Uygulamaya uyulmaması halinde cezai işlemin gündeme gelebileceğine dikkati çeken Sağır, "Vanasını kapatanlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai işlem uygulanıyor. Yani kaloriferi yakmayanlar da yakmadığı halde bu bedeli ödemek durumunda kalacak" ifadelerini kullandı.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Kat Mülkiyet Kanunu dışında Türk Medeni Kanununda da komşu hakkı düzenlenmiştir. Kaloriferlerin hiç veya gereği gibi yakılmaması durumunda komşuların katlanma sınırlarını aşan eylem bulunuyor ve Türk Medeni Kanunu gereğincede komşunun hakkı doğuyor." İfadelerini kullandı.
Komşunuzla Mahkemelik Olabilirsiniz: Kışın Kaloriferi Açmamak Suç! Kış mevsiminin yaklaşmasıyla yakıttan tasarruf etmek için komşularının 'kombisiyle' ısınmayı planlayan vatandaşlara önemli bir uyarı geldi. Yetkili isimlerce yapılan açıklamalarda, komşular sayesinde ısınmaya çalışmanın hukuken suç olduğu ifade edildi.
Komşunun kombi yakmaması durumunda kişi Sulh Hukuk Mahkamesi üzerinden dava açılabiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Hukuki düzenlemelere göre, kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı mümkün. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Şebnem Akipek "Bu durumda kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyor.
Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var. Sıcaklığın 15 derecenin üzerine çıkması halinde de ısıtma sistemlerinin kapatılması gerekiyor. Bu husus, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ısı pay ölçerlere ilişkin mevzuatıyla düzenleniyor." dedi.
Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunmaktadır. Dürüstlük kuralları gereğince kombisini hiç ya da gereği gibi yakmayan kişi , komşularının daha fazla yakmasına sebep olmakla beraber ; komşuculuk ilişkileri de böyle bir durumdan zarar görmektedir.
- Komşunuz kombisini yakmamakta ısrarcı olmaya devam ederse apartman yöneticisine başvuruda bulunun ve binada herkesin kombisini belirli bir ayarda yakması adına karar çıkmasını sağlayın, - Sorunun devam etmesi durumunda adresinizin bağlı olduğu belediye yada Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunun ve dava açın.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır.
Usulsüz kullanıma istinaden tüketiciye sayaç açma kapama bedelinin 3 katı kadar para cezası kesilir. NOT 1: 2023 yılı ile birlikte sayaç açma kapama bedeli 78,50 TL'dir.
Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var. Bu husus, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ısı pay ölçerlere ilişkin mevzuatıyla düzenleniyor. Buna uyulmaması halinde cezai işlem yapılabilir. Vanasını kapatanlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai işlem uygulanıyor.
“Gürültücü komşulara karşı idari başvurular yapılabileceği gibi hâkim müdahalesi de istenebilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ALO 181 hattı aranabilir. Polise, belediyeye şikâyet edilebilir.
Kombilerin kış günlerinde donma ihtimaline karşı uyaran uzmanlar, bu cihazların balkon yerine mutfağa alınmasının daha güvenli olduğunu belirtiyor. Batman'da kombi bakım ve teknik servis uzmanları, doğalgaz kullanıcılarının kış mevsiminde sıkıntı yaşamamaları için uyarılarda bulundu.
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Valilik Çevre İl müdürlüğü, Valiliğe bağlı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile sıcaklık şartlarına bağlı merkezi sitemi yakma saatlerine kadar karar alınır. Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Bu itibarla, yürürlükteki yasalar ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımına getirilmiş bir zorunluluk bulunmaksızın ve bu konuda mevcut olan düzenlemeye de aykırı olarak doğalgazın ısınma amaçlı kullanılmasına zorunluluk getirilmesine ilişkin mahalli çevre kurulu kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.
Yanıtımız hayır. Kombi kış dönemlerinde uzun süre evde olunmadığında kapatılabilir. Yaz döneminde evde değilseniz kombiyi kapatarak tasarruf yaşayabilirsiniz.
Dağıtım sistemine veya sayaca ya da tesisata müdahale edilerek, tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, tüketimin eksik veya hatalı ölçülerek ya da hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden mevzuata aykırı bir şekilde tüketilmesi, kaçak doğalgaz kullanımı olarak kabul edilir.
Abonenin; faturasını son ödeme tarihinden itibaren on beş gün içerisinde ödememesi halinde en az üç gün önceden haber verilmek suretiyle doğal gaz arzı durdurulabilir. FATURAYI ZAMANINDA ÖDEMEZSEM GECİKME ZAMMI ÖDEMEM GEREKİR Mİ? Zamanında ödenmeyen faturalar, gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
Gece yatarken kombi ayarı yapmak yerine kombiyi tamamen kapatmak doğalgaz faturasında tasarruf sağlamaz. Gece yatarken veya evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatmak evin içinin, duvarların ve eşyaların hızlıca soğumasına neden olur. Bu nedenle de sabah kalktığınızda kombiyi çalıştırarak evi ısıtmak istersiniz.
Kombilerin odaları ısıtma işlevi yalnızca kış ayları için geçerlidir. Ancak musluktan akan suyun ısınması için dört mevsim kombinin açık kalması gerekmektedir. Havaların ısınması ile birlikte kombilerin ısınma ayarlarının değiştirilmesi gerekir. Odaları ısıtma bölümünün ise tamamen kapatılması gerekmektedir.
Kombiler, binaların merdiven boşluklarına, yapıların genel kullanıma açık olan koridorlarına, baca duvarlarının üzerine, yatak odalarına ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlara monte edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri