Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Bu yaştan sonra süt verimi yavaş yavaş düşmeye başlar. Ergin ineklerin 2 yaşlı düvelere göre % 25 oranında daha fazla süt verdiği ortaya konulmuştur. Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi ineğin en çok süt verdiği dönem süresi 60 gün dür. Hayvan laktosyon süresi olan 305 gün boyunca sabit litrede süt vermez.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur.
süt üretimi için yapıldığından, ne et üretiminde nede süt. üretiminde ülkemiz istenilen düzeyin çok uzağındadır. Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan. süt vermektedir.
İlgili 39 soru bulundu
İneklere verilecek kaba yem miktarı 100 kg canlı ağırlık için 2 kg kuru ot olarak hesap edilir. Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir.
eğer yarın 10 inekli süt sağım içine girerseniz. ineklerin tanesinden minimum 30l süt alıyorsunuz. günde 10 inek ortalama 300l süt yapar. 1 süt ineği ortalama 30 kilo kaba ve kesip yem yer. günlük çiğ sütün kilosu. şu anda mandıralara 18 tl'den satılıyor. 300l süt gün 5400 TL kazandırır.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
Daha uzun süren sağımlarda sütün tamamı alınamaz ve memede kalan süt memede hastalık oluşumuna neden olur. Süt inekleri genel olarak 12 saat aralıklarla günde 2 kez sağılırlar.
Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'. Bir inekten günlük 30 litre süt alabilmek için, yem + saman + silaj + kuru ot + arpa + buğday + su + elektirik + bakıcı masrafı + kemre temizleme masrafını da eklememiz gerekmektedir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
50 inek x inek başına 5 litre süt = 250 litre süt yapar. 30 günde 50 inek x günde 250 litre süt= 7500 litre süt yapar. litre başı 2 lira x 7500 litre= aylık net kazanç 15 bin lira. 12 ayda x 15.000 = 180.000 bin lira yapar.
Eğer bebeğiniz memeyi alamıyorsa, mümkün olduğu kadar erken zamanda süt sağmaya başlamanız ve bebeğinizi emzirdiğiniz sıklıkta (ilk günlerde 24 saatte 8 ya da 12 kez) sağmanız önem taşır.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
Suyun bir kısmı rasyondan karşılanır ancak %80-90'nı tüketerek karşılanır. Örneğin; 27 kg süt veren bir Holstein ineği, günlük olarak yaklaşık 95-115 litre (25-30 galon) su tüketmelidir. Kuru dönemdeki süt inekleri ise, günlük 28-57 litre(10-15 galon) su tüketmelidir.
Memedeki kan damarlarının, süt oluşturan hücrelere ve dokulara yeterli miktarda kan temin etmeleri gerekir. Çünkü 1 lt sütün oluşumu için ortalama 350-500 lt kan gerekir. Süt salgılama hücreleri olan alveoller süt oluşturan dokuların yapı elemanlarıdır.
İnekler günde 40 ile 60 kg su içerler. 1 kilo süt üretmek için 3 litre su içmelidirler. Kaba ve konsantre olmak üzere iki çeşit yiyecek vardır. Yemin 2/3 yonca gibi kuru otlardan oluşmalı ve fabrika yemi ise en fazla yem ihtiyacının 1/3 ü olmalıdır.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Değişik düzeylerde süt veren inekler verilecek yemlerdeki protein, enerji ve mineral madde miktarları da değişik oranlarda olur ve verilen yem miktarları da farklıdır. Süt ineklerinin günlük yemleri sabah akşam olmak üzere günde iki defa verilmelidir.
TİGEM, 2023 yılına ait damızlık sığır ve damızlık koyun keçi fiyatlarını yayınladı. Geçen yıla göre damızlık hayvan fiyatları yüzde 100'ün üstünde arttı. En düşük 3-5 aylık gebe düve fiyatı 54 bin lira, 7 günlük erkek buzağı fiyatı 9 bin lira, sağmal inek fiyatı da 51 bin lira olarak açıklandı.
Verim özellikleri
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir.
reklamlar dahil 15,000 TL. tüm masrafları çıkarınca. bu üretici. 100 inekten aylık net olarak 217,000 TL para kazanıyor. takip etmeyi unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri