Parmaklarınızla kanadı nazikçe açarak ve kanat örtü tüylerinin hizası kanat yüzeyinin üst kısmında, birincil tüylerin hizası ise altta olacak şekilde kanadın üst yüzeyine bakarak civcivlerin cinsiyetini belirleyebilirsiniz.
Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir. Renklere göre cinsiyet belirleme konusunda yanılma payı da bulunuyor.
Türkiye'de 120 milyon tavuk yumurtası için yetiştiriliyor. Erkek civcivlere dair sayısal veri olmasa da 50 Milyonun üzerinde erkek civciv oldukça azımsanmış bir tahmin olurdu. Vox'un 2021 yılında yaptığı habere göre ise bu rakam tüm dünyada yılda 6 milyar civciv.
Kuluçka makinelerinden çıkan civcivler tecrübeli ellerde kontrol edilip cinsiyetleri belirlendikten sonra dişiler daha bir günlükken ayrılıp karton kutulara yerleştirilir, ilerde bol yumurta vermek üzere çiftliklere gönderilir. Sürekli banda konan erkek civcivler derhal imha edilir.
ÖZET: Tavukçuluk sektöründe, günlük civcivlerin cinsiyeti genellikle kloakadan, tüy renginden veya kanat tüylenme hızından yararlanılarak belirlenebilmektedir. Bu yöntemler uygulamadaki bazı zorluklar nedeniyle yerini yeni teknolojilerin kullanıldığı sistemlere bırakmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
Çift sarılı yumurtanın boyutları normal yumurtalardan daha büyük ve kaz yumurtasına yakındır. Ağırlıkları 83 gr. dan daha büyüktür. Ortalama 85-95 gr. arasında olurlar. Yani çift sarılı yumurta ağırlığından anlaşılır.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.
'En iyi koşullarda yaşam süresi 10 gün olan bu civcivlerin en büyük müşterisi çocuklar. Çocuklar, evlerine götürdükleri bu civcivleri sevebildikleri kader sevsinler, hırpalamasınlar ancak, öldüklerinde de üzülmesinler. Çünkü, ne yaparlarsa yapsınlar bu civcivler ölecektir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta olması gerekmekte. Markette satılan yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa döllü yumurtanızda olmaz.
Gezen tavuk kendi dışkısını bile yer. Dolayısıyla gezen tavuktan salmonella bulaşma ihtimali çok yüksektir" ifadelerini kullanan Sönmez şöyle devam etti: "Dışkısında mikrop var. O mikrobu tekrar vücuduna alacak.
Alınan civcivler eğer hastalıklı bir ortamdan alınıyorsa ya da bu şekilde herhangi bir hastalığın inkübasyon süresi içerisinde genellikle civcivler perakut denilen çok hızlı ölümler de olabilir. Herhangi bir hastalık etmenini aldıktan sonra 3-5 saat içerisinde ölebilirler.
Civciv/Piliç
Yumurtanın içindeki civciv genellikle 21 gün boyunca büyür ve yumurta sarısını büyüdükçe beslenme aracı olarak kullanır. Tavuk, yumurtaların üzerinde oturmanın yanı sıra, gelişimlerine yardımcı olmak için onları çevirmek için gagasını da kullanır.
Civciv bakması sanıldığı kadar kolay değildir. Hava sıcak dahi olsa üşürler üşüyünce de ölürler. Dairede bakılmaz heryeri kirletir koku yapar. 1 2 haftada büyüyüp kutudan kaçar.
Sarı civcivimiz büyüdükçe rengi değişir, tavuk veya horoz olur.
Civcivlerin konulduğu kafes ya da alan uygun ısı ve nem düzeyine sahip olmalıdır. Ülkemizde ısı kuralına genelde herkes uymaya çalışmakta fakat nem ihmal edilmektedir. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri, tüm canlılar sıcaklığı neme bağlı olarak hisseder.
Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir. Ayrıca her 10 saatte bir de su verilmesi gerekir. Civcivler hızlı büyüyen hayvanlar olduğu için yemini ve suyunu eksik etmemek gerekir.
Yumurtadan yeni çıkan civcivler, 1 ile 2 gün kadar anaç altında kalarak tümüyle kuruduktan ve ayaklandıktan sonra anaç çevresinde dolanmaya başlarlar.
Kuluçkahanede ideal ortamda geçen 21 günün ardından yumurtadan çıkan civcivlerimiz, ergenliğe ulaşana kadar yetiştirileceği civar bölgelerdeki çiftliklerimize taşınırlar. Çiftçilerimiz ve deneyimli veteriner hekim ekibimiz, civcivlere 42-45 gün boyunca sağlıklı birer piliç haline gelene kadar gözleri gibi bakarlar.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır. Oldukça hassas olunması, civcivin hastalanmasını önleyecektir.
Kuluçkaya konduktan 380 saat kadar sonra çıkışlar başlar ve yaklaşık 10 saatte civcivler çıkar. Çıkan civcivlerin kurumasını sağlamak amacıyla civcivler en az 5 saat makinede bırakılmalıdır.
Besin değeri ve tat olarak normal yumurtadan farksız olan çift sarılı yumurtadan da civciv çıkması tahmin edilir. Maalesef ki bu doğru değildir. Çift sarılı yumurta yiyen birisi sarılarının diğer yumurtaya göre biraz daha küçük olduğunu görmüştür. Civciv çıkmamasının bir nedeni yumurta sarısının yeterli olmayışıdır.
Hayır çünkü yumartaya iki tane sperm giremez. Girse bile pek bir şansları yok çünkü kromozom sayısı 46 dan farklı olacağı için düşük durumu gerçekleşir.
Annenin ikiz olması, babanın ikiz olma durumundan daha etkilidir. Öyle ki, çift yumurta ikizlerinden biri erkek ise, bu kişinin çocuklarının ikiz olma ihtimali 125'te 1 oranda görülür. Kısırlık ve gebe kalamama durumlarında uygulanan tedavi yöntemleri de çoğul gebeliklerin sayısını önemli ölçüde artırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri