Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı. Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.
Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur. Bu nedenle paketlenmiş doğal mineralli su bebeğiniz için en iyi seçenektir. Kaynatılmaya gerek duyulmayan paketli bebek içme suyunun etiketi iyice incelenmelidir. Bebek suları onun sağlığı için gerekli mineralleri içerisinde barındırmalıdır.
6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin. Özellikle beslenme sonrasında vermeye çalışın.
Bebek İçme Suyunun Sahip Olması Gereken Özellikler
Bebekleriniz için ideal pH değeri 7.5 ile 8.5 arasıdır. İkinci olarak dikkat etmeniz gereken nokta ise bebeğinize verdiğiniz suyun her türlü mikrop ve bakteriden arındırılmış olmasıdır.
Bebeklerde su tüketimi için Dünya Sağlık Örgütü 6.aydan sonrasını önerir. Bebek, 6. aya kadar su ihtiyacını anneden süt emerek takviye eder. Ancak doktorlar gerekli gördüğü takdirde 6.aydan önce de su verilmesini önerebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
İlk 6 ay bebeğiniz ihtiyaç duyduğu tüm sıvıyı anne sütünden alır. 6. aydan sonra katı gıdaya geçiş döneminde ise bebeğiniz su ve doğal meyve suları içebilir. Mevsim meyvelerini cam rendeyle püre haline getirip süzdükten sonra bebeğinize verebilirsiniz. 🍓 Günlük yarım çay bardağı meyve suyu, bebeğiniz için yeterlidir.
Ek gıdaya başlanmasıyla birlikte ki ilk planda kaynamış ılımış su verilmesi tercih edilir. 1 yaş sonrası dönemlerde de kaynatmamıza gerek kalmadan su takviyesi yapılır. Bebek istediği kadar su içebilir.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar. Bununla birlikte kaynatma işleminin ardından klor ve ağır metallerin ortadan kalkması mümkün değildir. Bu nedenle kaynatılmış suyun da içilmesi de doğru değildir.
Su, bir gıda maddesidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye'deki musluk suları, içilebilir sular. İyi bir filtrasyon ile musluk sularımız içilebilir. Ama hayatımızı sadece çeşme suyu içerek de geçiremeyiz; mineral oranı iyi, sağlıklı ambalajlı sulardan da tüketmek gerek.
Eğer kaynatılmamışsa, çiğ süt kapağı kapalı şekilde buzdolabında 0 ila +4 derece arasında şişenin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar saklanır. Eğer kaynatılmış ise buzdolabında 7 ila 10 gün muhafaza edilir.
Bebeğe verilecek olan su ortalama 5-10 dk kaynatılıp ılıtılmalıdır. Böylelikle sudan bebeğe mikrop geçme riski sıfırlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamasıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
Bebek o ortamın mikroorganizmasına alışmalıdır. Ancak dışarıdaysanız, emziği yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi, uygun ısıya getirdiğiniz çeşme suyuyla yıkamaktan çekinmeyin. İçme suyuna gerek yok.
biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir.
Maden suyunun her yaştan herkesin kullanabileceği bir içecek olduğunu anlatan Karagülle, çocuğun alması gereken bütün minerallerin maden suyunda mevcut olduğunu vurguladı.
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür.
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Suyun kaynamaya başlaması için kaynama noktası, deniz seviyesinde yaklaşık 100 C°'dir. Suyun kaynama noktası rakım artıkça azalır. Virüs, bakteri ve protozoanlar gibi mikroorganizmalar içeren suyu kaynattığınızda, ısı patojenlerin yapısına zarar verir ve onları öldürür.
Uzmanlar ilk aylarda, bebeğin beslenmesinde suya yer verilmemesi gerektiğini belirtmektedirler. Bunun nedeni ise anne sütü içeriğinin %80'inden fazlasının sudan oluşmasıdır. Bebekler 6. aylarına kadar, sadece anne sütü sayesinde su ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır.
Anne sütüyle beslenen ya da biberonla beslenen bebeğinize, sıcak havalarda ek olarak kaynatılmış ılık su verebilirsiniz. Gece uyanıyorsa, süt içmek istiyor olabilir, sütünü içmiş ise su vermek denenebilir.
Çoğu bebek yaklaşık 9 aylık olduğu zaman, motor becerileri bir bardaktan su içebilecek kadar gelişmiştir.
Mesela suya "u" der. Tam olmamakla birlikte, yakın olan iki kelimeyi kullanabilir. "Bu nedir?" sorusuna bir kelime veya kelimeye yakın bir sesle cevap verebilir.
Fuska Doğal Kaynak Bebek Suyu düşük sodyum oranı ile de T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır. Düşük sodyum içeren sular, bebeklerin böbrekleri için daha güvenilirdir. El değmeden, hiçbir işlem görmeden ve hava ile temas etmeden şişelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri