Yazlık termostat; daha düşük sıcaklıkta açılır. Havalar sıcak olduğu için motorun çok yüksek sıcaklıkta çalışır. Kışlık termostatın derecesi ise daha yüksektir. Kışın araçların yaz aylarına göre daha yüksek sıcaklıkta çalışması tercih edilir.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
Genel olarak ısıtıcı ve soğutucu sistemlerde kullanılan, dış ortam sıcaklığı göz önünde bulundurularak, soğutucunun iç bölmelerinin sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlayan parçaya termostat denir.
Fan müşürü belirli derecelerde çalışır. Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Termostat Sorunları: Termostat, motor sıcaklığını kontrol eden bir bileşendir. Fan motoru, motor sıcaklığı belirli bir eşik değerine ulaştığında devreye girmelidir. Ancak, arızalı bir termostat fan motorunun çalışmamasına neden olabilir. Termostatın doğru çalıştığından emin olunmalı ve gerektiğinde değiştirilmelidir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Termostatlar derecelerine göre yazlık veya kışlık olarak satın alınabilir.
Rüzgar gücünün yetersiz olduğu durumlarda radyatör peteklerinin soğutulması için fanın otomatik olarak açılıp kapatılmasını denetleyen sistemdir.
Aracın fan müşürü arıza yaptığında araç ısındığını anlayamaz ve fanı çalıştırmaz. Fan çalışmazsa araç îsınmaya devam eder ve hararet yapar. Aynı şekilde aracın fan motorunda sorun varsa müşür emir verdiğinde bile fan motoru bozuk olduğu için çalışmayacak ve araç soğuyamayarak hararet yapacaktır.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Oda termostatı daha yüksek bir ısı değerine ayarlandığında yakıt harcamanızı arttıracaktır. Tasarruflu bir kullanım için 22 derece idealdir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Bu gönderilen hava miktarını aracın ısı durumuna göre motor kontrol ünitesi ayarlamaktadır. Araç ısısı hakkında doğru veri alamayan motor kontrol ünitesi aracın rölanti esnasında dalgalanmasına ve yüksek ya da düşük rölanti de seyretmesine neden olmaktadır.
Hararet müşürü araç için önemli bir parça olmasına rağmen, arızalanması durumunda aracın çalışmasına herhangi bir şekilde etki etmez. Hararet müşürü olmadan da, hararet müşürü arızalıyken de araç normal bir şekilde çalışır.
Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır.
Hararet müşürü motordaki ısı ile ilgili panel yoluyla siz sürücülere bilgi vermekte olup eğer hararet panelinde hiçbir hareket oluşmuyorsa bu hararet müşürünün arızalı olduğu anlamına gelmektedir ve sürücü olarak sizlerin bu panel hareketleri yakından takip etmeniz gerekmektedir.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2]. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Çünkü, termostat kullanılmayan evlerde kombi, sizin belirlediğiniz ısı seviyesine göre sistemini çalıştırıyor. Yaşam alanınızın ortam sıcaklığının hangi seviyede olup olmadığıyla ilgilenmiyor. Bu sorunu ortadan kaldırma ve enerji kullanımını daha verimli hale getirmek için termostat kullanımı öneriliyor.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Termostat; motor suyu sıcaklığını sabit tutabilen ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlayan bir parçadır. Motor ile radyatör arasında yer alır. Amacı, sıcaklık kontrol görevini üstlenmek ve aynı zamanda motorun sağlıklı şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı olmaktır.
Fan olduğundan emin misin? Çünkü termostat suyun sıcaklığını ölçer ve müşür vasıtasıyla fan açar. Müşür veya termostat arızalı olabilir ama müşür olsa hiç fan açmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri