Bilgisayarlı tomografi cihazında tarayıcı cihaza paralel masaya uzanarak cihazın dönen kısmı kesitler halinde görüntüler çeker. Beyin tomografisi çekimi sırasında hastadan kısa bir süre nefesini tutması istenebilir. Hareketi kısıtlamak için kemer ve yastıklar kullanılabilir.
İşlem genellikle bir hastanede veya görüntüleme merkezinde yapılır. Beyin tomografisi çekiminin tamamlaması yalnızca yaklaşık 5-10 dakika sürer. İşlem sırasında takıları ve diğer metal nesneleri çıkarmalısınız. Metal nesneler görüntülerde artefakta neden olabilir.
Beyin tomografisi, kafa yaralanmaları, inme, beyin tümörleri ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhis edilmesinde yararlanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.
Tomografi organların kesitler halinde görüntülenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme tekniğidir. Organların ayrıntılı bir biçimde incelenmesine olanak sağlar. Vücudumuzun herhangi bir bölümünde uygulanabilir. Beyin tomografisi kafa bölgesinde uygulanan tomografi işlemidir.
Bilgisayarlı Tomografi işlemi yapılmadan birkaç saat önce yeme ve içme bırakılmalıdır. Giysilerin bir kısmı veya tamamı çıkartılarak hastane önlüğü giyilmektdir. Bu sırada görüntü kalitesini engelleyebilecek kemer, mücevher, piercing, saç tokası, takma diş ve gözlük gibi metal nesneleri çıkartılır.
İlgili 28 soru bulundu
Beyinde var olduğu düşünülen tümör, kafa yaralanmaları, inme, beyin kanaması ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan BT, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olduğu için sıklıkla kullanılır.
Beyin tomografisi sonuçları yaklaşık 1 hafta gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır.
Bu yöntemlerden en sık kullanılanları manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve/veya bilgisayarlı tomografidir (BT). Her iki görüntüleme de beyin tümörü tanısını koydurabilir.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
Bilgisayarlı Tomografinin Zararları veya Riskleri Nelerdir? Kan pıhtısı, kanser gibi hastalıklarda erken teşhis konularak hayat kurtaran bir tanı yöntemi olan bilgisayarlı tomograf, x ışınları ile çekim yapar ve çekim sırasında radyasyon yayar. Bu radyasyonun vücutta uzun süreli zararları yok denecek azdır.
Tomografide kullanılan X-ışınları, DNA'ya büyük ölçüde zarar veriyor. Tıp alanında 40 yılı aşkın bir süredir kullanılmakta olan bilgisayarlı tomografi (BT) ile birçok hastalığın teşhisi mümkün hale gelse de sık tomografi çektirenlerin vücutlarında oluşan radyasyonun kansere yol açtığı ortaya çıktı.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Tomografi sonuçlarını E-Nabız üzerinden öğrenebilmek için sisteme girmeniz gerekir. Burada Radyolojik Görüntülerim menüsüne tıkladığınızda karşınıza E-Nabız Tomografi Sonuçları kısmı çıkmaktadır.
Çekimden yaklaşık 6 saat önce yemek yemeyen ve en az 4 saat öncesine kadar su içmeyen hasta, bir kabin içerisinde, görüntülenecek bölümdeki kıyafetlerini ya da tüm giysilerini ve takılarını çıkartarak hastane önlüğü giyer. Bu noktada alyans, gözlük, takma diş, toka gibi tüm metal nesnelerin çıkarılması gerekir.
Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Fakat MR yumuşak dokuları tespit ederken, tomografi ise üç boyutlu görüntü almak için kullanılır. Aynı zamanda tomografi sistemi radyasyon üzerinden görüntüleme sağlarken, MR ise manyetik alan sistemli değerlendirir. Aradaki bu fark MR ile tomografiyi birbirinden ayırır.
Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi.
Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir. Çay, kahve, sigara içilmemeli, sakız çiğnenmemelidir.
Yeni nesil bilgisayarlı tomografi sayesinde yayılan radyasyon oldukça azdır ancak hamileler ve emziren anneler için önerilmemektedir. İlaçlı tomografi sırasında verilen kontrast madde alerji yapabilir. Bu madde iyot içerdiği için iyota karşı alerjiniz varsa bu durum yan etkileriyle kendini belli edebilir.
Hasta BT çekim masasına yüzükoyun yatırılarak çekim yapılır. Çekim yaklaşık 3 dakika sürer. Hastanın bu sırada hiç hareket etmemesi gerekir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) vücut bölgelerinin değişik açılardan çekilen ve kesit adı verilen incelikteki çok sayıdaki radyografilerini bilgisayara aktarıp görüntülenmesini sağlayan bir inceleme yöntemidir. Bu yöntemde X ışını kullanılır.
Hastanın damarına kontrast madde enjekte edilerek çekilir. Kontrastsız MR ise, kontrast madde kullanılmadan yapılan ve normal MRG prosedürü olan bir görüntüleme tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri