Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir.
Bu noktada, zemin kat olarak görülen bölüm altında kalan yerler, bodrum kat olarak adlandırılırken, zemin kat denilen bölge; imar planına göre binanın kat adedinin en altında bulunan katı ifade ediyor.
Vuran, bodrum katların önemini şöyle açıkladı: ''Kişiler, binaların bodrum katına mutlaka insin. Çünkü bodrum katlarında taşıyıcı sistem elemanlarının maruz kaldığı korozyon (demirin paslanması, aşınma) gibi sorunları görebilirsiniz.
Binalarda bodrum kat bulunmasının da büyük öenm taşıdığını belirten Alpago, “Bodrum kat demek, sağlam zemine doğru inmek ve yapının depremselliğini yumuşatmak demektir. Bizler inşaat mühendisi olarak, bunu avantaj olarak değerlendiririz.
Eğimden dolayı açığa çıkan bodrum kat zemin iz düşümünü geçemez. % 20'den fazla eğimli olan parsellerde kot vermeye idaresi yetkilidir. Konut alanlarında açığa çıkan bodrum katlar bir üst bağımsız bölümün parçası olmak ve doğrudan bağlantısının sağlanması koşulu ile emsale dahil edilerek iskana konu edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir.
Konut dışı yapılarda ise; bodrum katlarda yapıldığı takdirde 200 m2 yi aşmayan kısımlarının %30'a dahil edilmeksizin emsal harici, aşan kısımları ise emsal hesabına dahildir. Diğer katlarda yapılması halinde 200m2 yi aşmayan kısımları %30 dahilinde emsal harici, aşan kısımları ise emsal hesabına dahildir.
Sağlamlık açısından binada bodrum katı olması önemli mi? Yapı imar yönetmeliğine göre dört katın üzerindeki binalarda bodrum katı zorunlu. Çünkü bodrum katlar statik yapılar gereği genel olarak perde duvarlardan imal edilir. Perde betonlar da deprem anında enerji ve yükü taşıyarak hasarı en az düzeye indirger.
İşte bu durumda yapının Page 16 3 bodrum katlı olarak inşa edilmesi etkili bir çözüm olarak akla gelmektedir. Bodrum kat, özellikle şiddetli depremlerde, yüksek katlı binalarda ciddi hasarlara neden olan göreli kat ötelemelerini önemli ölçüde azaltmakta, yapının deprem davranışına olumlu etki yapmaktadır.
Çalışmanın sonucunda, bodrum katı tamamen perdelerden oluşan modelde her iki yönde de deprem riskinin en belirgin düzeyde azaldığı ancak yapı maliyetinin buna paralel olarak arttığı tespit edilmiştir.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Bodrum katlarının olmadığı binaların depremde yıkılma riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Parsa, teknik kurallara uygun olarak binaların temelinin bodrum katı vasıtasıyla ne kadar toprağın altına inebilirse o kadar dayanıklı olacağını anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne sunulan düzenlemeye göre, yeni inşa edilecek yapılarda asma kat olmayacak, 2 kattan fazla katı bulunan yapılara bodrum katı zorunluluğu getirilecek.
MADDE 21 – (1) Katlar alanı; bodrum kat, asma kat, çatı arası piyesi ve açık/kapalı çıkmalar dâhil, kullanılabilen bütün katların, katlar alanına dâhil edilmeyen alanları çıktıktan sonraki alanları toplamıdır.
Yargıtay, apartmanların bodrum katlarındaki sığınakların kiraya verilemeyeceğine hükmetti. 50 yıldır daire olarak kullanılan sığınak da yargı kararıyla boşaltıldı.
Düz veya eğimi az olan arazilerde yapılan konut binalarında su basman kotunun (1.00) m yapılması şartıyla 1. bodrum kat iskân edilebilir. Ayrıca her türlü yapı nizamında, imar planlarında aksine bir açıklama bulunmadığı takdirde arazi meyili nedeniyle açığa çıkan en fazla 1. ve 2. bodrum katlar iskân edilebilir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Bodrumlu bina yapmak farz değildir. Binanın bodrumlu olup olmayacağına zemin durumu, bina yükseklikliğe ve kullanım şartları karar verir. Yani her bina için kendinizi zorlayıp bodrumlu bina yapmaya çalışmayın.
Bina tabanı, bodrum perdeleri üst kotundaki kat seviyesinde tanımlanır. Buna göre bina yüksekliği Hn=43 m ve DTS=1 olması sebebi ile BYS=3 olarak tespit edilmiştir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Ev demek bazen biraz da görüş alanımız dışında kalan yerler demek. Mesela hobi alanları, depo ya da garaj olarak da değerlendirebileceğimiz bodrum katları. Uygulaması doğru yapılmış bir bodrum katı size keyifle değerlendirebileceğiniz mekânlar sağlar.
Bodrum katı, bir yapıda zemin seviyesinin altındaki kat olarak tanımlanıyor. Genellikle, evlerde, apartmanlarda ve ticari binalarda kullanılan bir terim olan bodrum katı, zemin seviyesine yakın olduğu için, yapıyı toprak seviyesine göre düşük bir konumda bulunduruyor.
Bu kullanımların bodrum katlarında içten bağlantılı piyesleri olabilir. Bu piyesler binanın ortak alanları ve müştemilatlarıyla irtibatlandırılamaz. Ancak, binaların yola cephesi bulunan bodrum katlarına ticari kullanımlı bağımsız bölüm yapılabilir.
Bodrum kat yüksekliği (2.40) m.'den, zemin kat yüksekliği (2.70) m.'den fazla olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri