Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
Ya da aniden ortaya çıkan çınlama uğultu ya da kulakta dolgunluk hissi şeklinde de belirti verebilir. Ayrıca baş dönmesi diğer belirtilere eşlik edebilir. Böyle bir durum fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken şey; hiç vakit kaybetmeden size en yakın kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmak olmalıdır!
Bebek ilk doğduğunda işitme testi yaptırmıyorsa, bebek üç aylık olmadan önce işitme testi yaptırılmalıdır. Çocuk doğduğunda işitme testini geçse bile daha sonra işitmesini kaybedebilmektedir. Birçok çocuk hayatlarının ilk yıllarında işitme kaybı yaşayabilmektedir.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
Yenidoğanda işitme süreci;
10. aydan sonra bebek, adı söylendiğinde reaksiyon vermeye başlar. 12. aydan sonra bazı sözlü komutlara yanıt verir. 18-24 aydan sonra ise kelime haznesi geliştiğinden işitme sistemi sözlü olarak araştırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Bebeklerde işitme kaybının ilk belirtisi bebeğin sese tepki vermemesi veya tutarsız tepkiler vermesidir. İlk üç ay içinde ani bir ses duyduğunda sıçraması veya yüksek sese karşı hassas olup uyanması ya da ağlaması beklenir.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
Yapılan bu odyometre testi (işitme testi) subjektif bir testtir, yani %100 kesinliği olmayan bir testtir. Bu test'in tutarlığını etkileyen öncelikle hastanın dikkatli ve doğru cevaplar verip vermediğidir, hastanın kulaklarında uğultu ve çınlamalar olduğunda hastanın doğru cevap vermesi zorlaşır.
Yenidoğan bebeklerde işitme kaybının en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Anne ve babada işitme kaybına neden olmayıp sessiz kalan genler, çiftin çocuklarında aktif hale gelebiliyor. İşitme kaybı olacağını düşünmediğiniz bir bebek işitme kaybıyla doğabiliyor.
İşitme: Yenidoğanlar ilk ay içinde insan seslerine ve özellikle sık duyduğu seslere ilgi gösterirler. Konuştuğunuzda sesin kaynağını bulmak için sesin geldiği tarafa yönelirler. Bebeklerde işitme azlığı; zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimini etkilediğinden çok önemlidir.
Doğumdan itibaren 2 yaşına kadar olan gelişim sürecinde irkilme refleksi dediğimiz yüksek ses şiddetine maruz kalan bebeğin sıçrar gibi hareket yapması gerekir. İleri derecede veya total işitme kaybı olan yeni doğanda sese karşı bu refleks oluşmaz.
Sesin nereden geldiğini arayıp bulamamakta veya tespit edememektedir. Agulamayı bırakmıştır ve sesler ile ilgili denemelere girişmemektedir. Hala agu sesleri çıkarır, ancak daha anlaşılabilir sözcükler söyleyecek kadar ilerleyemez. Kucağa alındığı zaman dahi seslere yanıt vermez.
Nasıl tedavi edilir ? Ani işitme kaybının kesin nedeni bilinmediği için tedavisi tartışmalıdır. Hastaların % 60ında kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir.
İşitme kaybı; kulak, işitme yolları veya beyindeki işitme merkezine ait herhangi bir yapının, normalde olması gerektiği gibi fonksiyon görmemesine bağlı ortaya çıkan durumdur. Çeşitli hastalıklar, gürültü, genetik özellikler gibi farklı faktörler bu problemin nedeni olabilir.
Bebeklerde işitme testinin yapılmaması durumunda işitme sorununun erken teşhis edilememesi durumunun sağırlık-dilsizlik, zeka ve gelişim geriliği gibi sorunlara da yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
6 aya kadar olan bebeklerde tarama ya da tanı amaçlı otoakustik emisyon testi, işitsel beyin sapı yanıt testi, elektrokokleografi ve timpanometri gibi testler yapılabilir.
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
Yenidoğan İşitme Taraması Ücretli Midir? Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.
1 aylık bebek; Bu dönemde insan seslerine çok duyarlı olur. Bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz. Yanına yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir.
Dr. Bahar Çolpan, doğumsal işitme kaybı yaşayan çocuklarda işitme implantları ile işitme engelinin tamamen ortadan kaldırılabildiğini belirterek, çocukların yaşıtlarıyla birlikte okula giderek, başarılı bir akademik hayat sürebildiklerini kaydetti.
Bu dönemde ellerinden tutulduğunda dik durabilen bebeğin, işitme duyusu da oldukça gelişir. Doğumun ardından geçen 3. ayda bebek, tanıdığı sesleri duyduğunda heyecanlanarak tepki verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri