➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Bu ise, mevcut yapıda göçmeye kadar giden hasarlar meydana getirebilir. Temel alt taban seviyesi, zemin durumu yanında, yeraltı su seviyesine de bağlı olarak tespit edilir. Temeli, iklim koşullarına göre, 0.50m – 1.50m arasında değişen don derinliğinin altına indirmek gereklidir.
[QUOTE=CELİKKOLLU;90684]Evet bina yüksekliğinin 1/6 sı oranında kök olması gerekiyor.Yani kısaca şöyle demek mümkün :bina yüksekliği ne ise 6 ya bölecegiz ve bu değer zemine gömülü olması gereken minimum değerdir.
Tekil temel boyutu 70cm'den az olamaz. Tekil temel alanı 1m²'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı 25cm'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı konsol açıklığın 1/4'ünden az olamaz.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
100 m2'lik bir temel için yaklaşık olarak 50 m3 beton kullanılır ve bu da yaklaşık olarak 87 bin 600 TL olarak düşünülebilir. 100 m2'lik müstakil evin temel maliyeti için yaklaşık olarak 4 ton demir kullanılır ve evin demir gideri yaklaşık olarak 72 bin TL olarak düşünülebilir.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır.
Her bina için ve yapı elemanı için farklılık göstersede 1 m3 beton için ortalama 90 ile 100 kg demir kullanılır. Radye temelde ise bu değer 80 kg' kadar düşmektedir. Bu doğrultuda 100 m2 alana ve 40cm yüksekliğe sahip temel için; 40 x 80 = 3200 kg = 3,2 ton demir gereklidir.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Temel derinliğinin belirlenmesi projelemede önemlidir. Temel tabanı ile zemin yüzeyi arasındaki düşey uzaklığa temel derinliği adı verilir. Temel derinliğinin belirlenmesinde; zemin çeşidi, tabakalaşma durumu ve yeraltı su seviyesi ile iklim bölgesi ve toprak don derinliği dikkate alınmalıdır.
"Artık radye temelsiz bina yapılmıyor"
Halkın "direk" dediği bu betonarme demirli kolonların binanın ağırlığı çok fazlaysa deprem salınımına karşı binayı tutamadığını aktaran Yıldırım, "Radye temelsiz artık bina yapılmıyor günümüzde.
don derinliğin 50 cm ise temel alt kotun 50 cm toprağa gömülü olması geekir. Don derinliğindeki mantık temel altındaki toprağın donup çözüldüğünde hacminde oluşacak değişikliklerden kaynaklı temelde oturmalara sebep olabilir.
Genel olarak, tüm temeller iki kategoriye ayrılır: sığ temeller ve derin temeller. Sığ ve derin kelimeler, temelin yapıldığı toprağın derinliğini ifade eder. Sığ temeller 3 m (1 m) kadar küçük derinliklerde yapılabilirken, derin temeller 20 – 65 m (60 – 200 m) derinliklerde yapılabilir.
Mütemadi temeller, temelin sağlam olduğu ve basit yığma duvarlı yapılarda sıklıkla tercih edilir.
Ortalama olarak alınacak olursa 150 metrekarelik bir evin yapımında 9,5 ton demir gitmektedir. Yapılacak olan evin bodrumunun olup olmaması da demir kullanım miktarında etkili olacaktır.
100 metrekare bir dairenin metrekaresine yaklaşık 35-45 kg arası donatı gitmektedir. Metrekare başına düşen donatı miktarı deprem bölgesine ve yapı sistemine bağlıdır. Bu değerler yaklaşık değerlerdir.
1 Ton demir Kaç Para? - Nervürlü İnşaat Demiri Fiyatı Q8 mm ve Q32 mm arası 1 ton fiyatı bu hafta ortalama 16.400,00 TL olarak hesaplanmaktadır.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Depreme dayanıklı yapılar binanın yaşı, yaşına göre aldığı hasar durumu, bina görünüşü açısından birtakım fikirler verebilir. Örneğin 10 yıllık sağlam bir yapı depremde hasar görmez.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
C25 beton fiyatları 2023 yılında ne kadar olacak? Otalama olarak C25 betonun 2023 yılında metreküp başına ortalama fiyatı 1.400 TL fiyatla satılmaktadır.
120 metrekare betonarme bir evin temeli için 4.5 ton demir gider. Kolonlar için ortalama 1.5 ton ve tabliye için yine ortalama 1.5 ton demir gider. 120 metrekare bir ev için ortalama olarak 7.5 ton civarında demir harcanır. 120 metrekare bir dairenin metrekaresine ortalama olarak 35-45 kg arasında demir gitmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri