Kulak kireçlenmesinde, iç kulakta bulunan kemik duvarı hasar görmektedir ve bu da iç kulak girişinde süngerimsi kemik yapısının meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu kemikleşme, kulağın içindeki çalışma sistemini önleyerek işitme kaybına neden olur.
İç kulak kireçlenmesi yani otoskleroz en yaygın belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz hastalığında ortaya çıkan işitme kaybı daha çok düşük seviyeli veya tiz sesleri duyamamak olarak ortaya çıkar. İşitme kaybı zamanla ilerleyebilir. Otoskleroz durumunda işitme kaybı daha çok iki taraflı yaşanmaktadır.
Bu hastalığa tıbbi olarak otoskleroz adı verilir. Bu kireçleme kulak içindeki küçük kemikçikleri saran bir kireçlenmedir ve tedavisi cerrahidir. Bu hastalıkta da küçük ve kireçlenen tabanı açmak için yine gereğinde lazer kullanabiliyoruz.
Kulakta çınlama ve işitme kayıplarına yol açabilen kulak kireçlenmeleri, hastaların iş ve sosyal yaşamını durma noktasına getirebiliyor. Çoğunlukla 30'lu yaşlardan sonra görülen kulak kireçlenmeleri, erken dönemde ilaçla tedavi edilebiliyor.
Kulak Kireçlenmesine Neden Olan Faktörler
Genetik etkenler, hormonal değişimler, kızamık enfeksiyonları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve iç kulak çevresindeki kemiklerde oluşan kırıklar.
İlgili 23 soru bulundu
Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Bu cerrahi riskli bir operasyondur. Ameliyatın başarılı geçebilmesi için bir çok teknik ve bir çok cihaz gerekir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakta ve bütün işlem iki taraf için 15-20 dakika civarında sürmektedir.
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) belirtileri geç ortaya çıkar. Başlangıcı sessiz olduğu için fark edilmesi güçleşir ve hastalık ilerler.
Aynı zamanda kulakta rahatsız edici uğultular olduğundan da yakınabilir. Otoskleroz kadınlarda daha sık görülmektedir.
Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılır. Islak saçla dışarıya çıkılmasıyla birlikte rüzgar kulakta bir kireç tabakasının oluşmasına yol açar. Kadınlarda menopoz döneminde de sıkça görülen çınlama problemi için en iyi fizik tedavi yöntemi sakız çiğnemektir.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Cildin içten dışa doğru olan hareketinin yanı sıra çenenin hareket etmesiyle birlikte kulak yolunda bulunan kurumuş salgı, kulak kepçesine doğru atılır. Kulak kiri olarak bilinen buşon oluşumunun temel sebebi kulak zarını, yabancı cisimlere ve bakterilere karşı korumaktır.
En sık belirtisi ağrıdır. Eklem hareketlerinde zorlanma, özellikle uzun yürüyüşler ve hareketler sonrasında akşam hissedilen ağrılar kireçlenme belirtisi olabilir. Bazen eklemde şişlik de olabilir. Şişlik eklem içindeki sıvı artışından ya da kemiklerdeki sivrileşme ve genişlemeden kaynaklanabilir.
UYUŞMA VE KARINCALANMA
Zamanla kıkırdak ve kemik yapısında da bozulmalar meydana gelir. Boyun düzleşmesi geliştiği zaman şu şikayetlere neden olur: Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, omuz ağrıları, boyun ağrıları, boynu döndürmede sıkıntı, kollarda uyuşma, karıncalanma gibi birçok sıkıntıya neden olur.
Boyunda sinir kökü sıkışması ile beraber ellerde uyuşma, karıncalanma ve beceri azalmalarının yaşanması. Enseden baş bölgesine doğru yayılan ağrı durumu. Boyunda, omuzda ve ensede sertlik hissi ile birlikte ağrı Kulak çınlamaları
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki diz kireçlenmesi kendi kendine iyileşmez. Her ne kadar yaşantımızı kireçlenmeye göre düzenlemenin faydası olsa da mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Eklem kireçlenmesi, eklem hastalığının en büyük nedenidir. Eklem kireçlenmesinden en çok etkilenen eklemlerimiz; kalça, diz, boyun, bel, başparmak eklemleridir.
Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
D vitamini eksikliği kulak çınlaması yapabilir.
Otoskleroz; halk arasında iç kulak kireçlenmesi olarak da bilinen tedavi edilmediği takdirde işitme kaybına yol açan bir hastalıktır. Otoskleroz probleminde; üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olan kısmında oluşan kireçlenme sonucunda ilgili bölge sertleşmekte ve üzengi kemikçiğinin hareketi engellenmektedir.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Dikkat Edin: Burada Anlattığımız Şekilde Hazırlanan Çörek Otu Yağını , Kulak Ve Burun İçin Kullanmayın. Çünkü Süzme İşlemi Ne Kadar İyi Yapılırsa Yapılsın Yine De Ufak Parçklar Kalmaktadır. Bu Yüzden , Burun Ve Kulaklara Uygulama Esnasında Bu Parçklar ya Neden Olabilirler.
Kolesteatom nelere sebep olabilir? Orta kulak boşluğunda biriken bu kolesteatom zaman içinde enzimatik (eritici, öğütücü) bir aktivite kazanmaya başlar ve komşuluğundaki kemik yapılarde erozyonlara, erimelere neden olmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri