bu hitap şekli hakimin, savcının şahsına değil makamınadır. yani devletedir. peygamber postu diye bilinen koltuğadır. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir. Bazı hukuk sistemleri tek hâkimli, bazı sistemler ise hâkimler heyetinden oluşan yargılama biçimlerini benimsemiştir.
Dolayısıyla geldiği köke göre hakime hanım kullanımı doğru bir kullanımdır.
"Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi Sayın Hakimliği" değildir. 5- Türk Dil Kurumunun yıllardır söylediği üzere kurum, kuruluş isimlerine gelen ekler kesme ile ayrılmaz. Yani "Hakimliği'ne" değil "Hakimliğine" şeklinde yazılmalıdır.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
İlgili 19 soru bulundu
Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz. Bu düzenlemenin amacı avukata kişisel bir ayrıcalık tanımak değil, mesleki olarak güvenli bir ortam oluşturmaktır.
Doğru kullanımı hakim olmak şeklinde olmalıdır.
bayan hakimlere hitap şekli.
Mahkemesine ya da .... Hakimliği'ne değil ... Hakimliğine doğru kullanım olacaktır. 1980 yıllarından önce "mahkemesine" denirdi.
Hâkim ve Cumhuriyet savcısı “Kürsüde” oturur. Normalde bir, heyet halindeki mahkemelerde ise üç hâkim kürsüde oturur. Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir.
Eyalet, sancak ve kazalardaki mahkemelerde “hakim” olarak “Kadı” bulunurdu. Kadılar doğrudan Kazaskere bağlıydı. Kadılar devletten maaş almaz, davalardan aldıkları harçlarla geçimlerini sağlarlardı. Kadı'nın verdiği karardan şüphe duyanlar üst mahkeme olarak Dîvân-ı Hümâyun'a başvurabilirdi.
3- 3-Türkiye geneli toplam 4.146 bayan hakim ve savcı bulunmaktadır. Bunun 3.782'si (%91,22) hakim, 364'ü (%8,78) savcıdır. 4- 4-Türkiye geneli toplam 10.240 hâkim bulunmaktadır. Bunun 6.458'i (%63,07) bay, 3.782'si (%36,93) bayandır.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 47520 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 38020 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 94030 TL'dir.
Avukat SAVUNMA makamıdır. Hakim ise bu iki makamı dinleyerek karar veren YARGILAMA makamıdır. Dolayısıyla Hakim > Savcı. Savcı İDDİA makamıdır.
Hakim kelimesi ve yargıç kelimesi eş anlama sahip olan iki farklı kelime olarak ifade edilebilir. Yargıç kelimesi ve hakim kelimesi yazılışları bakımından farklı olsa bile anlamları bakımından aynı kelimeler olarak bilinmektedir.
Hakimlik temel olarak ikiye ayrılır. Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır. Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekir.
Kur'an-ı Kerim'de vicdan, adalet, ahlak, doğruluk, dürüstlük, nezaket (yumuşaklık, mülayim olma, incelik, saygı, nezih olma), tarafsızlık, bağımsızlık, insan haklarına saygı, bilgi, eşitlik ile ilgili olarak hakim ve insanlara hitap eden hükümler oldukça fazladır.
Yargılayan kişi hem yargılama, hem de hükmetme görevini üstlenmiştir. Dolayısıyla Türk yargı sisteminde yargıç değil hâkimler vardır.
Hakim olmak için 4 yıl Hukuk eğitimi alınmalıdır. Hukuk Bölümü'nden mezun olduktan sonra Hakimlik Sınavı'na girmek gerekir. Sınava hazırlanmak için ek süreye ihtiyaç duyulur. Ayrıca sınavı geçenler 6 ay staj yapmalıdır.
Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar. Denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma: Madde 6 – Hakim ve savcılar hakkında denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılması bu Kanun hükümlerine tabidir.
Avukat hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz (CMK m.148/3-4).
Belirtmeliyiz ki, hakim ve savcının üstü ve yanında taşıdığı eşya, sadece hakim veya gecikmesinde zarar bulunan hallerde kanunla yetkili kılınan yetkili merciin yazılı emri dışında, alışveriş merkezlerinde, havaalanı, havalimanı, eğlence yerleri, konser salonları ve diğer kamuya açık yerlerde de aranamaz.
Avukat ya da vatandaş olmasının önemli olmadığını, polisin birine kimlik sorması için makul şüphe olması gerektiğini anlatan Durakoğlu, “Polisin bir kişiden kimlik sorabilmesi için makul bir şüphe olmalıdır. Ya da savcı talimatı ve mahkeme kararı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri