Özel araçlarda sigara içme yasakları yolcuların sigara dumanına maruz kalmasını engellemek için, trafik güvenliğini artırmak için, sürücülerin dikkatinin dağılmasını önlemek için uygulanmaktadır.
Son dönemlerde, devletin çıkarttığı yasakların ve cezaların başında, arabada sigara içme gelmektedir. Artık Emniyet Müdürlüğü tarafından bütün araçlar denetlenmeye başladı. Araç içerisinde sigara içen kişilere 153 TL para cezası kesilmeye başlandı. Bunun sebebi ise, dumansız hava sahası yaratmak.
Arabada sigara içmek, trafikte araç kullanırken sürücünün dikkatini dağıtabilen başlıca etkenlerden biridir. Seyir halindeki araç içinde sigara kullanımı, hem sürücünün hem de yolcuların sağlığı açısından zararlı olduğu gibi, aynı zamanda sürücünün dikkatini dağıtarak kazalara sebebiyet verebilir.
Bu yasaya göre artık özel araçlarda sigara içmek cezai yaptırıma tabidir. Kabahatler kanunu kapsamına alınan bu yasa sonucu sürücülere herhangi bir ceza puanı yansımayacaktır. Bu yasa aynı zamanda taksilerde sürücülerle birlikte yolcuları da kapsamaktadır.
Hususi otomobillerin sürücü koltuklarında sigara içtiği tespit vatandaşlara diğer taşıtlarda olduğu üzere 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun “Tütün Mamullerinin Tüketilmesi” başlıklı 39. maddesine göre 153 TL idari para cezası kesilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Sigara yasağını delenler kamera ve fotoğrafla tespit edilebilecek.
Evet, araçlarımızda sigara içilmesi yasak.
Bu ceza da her yıl miktarı güncellenen trafik cezaları arasında yer alır. 2023 yılı için belirlenen arabada sigara içme cezası yaklaşık olarak 248,38 TL civarındadır. Ancak kabahatler kanunu dâhilinde uygulandığı için sürücüye herhangi bir ceza puanı yansıtılmaz.
Ayrıca, sigara içilmesi yasak olan bir alanda, sigara içmek suç sayılabilir ve cezai işlemlerle sonuçlanabilir. Sonuç olarak, otobüste şoförün sigara içmesi genellikle yasaklanmıştır. Bu yasağın nedeni, sürüş güvenliği ve yolcuların sağlığı için koruyucu bir önlem olmasıdır.
İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
Döşemenizi iyice süpürün, tüm külü ve tozu emer. Ardından, her kumaş yüzeyine karbonat serpin. Bu ince beyaz toz, kötü kokuları son derece iyi nötralize eder. Kapıları kapatın ve koku giderme işini yapması için karbonatı olabildiğince uzun süre bekletin – birkaç gün en iyisidir.
Kabartma tozu antibakteriyel bir malzemedir ve aynı zamanda koku moleküllerini emer. Bu nedenle aracının ulaşamadığınız noktalarına kabartma tozu dökerek bir gece bekletebilir ve ertesi gün bir araç süpürgesi ile temizleyebilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında ise “Nargile yasaklandı mı?” ve “Arabada sigara içilmesi yasaklandı mı?” soruları gündemin ilk sıralarına yerleşti. Hemen belirtelim ki araçta sigara içimiyle ilgili henüz resmi bir yasaklama yok. Nargile ve elektronik sigarayla ilgili de mevcut yasal durum hala geçerli.
Buna göre, Varan ve Boss, yolculuk sırasında şoförlerin kesinlikle sigara içilmesine izin vermiyor. Ulusoy, sadece çift katlı otobüslerin ikinci katında sigara içilmesine izin veriyor. Tek katlı otobüslerde ise sigara içmeleri kesinlikle yasak.
Dr. Ersan Şen: Avrupa Birliği ülkelerinde, eğer arabada 18 yaş altı, yani çocuk var ise araçta sigara içmek yasak. Bu ülkeler İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Avusturya ve Kıbrıs. Örneğin Yunanistan'da 12 yaşından küçük bulunuyorsa veya İtalya örneğinde hamile varsa araçta sigara içmek yasak.
İlgili madde çerçevesinde, özel ihlaller (tütün ürünlerinin reklamı, bedelsiz tütün ürünü satma ve benzerleri gibi) hariç olmak üzere işletmelere uygulanacak idarî para cezaları ile süreli kapatma yaptırımları ancak ve ancak mahalli mülki amir olan vali veya kaymakam tarafından tesis edilebilmektedir.
Toplu Taşıma Araçlarımızda Sigara İçmek Yasaktır. 4207 sayılı yasa gereği topluma açık umumi yerlerde sigara içilmesi yasaktır.
Toplu taşıma araçlarında(Taksi,Dolmuş,Halk Otobüsü) sigara içilmesi halinde; Kabahatler kanunun 39.maddesine göre ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Eğer şikayet Zabıtaya yapılmış ise zabıta para cezası verir.
AVM'ler, tiyatro ve sinemalar, havaalanı ve otobüs terminali gibi yerlerin giriş kapıları önünde de artık sigara içilmesi engellenecek. Sağlık Bakanlığı AVM'ler, tiyatro ve sinemalar, havaalanı ve otobüs terminali gibi yerlerin giriş kapıları önünde sigara içilmesinin engellenmesi için Valiliklere genelge gönderdi.
ABD'de olduğu gibi eyaletlere göre çocukların bulunduğu araçlarda sigara kullanmak yasak: Alberta, Britanya Kolumbiyası, Newfoundland, Labrador, Manitoba, Ontario, New Brunswick, Prens Edward Adası, Saskatchewan ve Yukon'da 16 yaşından küçüklerin bulunduğu araçlarda sigara içmek şu an yasak.
B) Tütün ürünlerini 18 yaşını doldurmamış kişilere satan ve tüketimlerine sunanlar Türk Ceza Kanununun "Sağlık için tehlikeli madde temini" başlıklı 194 üncü maddesi hükmüne göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.
Yorumlarda okuduğum kadarıyla odalarda sigara... Merhabalar alindatamara, odalarımızın tamamında kanunlar gereği sigara içilmesi yasaktır ancak malesef bazı misafirlerimiz kontrolümüz dışında bu yasağı delebiliyorlar ve istenmeyen kokulara sebebiyet verebiliyorlar.
Benzinli bir araçta sigara içmek ne kadar güvenliyse, LPG'li araçta da o kadar güvenlidir.
Ancak buna da hemen yanıt verebiliriz. Kanunda yer alan “Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir.” ifadesi, arabada elektronik sigara kullanmanın da yasak olduğunu açık ve net bir şekilde belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri