Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesi sonucu elde edilen kahve çeşididir. Demlenen kahve, kağıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrıştırılır ve servise hazır hale gelir. Diğer kahve çeşitlerinde göre berrak ve akışkan bir kıvamı vardır.
Etiyopya Çekirdeği
Kahvenin atası olan ve hala heirloom denilen atalık tohumlardan elde edilen Etiyopya kahvesi bugün filtre kahve için en çok tercih edilen çekirdekler arasındadır.
Türk kahvesi ile filtre kahve arasındaki temel fark, kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutudur. Türk kahvesinde çok ince öğütülmüş çekirdekler kullanılırken, filtre kahvede daha iri öğütülmüş çekirdekler kullanılır. Bu nedenle Türk kahvesi kullanılarak filtre kahve hazırlığı yapmak zor olabilir.
Çünkü en iyi filtre kahve çekirdeği, arabicadır. En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir.
Kahve çekirdeği içermiş olduğu besin değerleri sayesinde tam anlamı ile bir kalp dostudur. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile çiğ kahve çekirdeği ve tozu tüketebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesi sonucu elde edilen kahve çeşididir. Demlenen kahve, kağıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrıştırılır ve servise hazır hale gelir.
Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Starbucks® harika bir bardak kahve için yalnızca %100 arabica kahve çekirdeklerini kullanır.
Kenya AA kahvesi, en kaliteli kahvedir ve bu sebeple uzmanlar tarafından en çok tercih edilen kahve çeşitlerinden biridir. Kenya kahvesi genellikle turunçgiller aromasına sahiptir. Keskin bir tadı vardır. Asiditesi hissedilir oranda yüksektir.
Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir. Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanlarında kahveden uzak durması gerekiyor.
Uzun lafın kısası Türk kahvesi çok ince çekilmiş olmasına rağmen uygun filtreleme yöntemi kullanıldığı takdirde, Türk kahvesiyle filtre kahve yapmak mümkün olacaktır.
Dolayısıyla üretim şeklini, en temel filtre kahve – granül kahve farkı olarak kabul edebiliriz. Filtre kahve, kahvenin tüketilebilecek en doğal formuyla içecek haline gelir ve bu sırada açığa çıkan telve, içecekle birlikte tüketilmez.
Doğal kahve çekirdekleri insülin direncini istenilen seviyelerde tutacaktır. Birbirinden çok yararı olan kahve çekirdekleri kalp krizi riskini de önemli ölçüde azaltması ile bilinir. Tip 2 Diyabet ve kalp krizi riskine karşı etkili olan kahve çekirdeği cilt kanseri riskini azaltmaktadır.
Filtre kahve, espresso kahveye göre daha yumuşak bir içime sahiptir. Yoğunluğu daha azdır. Daha berrak ve yumuşak bir içime sahiptir. Espresso kahveler ise daha serttir ve yoğunluğu daha fazladır.
Kapsül kahve kalitesini her daim koruyor olduğu için otomatik makinelere kıyasla bu konuda avantajlıdır çünkü tek ürünlük dozajlar halinde paketlenir ve havası alınır. Böylece çekirdek kahvelerdeki gibi paketi açtıktan sonra aroma kaybı yaşamaz, her kahve yapışınızda tazeliği ve kaliteyi damağınızda hissedebilirsiniz.
En İyi Çekirdek Kahve Markaları
Guatemala kökenli olan Cafe Ambruvase markası, Arabica çekirdeklerini başta Guatemala, Kenya ve Kolombiya'dan alır, özenle kavurup işleyerek tüketicilerin beğenisine sunmaktadır. Kafein oranı en yüksek, en iyi çekirdek kahve markası denilince Cafe Ambruvase aklımıza gelmektedir.
Espresso ve Filtre Kahve Çekirdeği Aynı Mı? Cevap hayır. Filtre kahve için Arabica çekirdekleri kullanılır. Fakat espressoda iyi bir krema sağladığı için Robusta çekirdekleri de Arabica ile birlikte karıştırılır.
Az kavrulmuş filtre kahve çeşidi olan blonde kahveler hafif içimli ve zarif bir tada sahiptir. Medium kavrulma profiline sahip olanlar Starbucks House Blend filtre kahve Latin Amerika kahve çekirdeklerinin harmanlanmasıyla yapılır. Tadı damakta ne yoğun ne de az hissedilen bir lezzet bırakır; tam ve dengelidir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Günün ilk zamanlarında içilen sabah kahvesi, uykunun etkilerini yok etmek ve daha dinç olmak için tercih edilir. Bu yüzden sabah saatlerinde daha sert kahvelerin seçilmesi, uyanabilmeniz açısından daha etkili olacaktır. Bu yüzden sabahları americano, filtre kahve, espresso veya Türk kahvesi tercih edebilirsiniz.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
- Etkili bir idrar söktürücü olan filtre kahve vücudu da atıklardan ve toksinlerden temizler. - İçeriğinde belli miktarda kafein bulunan filtre kahve alzheimerı da önlemektedir. - Filtre kahve vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının da karşılanmasını sağlar.
FİLTRE KAHVE GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ? Uzmanlar, kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa günlük 1-2 fincan filtre kahve veya Türk kahvesi tüketilebileceğini açıkladı.
Filtre kahve içmek için en uygun zaman aralıkları sabah aç karnına ya da öğle yemeğinden sonradır. Uzmanlar tarafından akşam ya da gece filtre kahve tüketimi önerilmez. Filtre kahve içindeki kafein ile uykusuzluğa yol açabilir. Bu da uyku düzeninin bozulmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri