1- Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 26 Şubat 2022 tarihli yazısıyla, Adi Fasulye (beyaz fasulye dahil), Kırmızı mercimek ve Dökme Zeytinyağı ihracatına kısıtlama, fiilen yasak getirerek kullanmıştı.
Buna göre, süt ve krema, tereyağı, patates (taze veya soğutulmuş), kuru soğan, adi fasulye (beyaz fasulye dahil) ve kırmızı mercimek “ihracı kayda bağlı mallar listesi”ne eklendi.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye'deki antrepolarda bulunan bakliyat ve hububat ürünlerinin yurtdışına çıkarılmasını yasakladı.
a) Domates ihracatı yasaktır. b) Pirinç, soya fasulyesi, nohut ve aspir tohumu yolcu beraberi ve kargoyla sevkiyatlar yasaklanmıştır.
Birçok ülke gibi Türkiye de çeşitli ürünlerde ihracat yasağı getirdi. Bakliyat açısından incelendiğinde kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulye ihracatı yasaklandı. Kırmızı mercimekte Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ihracata ise herhangi bir yasak getirilmedi.
İlgili 42 soru bulundu
Bakanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri, bezelye, pirinç, buğday ve mısır unu, buğday ve mısır irmiği, soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları, mısır yağı, margarin, bulgur ve karma yem ihracatına da kısıtlama getirebilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Bakanlığı tebliği ile makarna, bulgur ve buğday irmiği ihracı kayda bağlı mallar listesine dahil edildi.
Sonuç olarak, Ülkemiz ceviz fidanı ihracatının başlamasını sağlayan AB mevzuatı bugün yayınlanmış ve yasak kalkmıştır. Yani Ülkemiz ceviz fidanının AB ülkelerine ihracatı 31.03.2022 tarihinden itibaren yapılabilecektir.
P) “040510” kodunda yer alan toplam 7.000 (yedi bin) ton Tereyağı ihracatına 30.09.2022 tarihine kadar müsaade edilecektir. İhracat izni yalnızca Bakanlıktan onaylı süt ve süt ürünleri üreten işletmelere verilecektir.
Ticaret Bakanlığı geçen yıl domates, patates, patlıcan gibi ürünlerde Tarım ve Orman Bakanlığı'na verdiği ihracat kısıtlama yetkisini geri aldı. Böylece 2 Mart'ta yürürlüğe giren domates ihracatına ilişkin kısıtlama da kalkmış oldu.
Tarih: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 16:22
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, dökme zeytinyağındaki yasakların kaldırılmasının ardından nohut ihracatının da önünün açıldığını söyledi.
ürünlerin ihracatının kısıtlanmasına karar verildiği, bu kapsamda, Adi Fasulye (Beyaz Fasulye), Kırmızı Mercimek, Dökme Zeytinyağı (Ambalaj Miktarı 5 Kg geçen) ürünler için Bitki Sağlık Sertifikası ve/veya Sağlık Sertifikası düzenlenmemesi hususunda talimat verildiği ifade edilmiştir.
Hayvan yemi ihracatı öngörülen DİİB kapsamında 1 Ağustos 2022'den itibaren gerçekleştirilecek ihracatta mısır, arpa, buğday ve bitkisel yağ eşdeğer eşya olarak kullanılmayacak.
Dünya mercimek üretiminin %43'ü Asya, %48'i Amerika, %4'ü Okyanusya, %3'ü ise Afrika kıtasında yapılmaktadır. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesi hariç her yerde yetiştirilebilmektedir. Ülkemiz mercimek üretimi açısından 2017 yılı rakamlarına göre dünya sıralamasında Kanada ve Hindistan'dan sonra 3. sırada yer almaktadır.
2018 Eylül ayı sayımızda yasaklanmak üzere olduğunu sizlere duyurduğumuz Türk ağaç hammaddesinin (tomruk) yurtdışına satışı resmen yasaklandı.
Yasaklamanın gerekçesi ise: “Ülkemizde, domates fiyatlarında son günlerde yaşanan anormal fiyat artışları ve 11 ilimizi doğrudan etkileyen deprem afeti nedeniyle gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla tedbir alınması” olarak açıklanmıştı.
Gıda arz güvenliğini sağlama gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı Mart ayında dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlama, 7 Temmuz 2022 tarihi itibariyle kaldırıldı.
Yaş meyve sebzede, 2021'de en çok ihraç edilen 5 ürünü sırasıyla mandalina, domates, limon, üzüm ve biber oluşturdu. Söz konusu 5 ürünün ihracatı, 1 milyar 515 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı ve toplam ihracatın yüzde 49,14'ünü oluşturdu. Sektörün 2021'de en çok ihracat artışı kaydettiği ürün ise patates oldu.
Bu oranın düşük olduğunu belirten Akman, "Yumurta ihracatında iyiyiz, ama yumurta ürünleri ihracatında sonlardayız. Yumurta ürünleri ihracatı maalesef yapamıyoruz. Halbuki yumurta ürünlerinin Avrupa Birliği'ne ihracında hiçbir yasal engel yok.
Gıda arz güvenliğini sağlama gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı Mart ayında dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlama, 7 Temmuz 2022 tarihi itibariyle kaldırıldı.
DOMATESTE İHRACAT KISITLAMASI KALDIRILDI! DOMATES İHRACATINDA YASAK SONA ERDİ! MALATYA NIN ŞUBAT 2023 DÖNEMİ İHRACATI 17 MİLYON 259 BİN DOLAR OLARAK AÇIKLANDI.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın domates ihracatına kısıtlama getirilmesine ilişkin kararın dayanağı olan Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırıldı.. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, domates konservesi ve salça ihracatına kısıtlama getirildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır. ton olarak gerçekleşen ihracat 2022 yılının ilk 3 ayında %33 artışla 106.532 ton olarak gerçekleşmiştir.
Son Güncellenme Tarihi: 2.09.2022 |
2- Ayçiçeği Tohumu Yağları ve fraksiyonları hariç olmak üzere diğer bitkisel yağlarda (Soya Yağı, Pamuk Yağı, Aspir Yağı, Kanola Yağı, Mısır Yağı, Margarin ve bu yağların fraksiyonları) uygulanan ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasına, karar verildiği bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri