Gebelik İdrar Testi
İdrar ile yapılan test genellikle ev ortamında kullanılır. İdrar testlerinde -özellikle de negatif sonuç alınırsa- bir hafta sonra tekrar test yapılması tavsiye edilir.
Hamilelik testinde kadınlar için tek bir çizgi testin negatif sonucunu gösterir. İki tane çizgi varsa gebelik süreci tescillenmiş olur. Ancak bir çizgi netken bir çizgi silik oluyorsa anne adayları biraz strese girebilir.
Genellikle adet gecikmesinin 10. gününde idrarda hCG düzeyi artmaya başlar ancak daha güvenilir sonuç elde etmek için birkaç gün daha beklemek faydalı olabilir. Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür.
Güvenli bir uygulama için testin kullanım talimatları okunmalıdır. İdrarda gebelik testleri iki farklı şekilde uygulanabilir. İdrar örneği bir kabın içerisine doldurulur ve test çubuğu bu kaba daldırılır. Diğer yöntem ise test çubuğunun akan idrar altında talimatların belirttiği süre zarfında tutularak uygulanır.
İlgili 19 soru bulundu
Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir. Ancak bahsedilen bu belirtiler her kadında aynı şekilde olmayabilir ve erken hamilelik belirtilerinin hepsi veya birkaçı görülebilir.
Gebelik testi için bir saat sınırlaması yoktur. Ancak sabah saatlerinde idrar daha yoğun olacağı için doğru sonuç verme ihtimali daha da yüksektir.
İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir. Kanda gebelik testinin avantajları nelerdir? İdrar testine göre daha erken sonuç verir.
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
C ( control) kontrol alanıdır. Testin doğru yapıldığını gösterir. Gebeliği göstermez. T ( test ) kısmı olup gebelik varlığını gösterir.
Uzun süre bekletilen testler yalancı pozitif sonucuna neden olabilir.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde, eğer ikinci çizgi silik bir şekilde görünüyorsa, bu durum gebelik şüphesi olduğunu gösterebilir. Ancak, testten sonra yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra ikinci çizgi belirginleşmezse, sonuç negatif olarak kabul edilir.
Silik çizgi genellikle çok erken dönemde yaptıysanız gebelik testini yani beta hcg hormonu daha çok az seviyelerdeyse yeterince o koyu çizginin oluşmasını sağlamayacak kadar azsa, muhtemelen adetiniz gecikmeden bu testi yaptıysanız silik çizgi çıkabilir.
Bizim savunduğumuz idrar testinin doğru zaman da yapıldığında güvenilirliği % 90-95 iken, kan testini %100 olmasıdır. Her zaman olunmayan adetlerde yumurtlama değişiklikleri nedeniyle hastaya bağlı olan hatalardan kaçınmak için negatif çıkan bu testlerde bir hafta sonra testi tekrarlamakta fayda getirecektir.
Testi yaptığınız saat da önemlidir. çok büyük bir fark yaratmasa da sabah saatlerindeki yani uyanınca ilk idrar, her zaman çok daha iyi sonuç verir. İdrar testi kitlerinde son kullanma tarihi geçmiş ya da yaklaşmışsa sonuç yanlış çıkabilir. Çünkü burada hCG seviyesini belirleyen kimyasal bozulmuş olabilir.
Gebelik hormonu (β-hCG) annede öncelikle kanda yükselmeye başlar ve bir süre sonra idrarda da tespit edilebilir. İdrarda yapılan hamilelik testleri ancak belli bir süre geçtikten sonra pozitifleşir. Bu nedenle idrarda yapılan hamilelik testi eğer negatif ise ya hamilelik yoktur ya da hamilelik çok erken dönemdedir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Gebelik testi aç mı tok mu yapılır? Evde hamilelik testi yapılıyorsa aç veya tok olmanın bir önemi yoktur. İdrar testi aç ya da tok karnına yapılabilir. Kan testleri ise genellikle aç karnına yapılır.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir.
Kontrol penceresine 4-5 damla idrar damlatınız. 2. 5-20 dakika bekledikten sonra test penceresinden sonucu okuyabilirsiniz. 3. Test penceresinde 2 çizgi oluşmuşsa sonuç pozitifdir.
Minik limon parçacıklarının da bardağa düşmesine özen gösterin. Şimdi sıra geldi heyecanlı bekleyişe: limon parçacıkları ya da ufak granüller dibe çöküyorsa bunun hamile olduğunuz anlamına geldiği söylenmektedir. Yani testiniz pozitif. Eğer parçacıklar yüzeyde kalıyorsa demek ki hamile değilsiniz.
Pek çok çeşit hamilelik testi bulunmaktadır. Çoğu testte, idrar yolunuzun sonunda bir çubuk yerleştirmeniz veya idrar topladığınız bir kaba, 5 – 10 saniye çubuğu batırmanız gerekmektedir. Birkaç dakika sonra, çubuk test sonuçlarını gösterecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri