Tapu harcı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan bir harçtır. Konutun tapu harcı ödenirken, tüketiciden talep edilen ve tapu harcına dahil olmayan bazı döner sermaye masrafları bulunmaktadır. Bu masraflar toplamda 1298,5 TL'dir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Hem alıcı hem de satıcıya tapu satış değerinin %2'si kadar harç bedeli çıkar. Örneğin, 300 bin TL'lik bir satışta, alıcıya 6 bin TL satıcıya 6 bin TL harç bedeli çıkar. Ayrıca, bu ödemeye döner sermaye bedeli de eklenir. Bu ödemeler, ziraat bankası ATM'lerinden yapılabilir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
İlgili 45 soru bulundu
Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutuldu. Konut fiyatının bedeli üzerinden alınan tapu harcında da yüzde 50 artışa gidildi. Şu an yüzde 4 olarak alınan tapu harcı yüzde 6'ya yükseltildi.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin yüzde 4'ü tek bir taraf tarafından da ödenebilmektedir. Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Tapu masrafı hesaplama işleminde devir işlemi gerçekleştirilen gayrimenkulün satışta beyan edilen değerinin yüzde 2'si hesaplanıyor. Ortaya çıkan miktarı hem satıcı hem de alıcı karşılayarak toplamda yüzde 4'lük bir kısım ödeniyor. Tapu harcı hesaplama 2021 yılında bu şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Aile içi tapu devri için satıcı ile alıcı arasında satış sözleşmesi imzalanır. Tapu dairesine başvuru yapılır ve gerekli belgeler (Nüfus cüzdanı, vergi levhası vb.) sunulur. Tapu dairesi tarafından yapılan takip eden kontroller sonrasında tapu devri işlemi gerçekleştirilir.
Tapu masraflarını kim öder dediğimizde alıcı ve satıcı arasında eşit olarak bölünmesi kanuna göre yapılması gerekendir. Fakat taraflar anlaştığı takdirde taraflardan birinin de tapu masraflarını ödemesi mümkündür. Tapu masraflarının çoğunlukla alıcı tarafından ödendiği görülmektedir.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Kanun Teklifi kapsamında kişi eğer kendisi ikamet edecekse ebeveyn başına 300 bin lira, çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulacak.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/belediye-listesi linkine tıklayarak e-devlet sayfasına girin. Burada bağlı bulunduğunuz belediyenin listesini bularak rayiç bedel sorgulamasını yapabilirsiniz. Bu bilgileri girdikten sonra sorgula butonuna basarak istediniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4'ü kadar tapu harcı ödenirken, noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak.
Tapu Devir İşlemi Masrafları Nelerdir? Tapu devri ücreti olarak öncelikle hem alıcı taraf hem de satıcı taraf mülkün ederi üzerinden %2'lik harç bedeli öder. Bunun yanında tapu devir masrafı olarak döner sermaye bedeli adı altında 2023 için 1298,5 TL şeklinde belirlenen ödemenin yapılması gerekir.
Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
satış işlemleri esnasında hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği tapu devir ücretlerinin varlığı söz konusudur. Tapu devir ücreti veya diğer adıyla tapu harcı satışı devri gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4'ü olarak hesaplanır.
Evini satan herkes, Türkiye'de tapu harcı ödemek zorundadır. Dolayısıyla, üzerine tek evi olan bir emekli de evini sattığında tapu harcı ödemek durumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri