Ani bayılma anı kişinin ani bir şekilde bayılmasına neden olur ve bu durum sıklıkla kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer. Kişi bilincini kaybedebilir, düşebilir ve bayılabilir. Senkopun en yaygın nedenleri arasında düşük kan basıncı, kalp sorunları, dehidrasyon, refleks sendromları, ilaçlar ve stres yer alır.
Ani bayılmanın birçok nedeni olabilir. Ani bayılma ve kasılma nedenleri arasında düşük kan şekeri, kalp problemleri, ani kan basıncı değişiklikleri, sıcak çarpması veya yetersiz oksijen alımı gibi sağlık sorunları yer alabilir. Ayrıca stres, aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk da ani bayılmalara neden olabilir.
Pek çok farklı durum bayılmaya yol açabilir. Bu durumlar, düzenli olmayan kalp atışları, nöbetler, düşük kan şekeri, anemi (sağlıklı oksijen taşıyan hücrelerin eksikliği) gibi kalp problemlerini ve sinir sisteminin kan basıncını düzenlemesiyle ilgili problemleri içerir. Bazı bayılma türleri ailelerde görülmektedir.
Dr. Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Aşağıdaki durumlarda hastaların bir nöroloji uzmanına başvurmaları önerilmelidir: Tekrarlayan bayılmalar.
İlgili 43 soru bulundu
Senkop (bayılma) beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucu gelişen, birkaç dakika süren, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı olarak tanımlanır. Yani hasta bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz ve postür kaybı nedeni ile düşer.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Bayılma ne kadar sürer? Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir.
Öncül belirtiler hastalar arasında değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 1-5 dakika arasında sürer. Bayılma sonrası düzelme evresi gelir ve hastalar birkaç dakika içinde tamamen kendine gelir.
Baş Dönmesi, Dikkat Kaybı, Bayılma, Sersemlik
Özellikle, ani ayağa kalktıktan sonra gelişen baş dönmesi, kalp yetersizliği hastalarında görülebilen bir durumdur. Bu durum ayağa kalktıktan sonra hızlı ama geçici tansiyon düşmesine bağlı olarak görülür ve “postural hipotansiyon” olarak adlandırılır.
Kalbin normal atış ritmini ve düzenini kaybettiği durumlar olarak adlandırılan ritim bozukluğu, sıklıkla bayılma ile kendini gösteriyor. Özellikle normalden çok yavaş ya da çok hızlı çalışan bir kalp normal kan basıncını koruyamıyor ve bu nedenle beyin akımı da bozulabiliyor. Bunun sonucunda da bayılma gerçekleşiyor.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Çarpıntı sırasında göğüs ağrısı, ani tansiyon düşüşü, baş dönmesi veya bayılır gibi olma şikayetleri olabilir. Bu tür ritim bozuklukları kalpte yüksek hıza neden olurlar, hız ne kadar yüksekse hastada o kadar endişeli olur ve çarpıntının bir kez daha tekrarlayacağından veya ölüme neden olacağından endişe eder.
Epilepsi nöbetleri en sıklıkla psikojen (psikolojik) bayılmalarla karıştırılır. Psikojen bayılmalar sıkıntı, üzüntü, stres vb olaylarla ilişkili olan ya da kişinin depresyona girmesi sonucu ortaya çıkan ya da kişilik gelişiminde sorunlara bağlı gelişen epilepsiye benzer tekrarlayıcı ataklardır.
Panik atak belirtileri arasında bayılma yoktur. Ama bayılma eşlik edebilir.Tıpkı Depresyonun panik bozukluğa eşlik ettiği gibi… Panik atakta çoğunlukla tansiyon yükselir, nadiren de düşer. Tansiyonu düşen bazıları da bayılabilir…
Bu gibi durumlarda yapılacak ilk iş hastayı hemen yatırmak, elbise ve çamaşırlarını gevşetmektir. Daha sonra hastanın yüzüne su serpilir ve amonyak koklatılır. Hasta belirtilerin farkında olduğunda, hemen bir yere oturarak veya uzanarak senkop belirtilerini erteleyebilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir.
Mide bulantısı; ülser, mide bağırsak enfeksiyonları, ani başlayan gastrit, bağırsak tıkanıklığı, apandisit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere stres, gebelik, vertigo, migren, tansiyon sorunları hatta beyin tümörü gibi tablolara da işaret edebiliyor.
Vagal uyarılarla pankreastan salınan polipeptidler bireylerde bayılmadan önce oluşan sindirim sistemi belirtilerine yol açar, göz dolaşımının azalması ile de görmede bulanıklık oluşur.
Sinir krizi, kan şekeri düşmesi, sara yani epilepsi atağı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bayılmalar, ani ve tekrarlı olduğunda vücudun kalp damar sağlığı ile ilgili bir sinyali olabiliyor.
15-20 dakika, bazen saatlerce sürebilir. – Yere düşme biçimi genellikle tehlikeli değildir; kişi kendisini koruyarak, uygun bir yere düşer. – Düşme esnasında sıkıntı, üzüntü vardır ve sık sık derin nefes alma ihtiyacı hissedilir.
Vücudu sıkıca bantlanmış bir kişinin yerde şiddetli ve güçlü bir şekilde çırpınmasına benzer bir görüntü oluşur. Bu dönem de genellikle bir dakikadan az sürer. Nefes alınamadığından morarma olur.
Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Oturur veya eğik bir pozisyonda olduğumuzda aniden yukarı kalkarken zaman zaman göz kararması, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi durumlar başımıza gelebilir. Bunun en temel sebebi, kan basıncının davranış ve hareketlerimize bağlı olarak kendini dengelemek için değişmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri