Konum. Bir duvarın evin içindeki konumu duvarın bir yük oluş olmadığı ve taşıyıcı nitelikte olup olmadığına işaret edebilir. Öncelikle cepheye bakan duvarlar iç duvarlara göre daha kalın olabilir ve dolayısıyla iç duvarlara oranla daha fazla yük teşkil ederler.
Yığma yapılarda; duvarlar ana taşıyıcı elemanlardır ve yapının taşınmasını tümüyle yüklenirler. bir şey varsa bunun yükünü taşımak durumundadırlar. olduğundan dış duvarlarda ısı ve buhar akımları oluşur.
Isı iletkenlik hesap değerleri diğer ürünlere göre daha iyi olan bu tip tuğlalar aynı zamanda yüksek basınç dayanımına da sahiptirler. Bu tip tuğlalar mm2 ye 10-12 Newton yük taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu durumda tek bir tuğla 70-80 ton yüke dayanabilmektedir.
Yığma yapılarda duvarlar esas taşıyıcı özelliğe sahiptirler.
Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır. Taşıyıcı duvarların temel, hatıl, kiriş veya duvar gibi taşıyıcı elemanlara oturması zorunludur.
İlgili 30 soru bulundu
Bu yaklaşım gereği tuğla dolgu duvarlar yatay yük taşırlar.
Bölme duvar, bir mekânı belli bölümlere ayırmak için kullanılan, taşıyıcı olmayan, genellikle hafif malzemelerden yapılan duvardır. Bölme duvarlar, cam, alçıpan, ahşap, metal gibi çeşitli malzemelerden oluşabilir. Bölme duvarların en önemli özelliklerinden biri, hareketli olabilmeleridir.
Duvarları kırarak odalar birleştirmek istendiğinde, kırılacak duvarın, taşıyıcı nitelikte perde duvar, kolon veya kiriş olmamasıdır. Eğer taşıyıcı nitelikte bir duvar ise, yıkımı gerçekleştirmek kesinlikle mümkün değildir.
Yığma yapılarda örülen duvarlar, taşıyıcıdır ve kiriş, kolon, temel ve döşemeler gibi yük taşırlar. Taşıyıcı duvarlarda örgü malzemesi olarak, modüler tuğla ve blok yığma yapı tuğlası kullanılır.
Taşıyıcı olmayan dolgu duvarlar farklı nedenlerden dolayı betonarme çerçeve sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle düşey ve yatay taşıyıcı elemanlar arasında oluşturulan dolgu duvarlar, yapının yanal yük taşıma kapasitesine, yanal rijitliğine ve enerji yutma kapasitesine katkı sağlamaktadır.
ÖZELLİKLER. KULLANIM TARZI : Kagir (Yığma binalarda ) taşıyıcı duvar elemanı olarak kullanılır.
Yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilen ve taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilen, diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan bir tuğla çeşididir.
Duvarların kiriş kolon çerçeve sistemi içerisinde bulunması halinde (dolgu duvar) taşıyıcı sistemin deprem yatay yüküne karşı daha güçlü olduğu ve daha az deplasman yatığı deneysel sonuçlardan yansımaktadır.
Briket tuğlalar özellikle yük taşımayan ya da iki katlı gibi alçak binaların duvarlarındaki iskelet yapısında tercih edilir. Yapısı hafif olan bu ürün ile inşa edilen alan da hafif olur. Ancak briket duvar iskeletleri oldukça sağlam ve dayanıklı olur. Üstelik briketler yangına karşı da yüksek koruma sağlar.
Duvarların, binanın taşıma gücüne etki yapılmadığı sanılır. Ancak tam olarak öyle değil. Duvarlar da depremde bina güvenliği açısından önemli rol oynar. Aynı taşıyıcı sisteme sahip duvarlı ve duvarsız binanın, depremdeki davranış biçimi farklı olur.
YTONG Duvar Blokları; betonarme, çelik, ahşap ve prefabrike gibi yapı sistemlerinde dış ve iç dolgu duvar malzemesi olarak ya da yığma yapılarda taşıyıcı dış ve iç duvar malzemesi olarak kullanılırlar. Yangın duvarı yapımında özellikle tercih edilen yapı malzemeleridir.
Taşıyıcı tuğlalar %35 veya daha az boşluklu tuğlalardır ve Yığma Binalarda kullanılırlar. Taşıyıcı olmayan düşey delikli tuğlalar ise basınç dayanımının fazla olması gereken yüksek duvarlarda, betonarme binalarda , bahçe duvarlarında kullanılabilirler. Taşıyıcı tuğlalar yığma binalarda kullanılırlar.
Yüksekliğin fazla olduğu, duvar kalınlığının az ve sağlam olması istenilen yerlerde, elverişli taş temininin zor olduğu durumlarda istinat duvarları betonarme olarak inşa edilir.
Görünüm ve estetik olarakta taş istinat duvarı yapımı tercih edilebilir. Betona göre çok daha sağlam ve düşük maliyetle yapılan taş istinat duvarı günümüzde de kurallarına ve detaylarına uygun yapıldığında en sağlam taşıyıcı duvarlardır.
Ev içinde duvar yıkmak, binalarda kiriş, kolon veya taşıyıcı nitelikte olan perde duvarların kaldırılması kırılması ya da müdahale edilmesine yasal izin yoktur.
Türkiye, 6 Şubat'ta yaşanan ve 11 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremleriyle sarsıldı. Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
Aynı zamanda perdeler, kesme kuvveti ve burulma momenti ile kat devrilme momentinin taşınmasına katkı sağlar. Özellikle yüksek yapılarda gereksinim duyulan perde duvarlar; çekirdek yapı taşı olarak asıl taşıyıcı sistem görevi görür.
Betonarme perde duvarlar; eni kalınlığından en az 6 kat fazla olan taşıyıcı elemanlardır. Yani 30 cm kalınlığındaki bir taşıyıcı elemanın eni 180 cm veya daha fazla ise bu taşıyıcı elamana betonarme perde duvar denir.
Dış duvarlar taşıyıcı veya sadece kendini taşıyıcı şekilde veya taşıyıcı olmayan şe- kilde ağır, orta ağırlıkta veya hafif, tek veya çok tabakalı olarak yapılabilirler. Bir çok konstrüktif olanak mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri