Bir Eve İki Kere İpotek Olur mu? Bir eve aynı an da birden fazla ipotek yaptırmak mümkündür. Bu durumda bir ev üzerine iki kere ipotek konulabilir. Bankalar da hali hazırda ipotekli olan evin üzerine ikinci ipoteği koyarak kredi verebilir.
Bir alacak için birden fazla gayrimenkul üzerinde ipotek koyulabileceği gibi birden çok alacak için de bir gayrimenkul üzerinde ipotek tesis edilebilir.
Bir gayrimenkul üzerinde birden fazla ipotek kurulması mümkündür. Ancak ipotekler birden fazla dereceye (öncelik sırasına) ayrılabilmekte ve satıştan elde edilecek gelir ipotek alacaklılarının derecelerine göre dağıtılmaktadır.
Ev İpoteği ile Kredi Çekmek
İpotekli kredide en yaygın yöntem, gayrimenkul ipoteği yoluyla kredi çekmek. Genelde bankalar gayrimenkul değerinin %50'si kadar ipotekli kredi kullandırsa da bazı bankalarda bu oran daha yüksek olabiliyor. İpotekli kredilerde belirlenen maksimum vade sayısı 60 ay.
2. dereceden ipoteği olan alacaklının ise kalan 50 bin lirası, hala alacak statüsündedir. Ancak bu gayrimenkulün satışı gerçekleştiği için farklı bir gayrimenkul üzerinden tekrardan alacağını ipotek ettirebilir. Aynı durum 3. dereceden ipoteği bulunan kimse için de geçerlidir.
İlgili 21 soru bulundu
İpoteğin sadece belirli bir borç için alındığı ipotek çeşidi olup,”anapara ipoteği”, “ana sermaye ipoteği”, “re's-ül mal ipoteği”, ”karz ipoteği”, “kesin ipotek”,” sabit ipotek” gibi kavramlar ile ifade edilmektedir.
İpotek ve ipoteğe bağlı alacaklar için Türk hukukunda bir zamanaşımı uygulanmamaktadır. Aynı koşullar ipoteğin kaldırılması (terkine zorlama) davası için de geçerlidir. İpoteğin kaldırılması (fekki) davası için kanunda hak düşürücü süreler ön görülmemiştir.
Satın alınacak evin tapusu üzerinde hali hazırda başka bir ipotek, şerh veya haciz durumu varsa banka konut kredisi kullandırmayacaktır.
Bu işlem oldukça kolaydır. Gayrimenkulün sahibi, internet yolu ile ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine gitmeli, ilgili belgeyi talep etmelidir. İnternetten sorgulama yapmak adına e-devlet uygulamasına giriş yapılmalıdır. Tapu üstündeki ipotek ve borç bilgisi 3. Şahıslar tarafından öğrenilemez.
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir.
Söz konusu kanunun sağladığı hak ve menfaatler doğrultusunda tapuya konulan şerh yalnızca sözleşmenin taraflarına değil herkese karşı ileri sürülebilecektir. Satış vaadi, önalım hakkı, ipotek, geri alım hakkı, ihtiyati haciz, aile konutu ve buna benzer birçok tipte tapuya şerh konulabilecektir.
Kredi ile İpotekli Ev Satmak
Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
O halde ipotekli bir taşınmaza da şerh konabilir.İpotek eşya hukuku ilkeleri uyarınca satışa engel değildir.Alıcı dilerse taşınmazı ipotekli bir şekilde satın alabilir.Bu onun sorunudur. Mesele aile konutu şerhinin satışa engel olacağıdır.Dolayısıyla ipotek şerh konmasına hiçbir engel teşkil etmez.
İpotek Kaldırma (Fek) Ücreti
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Aile konutu şerhi ile beraber aile konutu maliki, malik olmayan diğer eşin rızası olmadan taşınmaz üzerinde ipotek tesis edemez, taşınmazı satamaz ve benzeri işlemleri yapamaz. Aile konutu şerhi eşlerin malik olduğu tüm taşınmazlara değil yalnızca aile konutu olarak özgülenmiş taşınmazlara koyulabilmektedir.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
İnternetten sorgulama yapmak için ise e-devlet uygulamasına girmek yeterlidir. Tapu üzerindeki borç ve ipotek bilgisini üçüncü şahısların öğrenmesi mümkün değildir. Bu nedenle satın alım söz konusu ise mülkün sahibinden ilgili mülk hakkında “borcu yoktur” ifadesi bulunan belgelerin talep edilmesi gerekmektedir.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
Bu şekilde ev sahibinin kredi borcu nedeniyle konulan ipoteğin kaldırılabilmesi için öncelikle bankaya olan kredi borcunun ödenmesi gerekmektedir. Kredi borcunun tamamının ödenmesi halinde banka kendiliğinden tapu müdürlüğüne göndereceği fek yazısı ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayacaktır.
Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor.
Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz. Alınacak evin belediye tarafından onaylanmış olan plan ve projeye uygun şartlarda olması gerekir.
Peki tapuda şerh kimler koyabilir ? Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır, yani şerh koyma hakkına sahip olan herkes tapuya şerh koydurabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
İpoteğinin kaldırılması için öncelikle ipoteğe konu olan borcun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun ödenmesinden sonra ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. İpotek fek yazısı banka tarafından ya da borcun alındığı diğer kurum ve kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
TMK m. 888/f. 1 ile de ipotekli taşınmazın devri halinde, ipotek ile teminat altına alınan alacaktan sorumlu olan borçlunun sorumluluğunun, aksi kararlaştırılmadıkça devam edeceği hüküm altına alınmıştır. Bu durumda üçüncü şahsa ait taşınmaz üzerinde kurulan ipotek hükümleri geçerli olacaktır.
İpotek, aynı zamanda bir taşınmaz rehni olduğundan taşımaz rehninin sona erme nedenleri ipotek içinde geçerli olacaktır. Bunlar nedenler, hak sahibinin talebi ile ipoteğin terkini, taşınmazın tamamen yok olması ve kamulaştırma hallerindir. Alacaklı tarafından ipoteğin tapu sicilinden terkin edilmesi istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri