Sağlıklı beslenme ve düzenli spora rağmen kilo verememenin başlıca nedeni insülin direncidir. İnsülin direnci; kilo vermemizi engellediği gibi, ilerde potansiyel diyabet hastası olma riski de taşımaktadır. Diyet ve spora rağmen kilo vermekte zorlanan bireylerin mutlaka insülin direncini kontrol ettirmesi gerekir.
Ancak bazen diyet yapılmasına rağmen kilo kaybı bir türlü gerçekleşmez. Eğer insülin direnci, hipotiroidi ve Cushing sendromu gibi bazı hastalıklar yoksa, kilo vermekte güçlük yaşanması hatalı bazı alışkanlıklar ve yine hatalı beslenme tarzından kaynaklanıyor olabilir.
Çok düşük kalorili, size özel planlanmamış diyetler metabolizma hızınızın yavaşlamasına ve sonrasında daha zor kilo vermenize neden olabilir. Kilo kaybetme hızı, hedef kilonuza yaklaştıkça azalabilir: Hedefe yaklaştıkça kilonuzu korumak için daha az kalori almanız gerekebilir.
Vücut sıvısındaki azalma ilaç kullanımı, sıvı kaybı, sıvı alımı eksikliği gibi sebeplerin yanı sıra diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Vücut yağındaki azalma ise aşırı kilo veya obezite gibi durumlara karşı kasıtlı olarak yapılan egzersiz ve diyetten kaynaklanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Kalori dengesini sağlamak, protein tüketimini artırmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı besinlere odaklanmak, su tüketimine dikkat etmek, düzenli öğünler yemek, stresten uzak durmak ve uyku düzenine önem vermek, kilo verme sürecini hızlandırmak için etkili yöntemlerdir.
Takriben diyete başladıktan 1 ila 3 ay sonra oluşan bu direnç bedenimizin alışkın olduğu kendini güvende hissettiği ağırlığı korumak için verdiği bir tepkidir. Bu durum kişiden kişiye değişir. Her birimizin parmak izlerinin farklılığı kadar besinlere verdiği vücut tepkileri de farklıdır.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Diyetin ilk Haftası Vücuda Neler Olur? Diyetin ilk haftasında vücutta su kaybı gerçekleşir. Genellikle birkaç gün içerisinde birkaç kilo su kaybedilir ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. İlk haftanın sonunda, kilo kaybı 2 ila 6 arasında değişebilir.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Direnç kilosunu kırmak için en etkili yöntemlerin başında düşük kalorili ketojenik diyet uygulamak gelir. Uzman kontrolünde uygulanan düşük kalorili ketojenik diyet %95 yağ kaybı sağlayarak kısa sürede direnç kilosunun kırılmasında etkili olur.
Tartılmak için en doğru zaman sabahları yemek yemeden önce ve tuvalete çıktıktan sonraki zamandır. Tartılırken? Öncelikle tartıdan tartıya çıkan sonuçlar arasında büyük farklar olabilmektedir. Kilomuzun sık takibini yapıp değerlendiriyorsak her zaman aynı tartıda tartılmalıyız.
İdeal Kilo Kaç Olmalı? Dünya Sağlık Örgütü, vücut kitle indeksinin 18.5 ile 24.9 arasındaki değeri ideal kilo olarak kabul etmektedir. Buna ek olarak 18. 5 altında ya da 24.9 üstündeki değerler ise riskli değerler olarak kabul edilmektedir.
Metabolizma hızını artırmak için beslenme, egzersiz ve uyku önemlidir. Protein alımını artırmak, sık ve düzenli öğünler tüketmek gerekir. Egzersiz yaparak kas kütlesini artırmak ve kardiyo aktivitelerine zaman ayırmanın da faydası olacaktır. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve yeşil çay gibi içecekler tüketilmelidir.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Sabah Aç Karnına Metabolizma Hızlandırma
Limon veya sirke c vitamini içeriğiyle vücudun zinde bir şekilde güne başlaması için ilk adımdır. Kahvaltıdan önce aç karnına kahve içmek ve spor yapmak da vücutta adrenalin hormonunu artırarak sabah erken saatlerde yağ yakımını destekler.
İlk sebep, harcanan kalorinin (enerji) kilo kaybıyla birlikte azalması. Bu “yavaşlayan metabolizma“, hafifleyen bir vücudu çalıştırıp hareket ettirmek için gereken kalori miktarının azalmasıyla meydana geliyor. Hatta, harcanan kalorinin kiloya göre nasıl değiştiğini makul bir isabet oranıyla tahmin edebiliriz.
“Kilo vermem durdu” şikayetinin en sık rastlanan sebebi metabolizma yavaşlığıdır. Düşük kalori alımı ve yüksek aktivite seviyesi bir araya geldiğinde metabolizma hızınızın düşmesine yol açabilir.
1 ayda 20 kilo verme gibi sağlıklı olmayan hedefler koymak yerine, ay ay düzenli kilolar vermek sağlığınız açısından daha olumlu olacağı gibi, aynı zamanda da daha fit, formda ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur. 20 kilo vermek istiyorsanız bunun için 6 aylık bir süreç gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri