10 uncu maddesi “Adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Talî faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir.
Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur. İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır.
Yanıt : Merhaba. İskansız yapılara işyeri ruhsatı verilmiyor. Konuya ilişkin olarak ilçe belediyesine müracaat etmeniz faydalı olacaktır.
15.madde; (1) Bu maddenin (2)'nci fıkrasında öngörülen durum dışında, hiçbir ruhsat başkasına devredilemez.
Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.
İlgili 40 soru bulundu
Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz. Yönetmelikte yer alan yetkili idareler dışında meslek kuruluşlar vb. yerlerden alınan diğer ruhsat ve belgeler ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz.
tarih ve 2007/11882 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
6. İşyeri Kapatma Kararının İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme. Yukarıda da açıklandığı üzere, işyerinin kapatılması, idarenin gerçekleştirdiği idari işlemlerden olduğundan görevli mahkeme idare mahkemelerdir. Yetkili Mahkeme ise işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yer idare mahkemesidir.
İşyerinin bulunduğu kentin ilçe belediyesine başvurmak üzere ilgili belgeler hazırlanır ve akabinde başvuru yapılır. Belediye ruhsat işleri birimleri arasında farklılıklar olduğu için istenen belgelerin ilgili belediyeden öğrenilmesi gerekmektedir.
açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır. İşyeri ruhsatları yetkili idarelerin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından bu Yönetmelikte öngörülen sürede imzalanır; ruhsat için ayrıca, meclis veya encümen tarafından bir karar alınmaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
İşyeri ruhsatı başvurularında faaliyetin yürütüleceği yapının iskan/yapı kullanma izin belgesi ruhsatının sunulması gereklidir. (Yönetmelik madde 5) Hatta Türk Ceza Kanununun 184/3. maddesinde iskanı bulunmayan bir yapı için işyeri ruhsatı verilmesi durumunda ruhsat düzenleyene ceza verileceği düzenlenmiştir.
RUHSAT TÜRÜ SÜRESİ HARÇ ÜCRETİ Silah Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL. Silah Taşıma Ruhsatı 5 Yıl 23.093.00 TL. Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL.
Araç Ruhsat Yenileme Ücreti
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
İşyeri Açma Belgelerinin Sorgulama ve Doğrulama işlemlerine e-devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.
Belediye İşyeri Açma Ruhsatı Vermezse Ne Yapılmalıdır? Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte geçen hususların tamamlanmasına ve hükümlere uygun olmasına karşın ruhsat vermezse bu işleme karşı süresinde idare mahkemesinde dava açılır.
- İşyeri ruhsatının, yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili yerine belediye encümenince iptal edilmesi hukuka aykırıdır. (Danıştay 2. Daire 21.09.2021) Bu durum dava açıldığı takdirde işlemin yetki yönünden iptali sonucunu doğurur.
Ruhsat isim değişikliği, yenileme ve kullanım değişikliği Ad. Belediye Harcı hariç 5.785,00 TL Ad.
Ruhsat yenileme işlemi nedir? 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29 uncu maddesi ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12 nci maddeleri uyarınca; Beş yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan yapılar için 5 yıllık ruhsat süresi dolmadan ruhsat süresinin uzatılması işlemine ruhsat yenileme işlemi denir.
İş Kurmak İsteyenlere KOSGEB Kredileri
Yeni iş yeri ve şirket açmak isteyenler için iki farklı kategoride hibe verilir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 65 bin TL, İleri Girişimcilik Destek Programı 270 bin TL geri ödemesiz destek sağlar.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Ustalık belgesi (Berberler, Kuaförler, Ayakkabı Tamircisi, Çiçekçi, Kasap, Terzi, Kebapçı, Pide Salonu, Fotoğrafçı, Kırtasiye v.b. Ticaret siciline kayıtlı olanlardan istenmez.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri