Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yok ise geniş bir alanda kurutabilirsiniz. Ancak tamamen kuruduğundan emin olmalısınız.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Ayrıca yorganı kuruturken arada bir çevirmeniz, her tarafının hızlı ve eşit derecede kurumasını sağlar. İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir.
Yün yorganı yıkadıktan sonra direk güneş ışığına maruz kalmayacağı bir alanda kurutabilirsiniz. Kurutma makinesinde hassas programı da tercih edebilirsiniz. Doğal yollarla kuruması biraz zaman alabilir. Düz zemine yayarak veya çamaşır ipine geniş bir şekilde asarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Pamuk Yorgan Nasıl Yıkanır? Elyaf ve yün yorganlar gibi makinada yıkanabilir. 30˚C sıcaklıkta, normal programda yıkanabilir. Ya da makinanızın pamuklu ayarında da yıkayabilirsiniz. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
Ekleyeceğiniz yumuşatıcı ise yünün yumuşacık olmasını sağlar. Yıkama sırasında dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise durulama adımıdır. Yorganın deterjan ve yumuşatıcıdan tamamen arınmış olduğundan emin olana kadar durulamaya devam edin.
Kısa sürede kurumazsa, çekmesine de neden olur. - Ayrıca yün halıların kurutulması da zahmetlidir ve uzun sürer. Tam anlamıyla kurutulmadığında ise ev içerisinde kötü koku yayar. - Kuruması için açık alanda bırakılması ise güneş ışığını doğrudan alacağı için renk değişikliğinin olmasına neden olur.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Kova içerisinde beklettiğiniz sararmış yastık ve yorgan kılıflarının üzerine yarım su bardağı oksijenli su ve yarım su bardağı sirke ilave edin. Lekeler üzerinde tam etkiye şahit olmak için yaklaşık bir saat boyunca kova içerisinde bekletmeye devam edin.
Bu sebeple ne sıklıkla yorgan yıkaması yapılacağı da merak edilir. Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
Makineye sığmayan yorganları elde bir leğenin içerisinde yada küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine yorganı basın ve 1 - 2 saat bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için kullandığınız deterjandan ekleyin. Yorganı çevire çevire yıkayın.
Yorganı makineye yerleştirdikten sonra yıkama programını dikkatlice seçmek gerekiyor. Bazı yeni model çamaşır makinelerinde yün yıkama modu bulunurken bazılarında bu özellik yok. Yük yıkama özelliği yoksa hassas veya narin yıkama modunda yün yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Kurutma makinesinde kurutulması uygun olmayan çamaşırlar
Narin nakış işli kumaşlar, yünlü, ipekli çamaşırlar, hassas ve değerli kumaşlardan üretilmiş çamaşırlar, naylon çamaşırlar ve tül perdeler kurutma makinesinde kurutulmaya uygun değildir.
Pamuklu Dolap Kuruluğu +: Pantolon, eşofman gibi kalın çamaşırlarda daha fazla kuruluk için bu programı kullanabilirsiniz. Bu program ile çamaşırlarınızı ütülemeden dolaba kaldırabilirsiniz. Pamuklu Ekstra Kuru: Havlu, nevresim, bornoz gibi kalın pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz.
Sadece enerji tasarrufu olarak bakmayın, ısı pompalı cihazlar yaklaşık 60 derece ısı ile kurutma yaparken B sınıfı rezistanslı cihazlar 70-75 derece gibi bir sıcaklık ile kurutma yapar.
Yün yorganlar, diğer yorgan türlerine göre daha az alerjik rahatsızlık yaratır. Toz akarlarına ve küfe karşı doğal olarak dirençlidirler, bu nedenle alerjisi veya astımı olan kişiler için harika bir seçenektir.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Teknolojik gelişmeler sayesinde kuru temizleme merkezlerinde, artık yorgan yıkama işlemleri de gerçekleştirilebiliyor.
Yün yorgan temizliği için kuru temizleme önerilir. Eğer evde temizlenecek ise, 30 derece sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkanabilir. Düşük devirde kurutma makinesinde kurutulur. Kesinlikle ütülenmemesi gerekir.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti.
Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
9 Kiloluk Çamaşır Makinesinde Çift Kişilik Yorgan Yıkanır mı? Evet, 9 kiloluk çamaşır makinesi çift kişilik yorganları yıkayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri