Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Tahıl ve kuru bakliyatları güvelerden korumanın yolu: Defne yaprağı Öncelikle mutfakta ya da varsa deponuzda muhafaza ettiğiniz tüm tahıl ve kuru bakliyatları plastik poşetlerinden çıkarmalı ve ağzı hava almayacak şekilde kapanabilen cam kavanozlarda saklamalısınız.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
İlgili 38 soru bulundu
Pirinci, cam veya plastik saklama kaplarında muhafaza edebilir ve içerisine birkaç defne yaprağı ekleyerek böceklenmeyi önleyebilirsiniz.
Pirinç iki yerde saklanır: ev veya kuru ve serin depo.Bu yerlerin muhafazası birkaç şekilde yapılır.
Cam kavanozlar, metal kutular veya plastik kaplar ideal saklama kaplarıdır. Bakliyatları buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bakliyatların bozulmaması ve böceklenmemesi için püf nokta defne yaprağıdır. Bakliyat kaplarına koyacağınız 1 veya 2 defne yaprağı bozulmasını ve böceklenmesini önler.
Pişmiş Pirinç Ne Kadar Dayanır? Bir kez pişen pirinç, buzdolabında 3-4 gün boyunda lezzetini ve kalitesini koruyabilir. Ancak 4 günü geçtikten sonra tüketilmemesi gerekir. Pişmiş pirinci buzdolabı poşetlerine koyup ağzını kapatarak, buzlukta 8 aya kadar dondurmak da mümkündür.
Genel amaçlı Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 8 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir. Ekmeklik Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 6 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir.
Un belli koşullar altında bozulmadan uzun süre dayanabilir. Bunun yanında aslında unun saklanmasında elzem olan böceklenmesini önlemektir. Un ister cam kavanozlarda isterseniz de bez çuvallarda uzun süre saklanabilir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Pirinçleri muhafaza ettiğiniz kabın içerisine 1-2 yaprak koymak hem pirinci güvelerden temizliyor hem de oluşmasını engelliyor. Pirinçteki böcekleri tek tek ayıklayın. Temizlenmiş pirince, böcekleri uzak tutmaya yardımcı olacak birkaç diş sarımsak koyup iyice karıştırın.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Baldo pirinç nasıl saklanır? Baldo pirinç mümkün olduğunca kokudan uzak ortamlarda muhafaza edilmelidir. Güneş ışığı görmeyen, 18 derece civarındaki rutubetsiz ortamlarda ve mümkünse bez torba içinde saklanması tavsiye edilmektedir.
Havadar, güneş ışığından uzak ve karanlık bir ortamda saklamak, böceklenme oluşma riskini azaltır. Pirincin kapaklı kaplarda saklanması, kolayca koku almasına yol açabilir. Bu nedenle deterjan ve kimyasal ürünlerden uzak bir yerde muhafaza edilmelidir.
Pirinç, Türk mutfağında sıkça kullanılan temel bir gıda ürünüdür. Ancak, yanlış saklama koşulları ve nemli ortamlarda muhafaza edilmesi, pirincin böceklenmesine neden olabilir. Bu durumda, ev hanımları için oldukça rahatsız edici bir durum ortaya çıkar.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Ayıklanan baklagilleri cam kavanoza koyarak saklamak ömürlerini uzatacaktır. Ayrıca cam kavanozu nemden, güneşten ve sıcaktan uzak bir yerde tutmalısınız. Pirinç gibi çok sık kullanılan bakliyatları özellikle kolay ulaşabileceğiniz kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Kuru bir şekilde veya haşlayarak dondurucu poşetlerine alacağınız bu bakliyatları, uzun bir süre koruyabilirsiniz. Eğer kuru bakliyatları saklayacaksanız, dondurucudan aldıktan sonra suda bekletip haşlayabilirsiniz.
Kuru fasulyeyi böceklerden uzak tutmak için, kavanozlara kurutulmuş defne yaprağı veya 2 diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Bakliyat kavanozlarını mümkünse 0-5 derece arasında saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz. Bakliyatlar, en fazla 15-18 derece sıcaklıkta, karanlıkta ve güneşten ışık bir alanda saklanmalıdır.
Un çuvalları gibi kuru ürünleri, bit istilasının olduğu alanda sakladıysanız, ürünleri temiz olduğunu düşünseniz de en az dört gün boyunca dondurucuya koyun. Soğuk ortam bitleri, yumurtaları ve larvaları öldürecektir. Daha sonra, bu ürünler buzdolabında veya derin dondurucuda hava geçirmez kaplarda saklayın.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
hemen hemen her bakliyattın üzerinde böcek yumurtaları bulunur ve bunlar uygun sıcaklıkta çatlar ve ürünü yiyerek büyürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri