Yakıtlar sıcak havada genleşir. Dolayısı ile de yakıt almak istediğiniz zaman genelde soğuk havaları tercih edin. Yazın soğuk havayı bulmak pek mümkün olmadığından akşamları yakıt almaya özen gösterebilirsiniz. Böylece sıcak havada alacağınızdan az da olsa daha fazla yakıt alırsınız.
Çünkü benzinin yazın fazla buharlaşmaması ve sıcak havalarda motoru da tıkamamış olması gereklidir. Tüm bunların yanında benzinin, benzin deposunun iç yüzeyinde de oksijen ile tepkimeye girmemesi ve depo yüzeyine oksitlenmemesi çok önemlidir.
Nihayet sıra, merakınızı en çok körükleyen “Yakıt ışığı yandıktan sonra kaç km gidilir?” sorusunu yanıtlamaya geldi! Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor.
Kitapçıkta, ozon kirliliğinin olduğu aylarda araç sahiplerinin gündüz yerine gece saatlerinde benzin alması önerisinde bulunularak, bu kapsamda araçlara benzinin saat 20.00 ile 07.00 aralığında alınmasının tercih edilmesi gerektiği kaydedildi.
Yaz aylarında araçlarda fazla yakıt tüketiminin çeşitli nedenlere bağlı olduğunu aktaran Karatay, ''Sıcak, klima, uygun yağ kullanımı ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yaklaşık yüzde 10 yükseliyor. Bu nedenle sürücülerin araçlarına uygun yağ ve uygun lastik kullanması gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
Aşırı Hız ve Ani Fren Yapmamaya Özen Gösterin
Aşırı hız yapmak, motora ekstra yük yaptığı için daha fazla yakıt harcanmasına sebep olur. Bu duruma, bir anda hızlanmak ve frene basmak da dahil. Kısacası aracı kullanırken ani ve aşırı yapılan her türlü hareket, daha fazla yakıt tüketiminin nedenidir.
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
11) Benzin ne zaman alınmalı/ hangi saatlerde alınmalı sorusuna cevap ise Yaz aylarında sabah,akşam, gece, alınmalıdır böylece daha yoğun/ağır bir benzin alınmış olunur yani soğuk saatlerde benzin alınmalıdır. 12) Depo gerekmedikçe deponun ağzına kadar doldurulmamalıdır.
Gece saatlerinde benzin almaya giderseniz daha ucuza alırsınız. Çünkü gece hava soğuk olur, soğuk havada benzinin öz kütlesi artar. Bu sayede de metreküp başına daha fazla miktarda benzin almış olursunuz.
Araç kliması, motordan güç aldığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
Yakıttaki genleşme en az o saatlerde. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Antalya'da gerçekleştirdiği zirveye, akaryakıttaki 'meteorolojik vurgun' damgasını vurdu. Vatandaş açısından da önemli bir not; Benzini gece yarısı alın zira genleşme en az o saatlerde. Haliyle zarar etmezsiniz.
Depoyu fullemek zararlı mı? Yani deponun mantığına bakınca yakıt içinde dursun diye üretildiği açık. Aracın deposunun dolu olması genellikle aracın hiçbir yerine zarar vermez.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 kms hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 kms üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.
Motor hacmi büyüdükçe daha az tüketiyor. Yakıt sarfiyatında yüzde 10-15'lik fark çıkabiliyor.
Benzine oranla daha yağlı olan dizel akaryakıtın kaynama noktası da daha yüksektir ve bu sayede etki derecesi de nispeten daha fazladır. Bir başka deyişle dizel yakıt kullanan motorlu araçlar yakıt tüketimi ve fiyat açısından daha ekonomiktir.
Motor gaza getirir ve yaktırır ama araba ile bunlar olmaz. Arabam 100 km de şehir içi 5.5 litre mazot,motosikletim 10 litre benzin yakıyor.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Yarı otomatik vitesli araçların yakıt tüketimi, manuel vitese göre kimi zaman daha düşük olabilir. Ancak tam otomatik vitesli araçların neredeyse tamamı, muadili olan düz vites araçlara göre daha yüksek yakıt tüketimi sergiler.
Otomatik şanzımanlarda güç iletimi manuel şanzımanlardaki gibi tam mekanik (dişliden dişliye) değildir. İlk kalkışta hidrodinamik güç iletimi vardır. Burda da kayıplar fazladır dolayısıyla çok yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri