Yıllara bağlı olarak değişen enflasyon, şirket sermayesinin belirli bir süre sonra düşük görünmesine neden olur. Şirketler, değer düşüklüğü yaşamamak için bedelsiz sermaye artırımı yapar. Bedelsiz sermaye artırımının ikinci nedeni ise şirketin daha fazla hisseye bölünmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılanmasıdır.
Şirketin ödenmiş sermayesinin enflasyon nedeniyle düşük hale gelmesi piyasalarda şirket değerinin düşmesi anlamına gelecektir. Böyle bir durumun yaşanmaması için şirketler ödenmiş sermayelerinin enflasyon karşısında erimemesi amacıyla bedelsiz sermaye artırımı yoluna gidebilirler.
Hissedarlar, önceden sahip oldukları hisselerin yanında bedelsiz olarak verilen yeni hisse senetleri sayesinde şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunurlar. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin piyasa değerini değiştirmez. Ancak hisse senetlerinin piyasadaki dağılımını değiştirebilir.
Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar.
Halihazırda şirkete yatırım yapmış olan yatırımcı, bedelsiz bölünmeden olumlu etkilenir. Aslında şirket yeni yatırımcı kazanmış olur ve mevcut yatırımcılarını da memnun eder. Bedelsiz sermaye artırımı bu nedenle kısa, orta ve uzun vadede olumlu etkiler görülmesine sebep olur.
İlgili 36 soru bulundu
Yine bedelli sermaye artırımında olduğu gibi, bedelsiz sermaye artırımında da hissenin fiyatı düşer ancak toplam piyasa değeri değişmez. Diğer bir ifadeyle şirketin toplam değerinde veya hissedarların finansal durumunda bir değişiklik olmaz.
Bu şirketin %200 oranında bedelsiz sermaye artırımı yapacağını varsaydığımızda şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyondan 300 milyona çıkacaktır ve şirket her ortağına elindeki mevcut 1 adet hisse için bedelsiz 2 adet hisse dağıtacaktır. Bu işlem şirketin öz sermayesini ve piyasa değerini değiştirmemektedir.
Bedelsiz Sermaye Artırımında ve temettüde hisse fiyatı aynı oranda düşer. Fiyat tekrar aynı yerine geldiğinde yatırımcı o oranda kâr etmiş olur.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Yani hisse bölünmesinden sonra şirketin sahip olduğu sermaye miktarı artmaz veya azalmaz. Hisse bölünmesi ile yalnızca piyasada bulunan hisse sayısı ve her bir hissenin fiyatında değişim olur.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir. Bu yöntemde, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler.
Aselsan (ASELS), şirket sermayesini 2.28 milyar TL'den 100% oranında bedelsiz olarak 4.56 milyar TL'ye yükseltecek.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır. Midas yatırım hesabı bulunan yatırımcıların bölünme günü herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Aile içi tapu devrinin satış süreci gerçek olabileceği gibi kişiler arasında bedelsiz tapu devri yani bağış ya da hibe olarak yapılabilir. Devir işlemleri sırasında taşınmaza ve alıcı ile satıcıya aşt belgelerin toplanması gerekir.
Yani hisse bölünmesinden sonra şirketin sahip olduğu sermaye miktarı artmaz ve azalmaz.
Bölünen hisse alınır mı? Bölünen hissenin alınıp alınmaması kararı tamamen yatırımcı tercihine bağlıdır. Şayet şirketin büyüme planları, yatırım planları ve finansallarına güveniliyorsa alım yönlü tercih kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki borsa her zaman riskli bir yatırımdır ve kayıp riski her zaman masadadır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
ASELSAN 30 Mart 2023 tarihinde hem bedelsiz sermaye artırımı hem de temettü kararı almış ve sonrasında tamamlanan bedelsiz sermaye artırımı sebebiyle 25 Ağustos'ta temettü tutarını güncellemişti. Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinden Aselsan, bu hafta içerisinde yatırımcılarına temettü ödemesi yapacak.
SASA Polyester, yüzde 130 bedelsiz pay vereceğini açıkladı.
Artırılacak kısmın 52,601,757.75 TL'si olağanüstü yedeklerden 2.940.766.824,35 TL'si ise 2022 yılı kârından karşılanacak. Şirket, açıklamasında 23 Mayıs 2023 günü bedelsiz hisselerin verileceğini duyurdu.
Bedelsiz bölünme nasıl hesaplanır? Bedelsiz bölünme oranı, şirketin sermaye artırımı yaptığı miktarın mevcut sermayesine oranıdır. Örneğin, 100 milyon TL sermayeli bir şirket %50 bedelsiz bölünme yaparsa, sermayesini 150 milyon TL'ye çıkarır. Bu durumda bedelsiz bölünme oranı %50'dir.
Bedelsiz Temettü Nedir? Şirketler, iç kaynaklarını sermaye artırımı yoluna başvurarak bir bedel ödemeksizin hisse senedi çıkarabilir. Bedelsiz sermaye artırımı yoluyla dağıtılan temettüye bedelsiz temettü denir.
Şirketin ödenmiş sermayesinin artırılması esnasında oluşturulan yeni hisse senetleri belirli bir fiyat karşılığında yatırımcılara satılır. Bu satış sonucu elde edilen tutar kadar da şirketin kasasına para girişi sağlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri