uyanması için yeterli bir kış dinlenmesine ihtiyaç vardır.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Özellikle ilk tesis masrafı çok yüksek ve 40–45 yıllık ekonomik ömrü olan bir bağın, kurulma aşaması ve bakımında yapılacak yanlışlıklar bu süreci daha da zorlaştırabilmektedir.
Yüksek kalori içeriğine karşın, çok düşük miktarlarda yağ ve protein içerdiğinden ideal bir diyet besinidir (7, 8). Asma çok yıllık bir bitki olup, ekonomik ömrü bakım şartlarına göre değişmekle birlikte 40-50 yıl civarındadır.
Yeni tesis edilen bağların tamamı telli sistemdir. Bu sistemde dekar başına verim ortalama olarak 500-600 kg dır. Dekar başına 900-1000 kg çekirdeksiz kuru üzüm alınabilen bağlar vardır.
İlgili 35 soru bulundu
-Verime Geçmiş Bir Üzüm Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir: Üzüm fidanı tarlada ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir. Saksıda bu verim düşecektir.
Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır. Eylül ayında olgunlaşmaktadır.
Yine aynı yılda 79 milyon ton üzüm üretilmiş olup yıllar itibarı ile ilk altı ülkenin üretim miktarı aşağıdaki grafikte verilmiştir. Türkiye üretimde ise 3,9 milyon ton ve %5 oran ile Çin (%17), İtalya (%11), ABD (%9), İspanya (%8) ve Fransa'dan (%8) sonra 6. sırada yer almaktadır.
Üzüm antosiyaninlerden zengin çok faydalı bir meyvedir. A vitamininden zengin ve lif kaynağıdır. Üzüm bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
sonbahar ve kış süresince veya erken ilkbaharda dikilebilmektedir. tercih edilirken, ılıman geçen yerlerde ise, geç sonbahar ve kış döneminde dikim yapılması daha uygundur.
Bağlarda yüksek verim elde edebilmek için iklim, toprak, çeşit ve kültürel işlemlere bağlı olarak büyüme mevsimi boyunca 300–1400 mm arasında suya ihtiyaç duyarlar. Çiçeklenme döneminde havaların kurak gitmesi asmaların susuz kalması, tane tutma oranının düşük olmasına ve tanelerin küçük kalmasına neden olmaktadır.
Asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır.
1 Dönüme Kaç Üzüm Ağacı Yetiştirilir? Dönüm başına dikimi yapılacak üzüm fidanının sayısı arazinin yapısına ve üzüm çeşidine göre değişmektedir. 2*4 metre aralıklarla dikim yapılan araziye 125 fidan dikim yapılırken 5*5metre aralıklarla dikim yapılan araziye ise 40 fidan dikim yapılmaktadır.
Dr. Sağlam, 5 yıldan bu yana sürdürülen bir diğer çalışmada ise Sultani çekirdeksiz üzümün, farklı Amerikan asma anaçları ile aşılanmasından sonra hiç sulama yapmadan elde edilen ürünün verim ve kalitesinin değerlendirildiğini bildirdi.
Üzüm fidanlarının sulama aralığı dikim yapılan bölgenin iklim yapısına bağlı olarak değişmektedir. Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir.
Üzüm gün içinde bolca güneş ışığı almayı seven bir bitki olduğundan mümkün olan en bol güneş ışıklı alana saksınızı yerleştirin. Yalnız dikkat, bu alanın şiddetli rüzgarlara, hava akımlarına açık olmaması da önemli.
Kuru üzüm 1 yaşından itibaren verilebilir.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor.
Bu bölgede üretim alanı en büyük il Manisa'dır. Denizli ve Mersin illeri diğer büyük üzüm üreticisi illerdir. Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir.
Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15,000'nin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan üzüm çeşitlerinin sayısı 1,200'den fazladır.
Üzüm Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Uygun şartlar altında toprağa dikimi yapılan 2 yaşlı bir üzüm fidanı 1-2 yılık zaman içerisinde meyve verir. Üzüm fidanın tam bir verime oturması ise 5. yıldan sonraki sürede olmaktadır.
Bu üzümün kalitesini düşürdüğü gibi, üzümün yeterince olgunlaşmadan sergiye yatırılmak zorunda kalınması nedeniyle de üzüm kurutulunca kilo basmamakta, rekoltede de düşme meydana getirmektedir. JES'lerin etkilemediği İzmir, Manisa Saruhanlı vb. bölgelerde kuru üzüm ortalama verimi dekarda 800 kg civarındadır.
1 dönümde buğday 1 birim kazandırırken, üzüm 6-7 birim kazandırıyor… Üzüm 6 birim kazandırırken, kuru üzüm 16-20 birim kazandırıyor… Kuru üzüm 16 birim kazandırırken, şarabın kazancı 60-70 birime kadar çıkabiliyor…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri