Bişkek Camii, yurt dışında yaptırılan tek cami değil. Rusya'dan Kuzey Kıbrıs'a, İngiltere'den Filipinler'e Diyanet İşleri Başkanlığı ve gelirini bağışların oluşturduğu Diyanet Vakfı'nın yaptırdığı veya yapım aşamasında olan çok sayıda cami var.
Avrupa çapında cami sayısının yetersiz olması da göze çarpıyor. Almanya'da yaşayan dört buçuk milyon Müslüman için 140 cami bulunurken İngiltere'de üç milyon Müslüman için sadece 200 cami var. Yunanistan'daki Müslümanlarsa Atina'da bir cami inşa etmek için yıllardır çabalıyor.
Raporda, 2010'da 2 bin 106 olan ülke genelindeki cami sayısının yüzde 31 artışla 2020'de 2 bin 769'a ulaştığı kaydedilerek, artıştaki ana sebebin ABD'deki Müslüman nüfusun göç ve doğumlarla çoğalması olduğu ifade edildi.
"İslam danışmanı" Hussein Hamdan'ın görevi ise bu soruları yanıtlamak ve böylece cami cemaati ile yerel yönetimler arasındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak. İstatistiklere göre Almanya'da yaklaşık 2 bin 800 cami bulunuyor.
Ülkemizdeki toplam cami sayısını 89.817 olarak açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı bu camilerin hangi illerde olduğunu da sırasıyla yayınladı.
İlgili 18 soru bulundu
Büyük Bur Dubai Mescidi olarak da bilinen Bur Dubai Büyük Camii Dubai'deki en ikonik ibadet yerlerinden biridir. Şehrin tarihi bölgesindebulunan bu cami 1.200 kişilik kapasiteye sahiptir.
Bugün Çin'de aşağı yukarı 45.000 camii vardır. Flickr'de Çin camileri resim galerisi.
Hollanda'nın Den Bosch kentinde yapımı tamamlanan Den Bosch Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) Orhan Gazi Camii'nin resmi açılışı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla yapıldı.
İsviçre genelinde 260'tan fazla cami ve mescit bulunmakla birlikte, ülkedeki Müslüman sayısı ile kıyaslandığında bu sayı oldukça düşük kalmaktadır.
Merhum Osmanlı mimari tarihçisi Ekrem Hakkı Ayverdi'nin yaptığı hesaplara göre, bugünkü Yunanistan hudutları içerisinde 3771 cami ve mescit tespit edilmiştir.
Paris Büyük Camii (Fransızca: Grande Mosquée de Paris), Paris'in Quartier Latin (5. Arrondissement) mahallesinde bulunan camidir. Fransa'da inşa edilmiş ilk camidir.
Şu anda İran'da çok büyük 15 cami ve dini medrese bulunuyor. Bunlardan 10'u tarihi miras olarak kabul edilmekte, diğer 5 camiden ikisi Şiilere ait ve Kirmanşah'taki Şafi Camii, Kürdistan'daki Baharan Camii ve Zahidan'daki Mekki Camii de Sünni İranlıların hizmetindedir.
Ülkenin her yerinde bir çok cami bulunmaktadır. Azerbaycan halkı da sürekli olarak bu camileri kullanmaktadır. Azerbaycan Camileri de yıllardır insanların ibadet etmelerini sağlamak için çok iyi düşünülmüş şekilde inşa edilmiştir.
İsveç, İsveç'teki Müslüman topluluklara ibadet yerleri sağlayan çok sayıda camiye sahiptir. İsveç'teki ilk camii 1976 yılında Göteborg'da yaptırılan Nasır Camii'dir. Bunu 1984'te Malmö Camii ve daha sonra 1995'te Uppsala Camii izlemiştir.
Seul'de Cuma namazı kılınabilen tek yer. Türk ve Arap lokantaları bulunan bir sokaktan geçerek ulaşılıyor. Girişte Koreli Müslüman cami görevlileri güler yüzle sizi karşılıyor ve selam veriyor.
Paris Büyük Camii'ne göre Fransa genelinde 2 bin 500 cami ve ibadethane bulunuyor.
Tüm ülke genelinde resmi olarak "cami" statüsünde tanınan sadece dört yapı bulunuyor. Ravenna, Roma, Colle Val D'Elsa ve Milano'daki dört caminin dışında da ibadet yeri olarak kullanılan mekanlar olsa da bunlar ya "minaresiz" olması ya da ibadet mekanı olarak kayıtlı olmaması nedeniyle "cami" kategorisinde yer almıyor.
Danimarka'da Müslümanlar tarafından kurulan 150 civarında cami ve dini cemaat bulunmaktadır ama bunlardan sadece 50 kadarı dini cemaat olarak tanınmaktadır ve bunların da 30 küsuru Danimarka Türk Diyanet Vakfı şemsiyesi altında faaliyet gösteren cami dernekleridir.
1. Endonezya. Endonezya cami sayısı da Suudi Arabistan'daki camiler gibi merak edilir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olan Endonezya'da 818.634 cami vardır.
Vietnam genelinde 8 şehirde yaşayan Müslümanlar, 62 mescide sahipler. Ülkenin en kalabalık ekonomik güce sahip olan 14 milyonluk Ho Chi Minh kentinde ise 17 mescid bulunuyor.
Azerbaycan 20 yıl önce bağımsızlığına kavuştuğunda ülkede 20 cami vardı. Bugün, 1500'ü faal, 1700 cami var. Türbeler, tekkeler, medreseler var.
Yüzölçümü bakımından dünyanın en geniş ülkelerinden biri olan Brezilya'daki cami sayısı 100 civarındadır.
Tayland'da yapımına 16. yüzyılda başlanan Krue Se Camii, o dönemde ülkedeki iktidar mücadelesi nedeniyle kubbesiz kaldı. Ancak camide ibadet hala devam ediyor. Tayland'da Patani kentindeki Müslümanlar, 400 yıldır kubbesi bulunmayan Krue Se Camii'inde ibadet ediyor.
Niujie Camii (Çince: 牛街礼拜寺; pinyin: Niújiē lǐbàisì), Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir camidir. Camii, Xicheng'de Niujie mahallesinde yer almakta olup kentin en eski camisidir.
Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar. İstatistiklere göre, Çin'de çeşitli dinlere inananların sayısı 100 milyonu aştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri