Çocuk: Çocuk da ana ve babasına karşı soybağının reddi davasını açabilecektir. Medeni Kanun ergin olmayan çocuğun kendisine kayyım atanmasıyla bu davayı açabileceğini düzenlemiştir. Kendisine kayyım atanmayan çocuk ergin olduktan bir yıl içinde davayı açabilecektir.
Yine kocanın alt soyu, anası, babası, baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli ayırt etme gücünü kaybettiğini veya koca hakkında gaiplik kararı verildiğini öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilirler.
Babalık reddi davası kayyım ile açılabilir. Çocuk, kayyım aracılığıyla veya ergin olması durumunda bizzat kendisi bu davayı açabilir. Ergin olan çocuk, ergin olduğu tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde nesebin reddi davası açabilir. Soybağının reddi davası süresi, bazı durumlarda farklılık gösterebilir.
Türk Medeni Kanunu madde 286 ve 291 hükümlerinde soybağının reddi davasını açabilecek kişilere yer verilmiştir. Buna göre bu davayı koca veya çocuk açabilir. Yani annenin bu davayı açma hakkı yoktur. Ayrıca diğer bazı ilgililerin de bu davayı açabileceği kabul ediliyor.
Erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia ediyorsa soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilir. Soybağının reddi davası, ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da soybağının reddi (nesebin reddi) davası açma hakkına sahiptir. Bu dava, ana ve kocaya karşı açılır.
İlgili 21 soru bulundu
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
Babalık karinesinin çürütülmesi için soybağının reddi davası açılması Türk Medeni Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Kocanın menfaatlerini korumaya yönelik olan bu dava türü anne ve çocuğa karşı açılır. Dava hakkına dair düzenleme madde 286 ile net olarak belirtilmiştir.
Çocuğun Soybağı Reddi Davası
Anne ve eşe karşı açılan bu davada çocuğun reşit olması gerekiyor. Babalık karinesine inanmadığı durumlarda, babalığının kabul edilmemesi halinde açılabilen bir dava türüdür. Çocuğun ergin olmasından itibaren 1 yıl içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Mirasın reddi, Sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabilmektedir. Yasa, yasal ve atanmış mirasçılara bu hakkı tanımıştır. Miras açıldığında külli halef olan mirasçılar mirası reddedebilirler. Mirasçı ret hakkını kullanmadan, ancak ret süresi dolmadan ölürse ret hakkı onun mirasçılarına geçer.
Babalığın reddi davasının 730 gün içinde sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. Bu süre tahmini bir süre olup davanın daha erken sonuçlanması da mümkündür.
Babalık davası, 4721 sayılı Kanunun 301. maddesinde ifade edildiği üzere, baba olduğu iddia edilen kişi tarafından değil; ancak kadın ve çocuk tarafından açılabilir. Anne ve çocuk birlikte dava açabileceği gibi ayrı ayrı da dava açabilirler.
(MK m.285) Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Koca- nın dışında çocuk da dava hakkına sahiptir. Ayrıca belli şartların oluş- ması ile kocanın alt soyu, ana ve babası ve gerçek baba olduğunu iddia eden kişide soybağının reddi davasını açabilir.
Türk Medeni Kanunumuzun 289. Maddesi hak düşürücü süreleri düzenlemiştir. Buna göre ; Koca soy bağının reddi davasını ; çocuğun doğumunu, baba olmadığını veya annenin başka bir kişi ile cinsel ilişkiye girdiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl ve her halde doğumdan itibaren 5 yıl içerisinde açmak zorundadır.
Evlatlıktan Reddetmek İçin Nereye Başvurulur? Evlatlıktan reddetmek (mirasçılıktan çıkarmak) için herhangi bir kuruma başvurma zorunluluğu yoktur. Zira, evlatlıktan red (mirastan red), ölüme bağlı tasarruf ile sağlanır. Noterliklerde yapılan işlemlerin iptal edilmesi daha zor olduğundan tercih edilebilir.
Aile hukuku ve miras hukuku kanunlarınca evlatlıktan ret mümkündür. Ancak bunun hukuki olarak ağır sonuçları bulunmaktadır. Örneğin; reddedilen evlat, mirastan yararlanamayacağı gibi ebeveynin de evlat üzerinde hakkı bulunmaz.
Babalık davasının şartları arasında ilk sırada çocuğun baba yönünden bir soybağının bulunmaması yer alır. Eğer çocuk başka birine soybağı ile bağlı ise ilk önce soybağının reddi davası açılarak bu bağ kaldırılmalı sonra babalık davası açılmalıdır. Babalık davasının şartları olarak ikinci şart ise ihbar yükümlülüğüdür.
Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.
Hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar açısından mirası reddetmek mümkündür. Miras bırakanın ölümünden sonra mirasçılar mirası kabul etmiş sayılacaklardır. Reddetmek için açık bir şekilde mirasın reddi beyanında bulunmaları gerekmektedir. Bu beyan da ancak mahkeme yolu ile yapılabilmektedir.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
BABALIK NASIL İSPATLANIR? Babalık davasında davacı anne veya çocuğun, kuşkusuz ''DNA testi'' yoluyla davalı erkeğin baba olduğunu ispatlama yoluna başvurması mümkündür. Ancak bu imkana sahip olmayan veya bu yola başvurmak istemeyen davacılar ''babalık karinesi'' yoluyla da davalı tarafın baba olduğunu ispatlayabilir.
Bazı hallerde nüfus kaydının düzeltilmesi davası sonucunda da soybağı ortadan kalkar. Babalık davasında DNA testi zorunlu mu? Soybağı ve babalık davasında DNA testi en önemli bilimsel kanıtı oluşturur. Nüfus ve soybağı davaları kamu düzenini ilgilendirdiğinden babalık davasında DNA testine başvurulması zorunludur.
Babalık davasında zamanaşımı değil, hak düşürücü süre söz konusudur. Bu nedenle sürelere uygunluk ve aykırılık, yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir ve hakim tarafından da resen gözetilir. Anne açısından hak düşürücü süre, çocuğun doğumundan itibaren 1 yıldır.
Kanunda baba ile çocuğun soybağının kurulabilmesi için anne ile evlenme, tanıma ve babalık davası yolları öngörülmüştür. Babalık davası, diğer yollardan farklı olarak mahkeme kararı ile soybağının kurulmasını sağlar.
Harç ve Masraflar
DNA testi yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirinde olup testin yapılması halinde yargılama aşamasında davacıdan masrafın yatırılması talep edilecektir.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri