Bu yüzden bir kadın, eniştesine yabancı hükmündedir. Bir erkeğin, baldızı ile evlenme yasağı sürekli olmayıp onun ablası ile evliliği devam ettiği süre ile kayıtlıdır.
“Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir. Sororat, çocuklara en iyi anneliği yapacak kişinin çocukların teyzesi olabileceği düşüncesinden hareketle yapılır ve burada da amaç kız alıp veren ailelerin arasında kurulmuş olan akrabalık ilişkisinin devamını sağlamaya yöneliktir.
Kimi insanlar Kur'an'dan delil getirdiklerini öne sürerek baldızın mahrem olduğunu ve onunla ilgili mahremiyet hükümlerinin tıpkı kendi öz teyze ve halalarıyla aynı olduğu gibi yanlış bir anlayış içerisindedirler. Bu doğru değildir. Teyze ve halalar ebedi olarak mahremdirler. Baldızların mahremiyeti ise geçicidir.
Haram tabi namahremdir baldız enişteye. Para karşılığı nikah da ayrıca dinen haram.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle —ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile (yani baldız ile) evlenmek caizdir.
Evlenmek asla caiz değildir. Nisa suresinin 23. âyet-i kerimesinde haram olduğu yazılıdır. Ablanızın kızının kızı ile de ve bütün torunları ile evlenmeniz caiz değildir.
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır."
Enişte ile baldız arasında sıhriyet yönünden, yani evlilikten dolayı geçici bir mahremiyet vardır. Yani bir insan iki kız kardeşi aynı anda nikâhı altına alamayacağına göre, sadece evliliğin caiz olmaması yönünden bir mahremiyet, bir sınırlılık vardır.
- Baldız namahrem midir? Değerli kardeşimiz, Enişteniz size namahremdir, yanında başınızı açmanız haramdır.
Levirat, kocası ölen kadının, kocasının erkek kardeşlerinden birisiyle evlendirilmesi geleneği.
7. Taygeldi Evlilik: Dul bir kadının, "Eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle, ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir.
Dede ve ninenin sadece çocukları. Buna göre kişinin kendi annesi, ninesi, kızı, kız torunları, kız yeğenleri veya onların kızları, teyze ve halasıyla evlenmesi yasaktır.
'Haram olan kadınlar'
İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar 'evlenme engeli' teşkil edeceğini belirten yazıda, 'evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar' şu şekilde sıralandı: Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.
Bu açıdan kardeş ifadesini kullanmak yanlış anlamaya neden olabilir. Buna göre, senin de o kızımızın da anne ve babanız farklı olduğu için -başka bir engel yoksa- evlenmeniz helaldir, ikiniz de uygun görüyorsanız evlenebilirsiniz.
Baldızla Evlilik (Sororat): Erkeğin karısı sağken ya da öldükten sonra baldızıyla evlenmesi.
Kayınbirader eşinize nâmahremdir ve dinen yabancıdır.
Çünkü Peygamber Efendimiz (asm), kocanın erkek akrabalarının, kadın için "ölüm" olduğunu ifade ederek, sakınılmasını tavsiye etmişlerdir.
Bu münasebetle kadın, eniştesine nikâh düşen yabancı hükmündedir. Buradan da iktibasla erkeğin baldızı ile evlenme yasağı kız kardeşini nikâhı altında olduğu sürece geçerlidir. Yani kişi aynı anda iki kız kardeşi nikâhına alamayacağından dolayı sıhriyet bağı ile geçici olarak kız kardeşi gibi kabul edilmiştir.
Prof. Dr.Bardakoğlu, “Birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmaları bir arada olmaları İslam Dini'nde uygun görülmemiş günah sayılmıştır.
Nikahlanmadan önce kadın ve erkeğin beraberliği caiz değildir. Evlendikten sonra bu günahların affedileceği düşüncesi ise doğru değildir. Bundan sonra yapılacak şey samimi bir şekilde tövbe etmektir. Nikahsız cinsel birliktelik zinadır; tarafların evlenme niyetinde olmaları o günahı yok etmez.
Dolayısıyla özetleyelim ki Kurʼanʼı Kerimʼe baktığımız zaman Allahu Teala hiçbir ayette bir kadın ve erkeğin nikahsız bir şekilde birbirleriyle ilişkide bulunmalarına cevaz verecek hiçbir işaret vermemiştir.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
İslamiyet'e göre bir kişi öz kardeşi ile evlenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri