Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi. Ancak kadınlardan oluşan bir kafileyle yapmanın isteğe bağlı bir konu olduğunu belirtmedi. Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
Yanlız kadın hacc farızasını edda etmiş, nafile olarak hacca gitmek isterse, ancak kocası veya mahremiyle birlikte gidebilir. Kadınlarla birlikte gitmesi caiz değildir (Muğni`l-Muhtaç). Hanefi mezhebine gelince, kadın, kocası veya mahremi olmazsa hiç bir surette hacca gidemez.
Kadının özel hali ihrama girmesine mani değildir. Özel halinde de olsa bir kadının hac ve umre yapmak için mikat mahallini geçmeden ihrama girmesi gerekir. Âdeti bitinceye kadar ihram yasaklarına dikkat eder, bitiminde gusül abdesti alır, tavafını sayını yapar, saçından bir parmak boğumu kadar keser ve ihramdan çıkar.
Hac ibadeti ise farzdır. Ancak nafile hac hususunda kocasının izni olmadan yola çıkamaz.
İlgili 17 soru bulundu
Böylece hac veya umre sırasında ihramlı kalındığı sürece evli eşler arasında cinsel ilişki veya buna yol açabilecek sarılma, öpüşme, şehvetle dokunma ve kadının cinsel organına bakma gibi fiiller yasaktır.
Peygamber, şöyle cevap verdi: - “Kocanın kadın üzerindeki hakkı, kocası onu arzuladığında kendisi bineğin eğerinde bile olsa ona engel olmama- sı, kocasından izinsiz evinden birşey vermemesidir. Eğer bunu yaparsa, sevabı kocasına günahı kendisine kalır.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Geçen sene alınan bir kararla, 2022 yılı hac dönemine kadar sadece 45 yaş üzerindeki kadınların mahremsiz olarak hac veya umre amaçlı Suudi Arabistan'a gelmelerine müsaade eden Suudi Arabistan bu son kararıyla yaş sınırını da kaldırmış oldu.
"Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı ve özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. Eller sık sık sabunla yıkanmalıdır. Su ve sabun bulunamazsa el dezenfektanları kullanılmalıdır.
Allah Rasûlü (s.) buyurdu ki: "Bir kadına, yanında kendisiyle evlenmesi yasak olan akrabalardan biri olmaksızın bir gün veya daha uzun süren bir yolculuk helâl olmaz." 998 (Söz konusu hadis şu yollarla da rivayet edilmiştir) a) İbrahim b. Merzûk, Ebû 'Amir, İbn Ebî Zi'b, el-Makburî, Ebû Hüreyre (r.).
Âdetli olduğu için umre tavafını yapamayan kadın, hac organizasyonu tarafından âdeti bitinceye kadar Mekke'de iskan ettirilir. Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur. Fakat tavafı âdetli olarak yaptığından dolayı bir dem (koyun veya keçi kesmesi) gerekir.
8) Bireysel umreye gidebilir miyim? Cevap: Herhangi bir acenteye kayıt yaptırmadan gidilemez. Suudi Arabistan Baş Konsolosluğu bireysel başvurulara vize vermemektedir.
Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Yani sadece umreden ya da hacdan gelen kadının değil, buluğa eren her Müslüman kadının örtünmesi farzdır. Buluğ çağına gelen kadının örtünmemesi ise dinen günahtır.
45 yaşını geçen bayanlar herhangi bir mahreme ihtiyaç olmadan tek başlarına umre veya hac vazifelerini yerine getirebilirler. Erkeklerde ise yaş sınırı 18'dir. Bu sınırın altındaki erkekler aynı şartları taşıyarak mahremleriyle gidebilirler. 18 yaşını geçtiklerinde bu zorunluluk kalkar.
Şâfiîlere göre üç veya daha fazla güvenilir kadın, yanlarında eş veya mahremleri olmasa da hacca gidebilir. Mâlikî mezhebine göre ise bir kadın, güvenilir bir grup içerisinde olması hâlinde tek başına gidebilir.
"Yaş sınırı olmayacak"
Umrede, 65 yaş altı ve Kovid-19 aşısı olma şartı aranmayacak. Yani yaş sınırı olmayacak.
Umrede yaş sınırı yok." dedi.
İhram giyilirken erkekler iç çamaşırlarını ve normal kıyafetlerini çıkarırlar. Sonrasında ise izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsüne bürünür. İhramın ise beyaz renkli olması gerekecektir. Erkekler başlarını açık tutarlar.
Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur.
Ülkesinde bir televizyon kanalına konuşan Şeyh Muhammed Ebubekir, “Eşinin rızasını almayan hiçbir erkek cennete gitmeyecektir. Eşi erkeğin yaptıklarından ve davranışlarından razı olmazsa cennatle ödüllendirilmeyecek” dedi. Şeyh Ebubekir, “Hanımınız hak üzerine size küsmüş ve kızmışsa melekler de sizden nefret eder.
8-Kadın Anne Babasını Ziyaret Edeceği Zaman Bile Eşinden İzin Almalıdır. Hz. Aişe Nin Ameli Buna Delildir.
Soru: Dinimizde bir erkek hanımının haberi olmadan başka bir hanımla nikahlanabilir mi? el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri