Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir.
Buzağı 45 günlük olduktan sonra verilen sütün miktarı kademeli olarak düşürülür, 60 ncı günden itibaren tamamen sütten kesilir. Bu süre isteğe bağlı olarak 80 güne kadar çıkarılabilir. Buzağılara ikinci haftadan itibaren temiz ve normal su verilmeye başlanmalıdır.
Buzağılar genellikle 6 ila 8 aylıkken sütten kesilir.
Bu, ortalama olarak 9 ila 11 aylıkken meydana gelen doğal sütten kesme için araştırmaların önerdiğinden biraz erken bir zamandır.
-Buzağının ilk 2 (iki) ayında geniş kapasiteli bir rumen gelişimi için, bol miktarda kaliteli kaba yem tüketmesi sağlanmalıdır. -Buzağının önünde her zaman içilebilir temiz su bulundurulmalıdır. -Buzağı başlangıç yemi tüketime bağlı olarak, süt ya da süt ikame yemi tedricen %25-50 oranında azaltılmalıdır.
Haftadan itibaren günlük 3 – 4 litre normal anne sütüne ilaveten 1 – 1,5 kg buzağı başlangıç yemi hayvanın önünde bulundurulmalıdır. 2. haftadan itibaren başlanan normal anne sütü tüketimi, 3. haftada günlük 3 litreye, 4. haftada ise 2 litreye düşürülmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Buzağı erken sütten kesilecek şekilde beslenecekse 1-1,5 ay içinde ortalama 150-200 lt süt içmiş olmalıdır.
– Buzağılar bu dönemde meraya çıkarılmamalı, – 6. hafta sonunda sütten kesilip sadece serbest olarak buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest su verilmeli, saman ve silaj kullanılmamalı, – Bu dönemde hayvanların katı yem almaları işkembe gelişmesi açısından hayati önem taşır.
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir.
Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır.
Buzağı burunsalık emme önleyici buzağıların ve ineklerin burun deliklerine takılarak birbirlerini emmesini önler. Genellikle plastikten ürtilmiş olan dana burunluklar, işletmelerde piskolojik olduğu düşünülen büyük bir problemin bir nebze olsun önene geçmeyi hedefler.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinin alması gereken tek besin kolostrum sütüdür. Kolostrum sütü özellikle ilk hafta salgılanır. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve olgun anne sütüne dönüşmeye başlar. Yani “Kolostrum kaç gün gelir?” sorusu, ortalama 10 gün diye yanıtlanabilir.
Buzağı maması asitlenmiş %100'e yakın seviyede süt proteinleri içeren buzağı mamasıdır. Buzağı mamasının buzağılarda ağız sütünden sonra kullanılması önerilir. Buzağı maması süt yerine geçen yemlerdir. Toz halinde bulunan mamalar ılık suda eritilerek ılık şekilde buzağıya içirilmektedir.
Eğer verilen kuru otun kalitesi çok iyi ise yoğun yem 1,5-2 kg ile sınırlanır. Verilecek yoğun yemin besin maddeleri içeriği de verilen kaba yemin kalitesine göre ayarlanır. 4. aydan itibaren buzağılara günlük 0,5- 1 kg' dan başlanılarak yeşil çayır otu ve mısır silajı da verilebilir.
Buzağı besisi, 4-27. günler; İlk hafta ağız sütü, ikinci hafta tam yağlı süt ve üçüncü haftadan sonra süt ikame yemi veya buzağı başlangıç yemi ve su şeklinde yapılır, ilk haftadan itibaren hayvanın önüne kaliteli kuru ot konularak alışması sağlanmalıdır.
İri ırklar 700-800 g buzağı başlangıç yemi tüketmelidir. Buzağı Büyütme Yemi ile Besleme; •≥ 17 protein içerir. Büyütme yemi 6 aylık yaşa kadar günlük 1,8 - 2,3 kg'a kadar verilebilir.
Her gün doğan buzağıların düzenli olarak kayıt edildiği, kulak numarası takıldığı ve defter tutan işletmelerde yaşı kesin olarak söylemek mümkündür. Bu kayıtlar sayesinde hangi buzağının ne zaman doğduğu, dolayısıyla sığırın yaşının yıl, ay ve hatta gün olarak hesaplanması mümkün olmaktadır.
1 YAŞINDAN KÜÇÜK OLMALI. Besiye alınacak hayvan 1 yaşından daha küçük olmalıdır. Siyah Alacalarda ve Esmer danalarda 8-18 ay, yerlilerde ise 15-25 aylar arası büyüme hızı en yüksektir. Genç sığırlar yedikleri yemi iskelet ve ete dönüştürürler.
3-4 aylık dişi danalar günde 4-5 yem tüketmeli, bunun için; 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2 kg %18 ham protein içeren buzağı büyütme yemi yeterlidir.
Temel bir yaklaşım olarak buzağılara sütten kesilinceye kadar olan dönemde doğum canlı ağırlıklarının %10'u kadar süt / mama verilir. Buzağılara 21 günlük olduklarında kaliteli 1/1 oranında saman yonca kuru otu karışımı verilmelidir.
Normal Süt (Tam Yağlı Süt) Buzağılar doğduktan sonra 4 gün kadar ağız sütü ile beslenmeli ve takiben normal süte geçilmelidir.
Tıpkı insanlar gibi, hayvanların da beslenmelerinde tuza ihtiyacı var! Hayvanlar için tuz tüketimi, düzgün işleyen bir vücut için bir gerekliliktir. Aslında, tüm memelilerin hayatta kalmak için beslenmelerinde tuza ihtiyacı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri