Eşler, birbirinden izin almak zorunda kalarak, yeni deneyimler yaşamaktan kaçınabilir. Sonuç olarak, eşlerin birbirinden izin alıp almaması, çiftlerin kendi karar vermesi gereken bir konudur. Her çift, kendi durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bu kararı vermelidir.
Öyle ki, kadının kocasından izin almadan evden dışarı çıkması bile mümkün değildir. Bırakın gezmek, eğlenmek, arkadaşları ile buluşmak için dışarı çıkmayı; kadının zaruri ihtiyaçları için dışarı çıkması bile bazı mezheplere göre kocanın iznine tabidir.
İslam dininde ikinci bir evlilik yapmak için herhangi bir kimseden izin alma zorunluluğu yoktur. Peygamberimizin (a.s.m) Hz. Ali (r.a)'ın ikinci evliliğine karşı çıkması, hususi bir tavırdır, bir hukuk prensibi değildir.
Allah, Kur'an-ı Kerim'de birden fazla evliliğe müsaade etmiştir. Ancak adaletli olunamayacak durumlarda tek evliliğin yapılmasını istemiştir. Bu nedenle gerekli olmadıkça birden fazla evliliğin doğru olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme ve Dinsel Tören Suçu Özellikleri. Suçun oluşumu için evli olan bir kimsenin resmiyette yeniden evlilik yapması yeterlidir. Kişinin ilk nikahının farklı bir ülkede veya şehirde yapılması suçun oluşmasına engellik teşkil etmeyecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Dini açıdan gerekli görülen dini nikah resmi nikahla birlikte kıyılabilir. Dini nikahın tek başına hiçbir hükmü bulunmaz. Resmi nikah ise yasalar önünde kişilerin evli olduğunun göstergesidir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Evliyken Başkasıyla İmam Nikahı Kıymak Suç Mu? Evli olduğu halde başka biriyle imam nikahı kıyan kişi suç işlemiş sayılır.
Nitekim ilgili naslar incelendiğinde İslâm hukukunda çok eşliliğin mubah/meşru olabilmesinin; “eşler arasında adaleti gözetmek” ve “eşlerin nafakasını temin etmeye güç yetirebilmek” olmak üzere iki temel şarta bağlandığı görülmektedir.
Dolayısıyla, dini nikah ile birlikte yaşayan bir kişinin, bir başkasıyla medeni nikahla evlenmesi durumunda suç oluşmaz. Benzer şekilde, evlilik herhangi bir şekilde geçersiz ise, bu suç da oluşmaz.
İslâmiyet çok evliliği dört kadınla sınırladığı gibi belirli hukukî esaslara da bağlamıştır. Nitekim yakın akraba olan iki kadını bir nikâh altında toplamak mümkün değildir (bk. CEM'). Öte yandan kocanın eşler arasında adaletli davranması gerekir.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
İslâm aile hukukunda evlilik bağı yalnızca kocanın karısını boşamasıyla sonlanmaz. Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü't-talâk, hul'/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır.
İslâm'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur'ân-ı Kerîm'de, "Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.
Kadınlar erkeklerden ne bekler; şevkatli, sevecen, maddi yükümlülüklerinin farkında, temiz, titiz, çocuğuna düşkün, yardımcı, çözüm odaklı, sürprizler yapabilen, yalan söylemeyen, aldatmayan, romantik vb bir erkek.
Bu bağlamda kimse istemediği şekilde giyinmeye mecbur edilemez. Eşin isteğine aykırı olarak açık giyinmeye veya örtünmeye zorlanması evlilik birliğinin devamını imkansız kılacak nitelikte olup, boşanma davasına konu teşkil etmektedir.
Bir erkeğin evli olduğu halde ikinci bir kadınla gayriresmî olarak evlenmesi olarak tanımlanan kuma evliliği, genel olarak poligami çok eşlilik özel olarak da polijini/çok karılık- eşlilik içinde yer almaktadır. Birden çok kadının bir erkekle evlilik yaşaması aslında kadının doğal olmayan bir tanzimidir.
Çocuğu Olmayan İkinci Eşin Miras Hakkı
İkinci eşin miras hakkı kiminle birlikte mirasçı kaldığına göre değişir. Ölen eşin çocuğu yoksa ve eş tek başına mirasçı ise, mirasın tamamı eşin hakkıdır. Ölen eşin çocuğu yok fakat anne, baba, kardeşi hayattaysa, eşin hakkı mirasın yarısı, geriye kalan anne-baba-kardeşindir.
Âlimlerin kâhir ekseriyetine göre, söz konusu âyet, evliliği dört ile sınırlandırmaktadır.
Evliyken başka biriyle yaşamak, yani evlilik birliğini devam ettirirken başka biriyle aynı evde yaşamak, zina suçunun bir çeşidi olarak değerlendirilebilir. Zina suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 239. maddesinde düzenlenmiştir ve üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Eşler arasında boşa(n)ma dinen üç kere ile sınırlandırılmıştır. Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
İslam dinine göre çiftlerin Allah katında evli sayılmaları için dini nikahın kıyılması gerekir. Belli başlı şartların yerine getirilmesiyle kıyılabilen dini nikahın gerçekleşmesi için her iki tarafın da Müslüman olası gerekmektedir.
Hatice ile olduğu gibi tek eşli bir hayat yaşadı. Hicretin ikinci yılında Hz. Aişe ile evleninceye kadar Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili problemlerle karşılaşmadığını söyleyebiliriz.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
Niyma adındaki çok eşliliği kabul eden topluluk Nepal ile Tibet arasındaki Nyimba Vadisi'nde yaşıyor. Bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik, tarihten günümüze kadar bilinen standart evlilik. Ama bu topluluktaki gibi bir evlilik görülmedi. Bu topluluğun en ilginç özelliği kadınların birden fazla kocalarının olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri