Ana fikir: Okuduğumuz bir metin ya da paragrafın içerisinde yazarın bize anlatmak istediği bir mesaj ya da düşünce bulunur. Bu düşünce ya da mesaja metinde ana fikir (ana düşünce) denir. Bir metnin ana fikri genelde sonlarında yer alır. Yazar anlatmak istediği bir düşünce veya mesajı Metin sonlarına doğru yazar.
Ana Fikir Nasıl Bulunur? Bir yazı ya da yapıt içinde ana fikri bulabilmek için yazı ya da yapıt, bütün halinde incelenmelidir. Sanatçının anlatmak ve üzerinde durmak istediği konunun ne olduğu ve bu konu üzerine ne düşündüğü anlaşılmalıdır. Ardından bu fikri bir cümle ile özgün olarak ifade etmek gerekmektedir.
“Ana düşünce” veya diğer ifadeyle “Ana fikir” yazarın konuyla ilgili söylemek istediklerini veya mesajını içerir. Tam bir cümledir. Örnek: Bir trafik kazasıyla ilgili verilen paragraf veya parçada, yazarın “A” ve “B” kişilerinin yaptığı bu kazayla ilgili görgü tanıklarının ifadelerinden bahsettiğini varsayalım.
Ana fikir (Tema); bir yazıda ya da bir yapıtta, genellikle açıkça belirtmek yerine dolaylı olarak anlatılmak istenen temel ve evrensel düşüncedir. Kısa ve özdür.
Anafikir Nedir Nasıl Bulunur
Paragrafa sorulan “Yazarın vermek istediği mesaj nedir, yazar niçin anlatıyor?” sorularının cevabıdır. Bir paragrafın ana düşüncesi o paragrafın yazılış amacını bildirir. Ana düşünce, paragrafın içinde bir cümle halinde bulunabileceği gibi, paragrafın genelinden de yorumla çıkarılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu kelime genellikle anafikir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ana fikir şeklinde olmalıdır.
Konu, verilmek istenen mesajın olay örgüsü içerisinde okura aktarılmasıdır. Bir metnin konusu bulmak için ''bu metin ne anlatıyor'' sorusu sorulur. ''Nasıl anlatıyor'' sorusu ise yazarın üslubunu bulmamıza yardımcı olur.
" Okuduğun metin sence ne anlatıyor?" ya da "Bu hikayenin vermek istediği mesaj ne?" gibi sorular ana fikrin bulunmasına yardımcı olacaktır.
- Yazarın okuyucuya iletmek istediği mesaj nedir? - Yazar burada ne anlatmak istemiştir? Bu şekilde yukarıdaki soruları yönelterek ana fikri bulabiliriz. Ana düşünce genel olarak metnin başında ya da sonunda verilir.
Konu, metinde ne anlatıldığı; ana fikir, metnin okuyucuya vermek istediği mesajdır.
Konu ve ana fikir arasındaki farkı bulmak bu videodan sonra sizin için çok daha basit olacak. Bir metinde geçen konuyu bulurken kendimize "Bu metinde bize ne anlatılıyor?" sorusunu sormamız gerekiyor. Ana fikirde ise "Metinde bize verilmek istenen mesaj ne?
Ana fikir: Şiir ya da yazıların bizde hissettiği duygular ile beraber, anlatılmak istenen durum ana fikir olarak bilinir. Şiir: Duygularımızı zenginleştiren ve okuyana ya da dinleyene zevk veren yazılara şiir denmektedir.
Okuduğumuz metinlerde üzerinde durulan düşünce, olay, durum ya da sorun belli bir ana düşünce (Ana Fikir) etrafında toplanır. Bir metnin ana düşüncesini (ana firkrini) bulmak için; *Bu metinden, paragraftan nasıl bir sonuç çıkarıyoruz? *Bu metinden,paragraftan nasıl bir ders çıkarıyoruz? gibi sorulara yanıt aranır.
Not: Ana fikir ya da ana düşünce bir metin içerisinde anlatılmak istenen durumu kapsamlı biçimde ve net olarak aktarmaktadır. Ayrıca bir hikaye ya da metin içerisinde ne geçiyorsa metnin ana fikrini kapsar. Yani metin dışında olan herhangi bir şey metnin ana fikrine giremez.
Bu kavramlar, bir durum, olay, sorun, duygu, düşünce, sezgi ile ilgili olabilir. Paragrafa sorulan “Yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?” sorularının cevabıdır. Paragrafta en çok neden söz ediliyorsa, paragrafın konusu odur. İlk cümlelere dikkat edin, çünkü konu ilk cümlelerde verilebilir.
Konular “ne anlatılıyor, neyden bahsediliyor?” gibi sorularla bulunur; ana fikirler “metinde asıl anlatılan nedir, yazarın vermek istediği mesaj nedir?” gibi sorularla bulunur.
Aynı zamanda ana düşünce olarak da bilinen ana fikir, yazarın bir metin içerisinde okuyucuya aktarmak istediği mesajdır. Yani okumuş olduğumuz bir hikaye içerisinde yazar bize bir şey anlatmak ister. Yazarın bir mesajı vardır ve biz hikayenin tamamını okuyarak bu mesajı, yani ana fikrini anlarız.
Öncelikle metnin konusu ne demek bunun tanımını yapalım ve öğrenelim. Metnin konusu: Okumuş olduğumuz metinler üzerinde durulan düşünce, durum ve olaylar ile sorunlara metnin konusu denmektedir. Yani daha doğrusu farklı hikayeler ve metinler okurken, saydığımız bu unsurlar metnin konusunu oluşturur.
Yardımcı fikirler, yazarın öne sürdüğü görüşü destekler. Bununla birlikte konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. 8. sınıflar için Yardımcı Fikirler konusunu örnek metinlerle anlattık. Örneklendirme, tanık gösterme ve alıntı yapma yöntemleri, yardımcı düşüncelerin temelini oluşturur.
tema şiir ve müzikte, ana fikir ise düzyazıda daha yaygın kullanılır. tema bir vakıftır.
- Bir metne başlık bulurken öncelikle o metne dikkatli şekilde odaklanarak okumalıyız. Metni çok iyi anlamamız gerekir. - Daha sonra metin içerisinde ne anlatıldığını ve konusunun ne olduğunu bulmalıyız. - Bulmuş olduğunuz başlık mutlaka metnin içeriğine uygun olmalıdır.
Öncelikle metnin konusu nedir bununla başlayalım. Okunan bir metin üzerinde durulan düşünce, olay veya durum ile sorun metnin konusu olarak bilinmektedir.
Aşk olsun, tasvip edilmeyen bir söz ya da davranış karşısında söylenir. ''Alacağın olsun'' deyimi ile ''aşk olsun'' sözü eş anlamlı olduğu için cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Hiçbir kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hiçbir" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hiç bir şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri