Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.
Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor. ABD'li uzmanlar yer fıstığının bir yararını daha keşfetti. Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor.
Günde 50 gr Antep fıstığı öneriliyor
Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein için günde 50 gram tüketilmesi önerilmektedir.
Bunun yanı sıra tuzlu fıstık her gün düzenli olarak belirli miktarlarda tüketildiği takdirde içerisinde bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlar sayesinde hayat kalitenizi yükseltir. Bu yüzden her gün 4 – 5 adet tuzlu fıstık tüketmek sağlığınıza büyük fayda sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
1 fıstık kaç gram? 1 Kabuklu Yer Fıstığı Kaç Gram? 1 adet kabuklu yer fıstığı yaklaşık olarak 1 grama denk gelmektedir.
1 porsiyon yer fıstığı kaç gram? 1 avuç yer fıstığı yaklaşık 40 grama denk gelmektedir.
Her gün bir avuç tüketildiği durumlarda vücudun günlük B6 vitamini ihtiyacının %18'ini karşılar. Kabuklu yer fıstığı yüksek miktarda antioksidan, lif ve protein içermektedir. Bu da diyet ve spor yapanlar için her gün tüketmeleri gereken kuruyemişler arasında yer almasını sağlar.
Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Birçok diyetisyen yer fıstığı diyeti yapmayı tavsiye etmektedir.
100 gram tuzlu yer fıstığında ortalama olarak 570 kalori bulunur.
1 tane kavrulmuş yer fıstığı kaç kalori? 1 tane kavrulmuş fıstık kalorisine baktığımızda ortalama olarak 6 kalori (kcal) değerinde enerjiye sahip olduğu görülmektedir. 1 tane tuzlu fıstık içerisinde bulunan besin değerleri ise 0.5 gr yağ, 0.25 gr protein ve 0.20 gr karbonhidrat şeklinde olduğu belirlenmiştir.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Tuzlu fıstığın faydaları
Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. -B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.
İçerisinde bulunan doymuş yağ oranından dolayı yüksek kaloriye sahip olan fıstık 100 gramında 567 kalori içermektedir. Birçok besin maddesine sahip olan fıstık içerisinde toplamda 26 g protein ve 16 g karbonhidrat bulunmaktadır.
1 adet Antep fıstığı: 3 kalori. Bir avuç Antep fıstığı: 101 kalori. Yarım avuç Antep fıstığı: 50 kalori. Yarım su bardağı Antep fıstığı: 560 kalori.
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri