"Bir bütün bir yarımdan iyidir." Bu atasözü, tam ve eksiksiz olanın, eksik ve yarım kalmış olandan daha değerli ve iyi olduğunu belirtir. Eksik veya yarım kalmış şeyler, genellikle tamamlanmış ve bütün olanlardan daha az işlevsel ve etkilidir.
Bu atasözü, çocukların bir ailenin en değerli varlığı olduğuna ve aile bireylerinin birbirine olan sevgi ve bağlılığını temsil ettiğine vurgu yapar.
"Bahar çiçeğiyle güzeldir" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, doğru zaman ve yerde kullanılan şeylerin güzellik ve değer kattığını, aksi halde bu güzellik ve değerin kaybolduğunu ifade eder. Her şeyin bir zamanı olduğunu ve o zaman dışında bir değer ifade etmeyeceğini belirtir.
Bu atasözü, zor ve sıkıntılı dönemlerde birlik ve beraberlik sağlamanın zor olabileceğini belirtir. Yani, ekonomik ya da manevi sıkıntılar içindeyken topluluklar arasında uyum ve düzenin sağlanması zordur.
Bu atasözü, her insanın hata yapabileceğine işaret eder. Tıpkı en yüksek dağların bile zaman zaman dumanlandığı gibi, herkesin de hata yapabileceğini belirtir.
İlgili 45 soru bulundu
Genellikle şanssızlık, olanakların eksikliği veya dışsal faktörler nedeniyle fırsatlardan yararlanamama durumlarında kullanılır.
Cevap: insan önemli işleri akrabası, yakınları, yandaşlarından güç alarak daha kolay yapar.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
"Evdeki hesap çarşıya uymaz" Bu atasözü, planlarımızın ve hesaplarımızın her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabileceğini, gerçek dünyada karşılaşabileceğimiz beklenmedik durumlar ve sorunlar olduğunu ifade eder. Planlarımızı yaparken her zaman bir aksilikle karşılaşabileceğimizi hatırlatır.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz Atasözünün Anlamı Ne Demek? TDK bu atasözünü, yüksek mevkilerde olan her insanın ciddi sıkıntılar içinde olabileceği şeklinde açıklar. Yüksek mevkiler, para, güç ve statü gibi, zirvedeki insanları tanımlayan her kazanım, beraberinde birçok problem de getirecektir.
[1] "Meydana gelmiş hiçbir olay sebepsiz değildir" anlamında bir söz.
"Dert saklayanda kalır" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, sorunlarını ya da sıkıntılarını paylaşmayan kişilerin bu sıkıntılarıyla yalnız başlarına mücadele etmek zorunda kalacaklarını ifade eder.
[1] Gereksiz işlerle uğraşmak başına büyük sıkıntılar açabilir, anlamındaki söz dizisi.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Türk Dil Kurumu açısından ev alma komşu al atasözünün anlamı için 'Bir mülk edinirken öncelikle komşulara bakılmalıdır. ' yorumu çıkıyor. Yani yerleşim olarak ikamet edilecek bir yer için, çevredeki insanların güvenilir ve iyi olması çok daha önemlidir.
[1] Başta bulunan nasıl bir yol tutarsa onun yönetiminin altında bulunanlar da o yolu tutarlar.
Cevap: her şey, onu gereği gibi kullanmasını bilene yakışır.
Buğday başak verince, orak pahaya çıkar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir işin kıymetinin, o işte ihtiyaç duyulan zamanlarda arttığını ifade eder. İhtiyaç arttıkça, o ihtiyacı gideren araç veya hizmetin de değeri artar.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
Fazla Mal Göz Çıkarmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: ne kadar ve ne türden mal olursa olsun malın fazlası elden çıkarılmamalıdır çünkü mutlaka bir gün gelir lazım olur.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bazı şeylerin başkalarına anlatılamayacak kadar açık ve belli olduğunu ifade eder. Buradaki "yola yoğurt dökmek" ifadesi, bir durumun veya olayın çok açık ve net olduğunu, bunu anlamak için ek bir açıklamaya gerek olmadığını belirtir.
[1] Rızkını çıkarmak için gezip dolaşan, şuraya buraya başvuran kimse aç kalmaz.
Güneş balçıkla sıvanmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeklerin ya da açıkça bilinen şeylerin gizlenemeyeceğini, örtbas edilemeyeceğini vurgular. Her ne kadar bazı şeyleri saklamaya ya da gizlemeye çalışsak da, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade eder.
Büyük Lokma Ye Büyük Söz Söyleme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: başaramayacağın, sonuçlandıramayacağın bir konuda kesin sözler söyleme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri