Dikkat Toplama: Tesbih çekmek, erkeklerin dikkatlerini toplamalarına yardımcı olabilir. Tesbih çekmek, tekrarlayan hareketler yaparak kişinin zihinsel olarak odaklanmasına yardımcı olur. Gelenek ve Görenekler: Tesbih çekme, bazı kültürlerde erkekler arasında yaygın bir gelenektir.
Ülkemizdeki erkeklerin büyük bir çoğunluğunun da tesbih sever olduğunu göz önünde bulundurursak bir kadının özel günde erkeğe alacağı en iyi hediyenin tesbih olduğu apaçık bir şekilde görülmektedir. Erkekler damla kehribar tesbih modellerini çok severler ya da Oltu tesbih iyi bir tercih olabilir.
Tesbihat namazlardan sonra ve namaz dışında da yapılan kişiyi manevi olarak rahatlatarak manevi mertebesini arttıran bir ibadettir. Tesbih Nasıl Çekilir? Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır.
Tesbihin tarihi ise çok eskilere dayanmaktadır. Avladıkları avların parçalarını ipe dizen ilk insanlar, bunları bir sonraki avda başarı sağlamak için üzerilerine takarlardı. Sonraları bu tip takıların, kötülüklerden ve düşmandan koruduklarına inandıkları için savaşlarda da takmaya başladılar.
"'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması). Zira, namazlardan sonra dua ve tesbihat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilmiş ve bizzat yapılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Tesbihatı yapmamak günah değildir. Ancak büyük bir sevaptan mahrum kalınmış olur.
Müslümanların kullandığı 99'luk tespih, Allah'ın 99 güzel sıfatını (esmâ-i hüsnâ) temsilen tasarlanmış, her bir sıfatın boncuklara altın veya gümüş çivilerle nakşedildiği bazı tespihler çok nadide parçalar olarak koleksiyonlarda yerlerini almıştır.
Dolayısıyla “tespih etmek” Allah'ın adlarını anmak anlamına gelir.
Tesbihin ataları Hindistan'dan doğuya, sonra Ortadoğu'ya, en sonunda da Avrupa'ya yayılıyor. Tesbihin kullanış amacı Müslümanlık, Hıristiyanlık (Katolik), Hinduizm ve Budizm'de aynı olup hepsinde de duaları ve dualar arası bölümleri saymada kullanılır.
Tesbih çekerken amaç Allah'ın rızasını kazanmak ve onu zikretmek olduğu için Müslümanlar için önemli olan ibadetlerden biridir. Tesbih çekerken istenen Esmalar ve dualar okunabilir. Namazlardan sonra yapılan tesbihatlarda 33'er kez Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber denir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Yüce Allah'ı zikretmek konusunda Kur'an-ı Kerimde 45 civarında ayet-i kerime bulunmaktadır. Allah'ı zikretmek, inanan kalbin gıdası, derdinin şifası ve kurtuluş vesilesidir. Zikir, Mümin kalplerin neşesi, ıstıraplı gönüllerin huzur kaynağıdır.
Sevgiliye Tesbih hediye etmek her hediye gibi onu önemsediğinizi göstermektedir. Ayrıca Tesbihlerin manevi bir anlamı olduğunu herkes bilmektedir. Bir anlamda da bu maneviyat duygusunu bir kişi ile yaşamak paylaşmak anlamına gelmektedir.
Hatta tespihi giydiği kıyafetin tamamlayıcı bir aksesuarı olarak görürler. Binlerce erkek ile yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre erkeklerin %87' si siyah renk ve değerli taşlardan üretilen teşbihleri seviyor ve bu tür teşbihleri satın almayı tercih ediyor.
Erkeklere '' bir tesbih modeli söyler misiniz? '' diye bir soru yöneltildiğinde %91 oranın KEHRİBAR TESBİH cevabını veriyor. Bu da erkeklerin en çok bildiği tesbih modelinin kehribar tesbih olduğu sonucunu ortaya koyuyor.
Rüyada beyaz tesbih görmek, kazanılacak olan mal, mülk ve para özelliklerini taşımaktadır. Tespih satın aldığını gören kimse için yorumcular sıkıntısı var derler.
Tespih etmek, Allah'ın yüceliği ve bütün sıfatlardan uzak olduğuna inanmak demektir. Tespih, Allah'ın tüm noksanlardan uzak ve yüceliğini anlatmaktadır.
Allah'ın noksan sıfatlardan münezzeh ve yüce olduğuna inanıp bunu sözleri ve davranışlarıyla belirtme anlamında terim. Allah'ın yaratılmışlık özelliklerinden arınmış olduğuna inanıp bunu ifade etme anlamında kelâm terimi.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Tesbihin dini inanış dışında bir amaçla kullanılması ilk olarak kabadayılarda görülmüştür. Kabadayılar o dönemde dini inanışa saygısızlık olmasın diye 33 taneli tesbihleri tercih etmemiş, 17 taneli maskot efe tesbihleri kullanmışlardır. Maskot efe tesbihlerin tane sayısının 17 olmasının nedeni budur.
Namazlardan sonra çekilen tesbih zikirlerinden sonra da dua okunmaktadır. Tesbih çekmeden önce Allahümme entesselam ve minkesselam Tebarekte ya Zel Celali Vel İkram okunur ve arkasından da Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim denilmektedir.
Tesbihat Sonrası Dua
Elhamdülillahi Rabbilâlemin essalatü vesselamü alâ resulina Muhammedin ve alâ alihi ve sahbihi ecmain. Ya Rabbi, bütün hamdü sena, övmek ve övülmek ancak sana mahsustur. Yarabbi bütün salatü selam sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhisselam'ın üzerine olsun.
Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde bu konuda şöyle demiştir: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir." Bu kadar sevablı bir ibadeti kaçırmamak ve şirketi maneviyede yer alabilmek için farz namazlarından sonra bu tesbihatların yapılması çok önemlidir.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri