Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Bir kişi zaman içinde vücuduna ihtiyacından fazla 7700 fazla kalori alırsa, bir kilo yağ depolamış olur. Aynı şekilde kişinin günlük ihtiyacı 2000'ken kişi yiyecek ve içeceklerden vücuduna 1500 kalori alırsa aradaki farkı vücut depolanmış yağları yakarak sağlar ve bu şekilde kişi kilo vermeye başlar.
Ertesi gün, sabah normal bir kahvaltı (karbonhidratı kaldırın) yapın. Bolca su için. Öğle yemeğinde sebze ve yoğurt tercih edin. Akşam yemeği yerine ise; yoğurt kürü, detoks içecek ya da detoks çorbası tercih edin.
Çok düşük kalorili ve düşük karbonhidratlı diyetten düşük kalorili ve orta karbonhidratlı diyete geçiş, genellikle bir günde 1-2 kg kilo alımına yol açar. Bunun başlıca nedeni, vücutta su ile birlikte depolanan karbonhidrat içeriğindeki ani artıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar. Bu reaksiyonlar sayesinde vücut hücreleri aktivitelerini devam ettirirler.
Bunun sebebi aslında genel olarak yaptığımız kaçamakların diyeti bozmalarımızın karbonhidrat kaynaklı olması ve karbonhidratın vücutta ödem tutması. Yaklaşık olarak kaçamak yaptıktan sonra bunun %20-40 arası bir noktası kilo alımı oluyor aslında, kalanı ödemden kaynaklı tartıda + görmemize sebep olan bir sonuç.
Eğer bu bir gün ile sınırlı kalır ise herhangi bir şekilde sorun yaratmaz. Yani bir günlük kalori alımını artırmak diyeti bozmak anlamına gelmez. Sadece küçük bir kaçamak olarak ifade edilebilir.
2. Ertesi günlerde, karbonhidrat tüketimini azaltın. 3. Ertesi günlerde, ana öğünlerde sebze ve yoğurt tercih edin. 4. Aynı gün veya takip eden günlerde 1.5 saat tempolu yürüyüş yapın. 5. Ertesi günlerde, 1 ana öğünde yoğurt kürü, detoks içecek veya detoks çorbası tercih edin.
Diyetinizi yeniden toparlamak için yapmanız gereken tek şey normal diyetinize öğünlerinizi atlamadan geri dönmektir. Bu kadar basit. Bu süreçte tokluk hissinizi artırmak için kepek, çavdar yulaf türevi ekmek çeşitleri, bol su tüketimi ve ana öğünlerde bol yeşil salata tüketin.
Yine de çok fazla yemek yerseniz, hemen yatmayın ve egzersiz yapın, çünkü yemek sonrası vücuttaki 5 litre kanın 2.7 litresi sindirim organlarına gider. Geri kalan kan ise bütün vücuda yetmeye çalışır; bu nedenle kalp daha hızlı çalışır.
Yani eğer zayıflamak istiyorsa günde yaklaşık 1000-1200 kaloriye denk gelecek miktarda yemek yemeli, eğer kilosunu korumak istiyorsa ortalama 1600-1700 kalori tüketmeli, kilo almak istiyorsa da bu miktarı 2000 kalorilere kadar çıkarmalı.
Cheat day'in genel olarak haftada 1 ya da 2 defa uygulanabileceği öngörülüyor.
Sık Sık Beslenin
Tek seferde yüksek porsiyon tercih etmek yerine gün içinde küçük porsiyonlarla öğün sıklığı artırılarak fazla besin alımı sağlanabilir. Öğünlerinizi düzenli planlayın ve en az 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapmaya özen gösterin.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Şurada Paylaş! Günde tek öğünle beslenen kişilerin vücudu "açlık moduna" geçer ve tüketilen tüm besinleri depolar. Ayrıca tek öğün beslenme tipine geçenlerin metabolizması yavaşlar, vücut stres hormonu olarak bilinen "kortizon" üretimi artırır. Tüm bunların birleşimi sonucu kilo vermek isterken kilo alırsınız.
Eğer düzenli olarak takip ettiğiniz bir beslenme programı uyguluyorsanız, programınıza birebir uyum sağladığınız sürece ödül öğünü yapmanızda bir sakınca yoktur. Danışmanlık aldığınız uzmanın yönlendirmesiyle ödül öğünleriniz haftada 1 defa, 2 haftada 1 veya ayda 1 defa gibi farklı periyotlarda olabilir.
Kaçamak yapılan diyetin tekrar toparlanması adına normal diyette atlanılan öğünlere geri dönebilirsiniz. Tokluk hissini artırmak için yulaflı ya da çavdarlı ekmek türlerinin yanı sıra kepekli ekmek tüketebilir ve bu süreçte bol su tüketimi yapabilirsiniz.
Çok fazla yemek yemektense ihtiyacımız kadar olanı almak daha iyi ve kolaydır. Süre içerisinde çok fazla kalori alımı kilo alımına yol açabilir. Çocuklarda yapılan bir çalışmada, %60'ı hızlı yemek yemekten dolayı fazla kilolu olarak çıkmıştır.
Günde 5 öğün yemek kilo aldırır mı? Günde 5 öğün yemek kilo aldırır. Ancak sağlıklı bir kilo artışı için yemekler öğünlerde dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Yani yaktığımızdan her 7 bin kalori fazla aldığımızda bir kilo alırız. Aynı hesaba göre yaktığımız kaloriden her 7 bin kalori az aldığımızda da bir kilo veririz. Vücutta kumbara sistemi vardır, artı ve eksi kalori kayıtlarının olduğu bir kumbaradır bu.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Öğün sayısının ve zamanının kilo verme üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri