İnsan uzun süre bir böbrek ve bir akciğerle, midesiz, dalaksız yaşayabilir, ama karaciğersiz bir dakika bile yaşayamaz.
Ama tabiki de siz yine de kendinize çok iyi bakın. İnsanlar hangi organları olmadan yaşayabilir? İnsanların iki böbreği vardır ancak tek böbrekle de yaşayabilirler. Tek böbrekli insanlarda çok ciddi sağlık problemi görülmez.
Dalaksız aktif bir hayat yaşayabilirsiniz, ancak dalağın çıkarılmasından sonra ciddi, hatta yaşamı tehdit edici enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Bu nedenle bazı önlemler alınması gerekir.
Tıp uzmanları insan vücudunda neden apandisit bulunduğunu hala tam olarak çözebilmiş değil. İşlevi bilinmeyen bu organ insan vücudu için potansiyel bir tehdit unsurudur.
Karaciğer. Karın boşluğunun sağ üst köşesine yerleşmiş, önemli fonksiyonları olan vücudun en büyük iç organı. Hayati bir organdır. 1200-1600 gr ağırlığındadır.
İlgili 15 soru bulundu
1. Apandis: Birçoğumuzun adını mutlaka duymuş olduğu apandis, selüloz sindiriminden sorumlu bir organdır. İnsanlığın şu anki vücut sisteminde salgılanan selüloz miktarı oldukça az olduğu için apandis görevini yerine getirememekte.
Vücudun en büyük iç organı olan karaciğer, besinlerin yapı taşlarına ayrılması, depolanması ve zararlı atıkların vücuttan uzaklaştırılması başta olmak üzere vücutta pek çok önemli göreve sahiptir.
Charles Darwin İnsanın Türeyişi (1890) kitabında kendisinin ''ilkel'' diye nitelendirdiği birtakım körelmiş sayılan insan özelliklerini listelemiştir. Bunlar kulak kasları ; yirmilik dişler , kuyruk sokumu kemiği , vücut kılı , apandis ve üçüncü göz kapağıdır.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor ve böylece vücudumuz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı başarabiliyor. İngiltere'de yayınlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre bu durumun nedeni, hücrelerin yenilenmesi yani eski hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor.
Omurgalılarda dudaklar yumuşak hareket eden bir yapıya sahiptir. Yemek yeme, konuşma, öpme gibi fonksiyonları sağlar. İnsan dudakları da somatosensoriyel bir organdır ve öpüşme ve diğer samimiyet eylemlerinde kullanıldığında erojen bir bölge olabilir.
Dalak görevleri ve işleri ile vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Örneğin hasar gören kan hücrelerini ortadan kaldırır. Lenfosit denilen beyaz kan hücrelerini çoğaltır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerini ve trombositleri depolamaktan sorumludur.
Tüm vücudumuzda 78 ayrı organ bulunur. Vücudumuzdaki organların en büyüğü, derimiz; iç organlarımızın en büyüğü ise, karaciğerimizdir. İnsanların on binde birinde, iç organların birisi ters tarafta bulunuyor. İnsan hücrelerinin çoğunun büyüklüğü, 0.001mm'yi aşmıyor.
Dalak, karın bölgesinin sol tarafında, midenin yanında, göğüs kafesinin hemen altında bulunan ve vücutta birkaç kritik görevi yerine getiren yumuşak, süngerimsi bir organdır.
Yani evinde ya da kaza mahallinde veya deprem veya afet bölgelerinde kalbi durmuş ve döndürülememiş bir insanın organları organ naklinde kullanılamaz. Sadece ve sadece beyin ölümü gelişmiş yani tıbben ölmüş ama organları zarar görmemiş insanların organları diğerlerine nakledilebilir.
İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler, insan vücudundaki en önemli organın damarlar olduğunu belirterek önemli bilgiler verdi.
Derimiz bizi hastalık yapan organizmalara karşı korur, D vitamini sentezler, vücut sıcaklığını ayarlamada yardımcı olur ve dış uyaranları hissetmemizi sağlar. Derimizden sonra en ağır organlar sırasıyla karaciğer, beyin, akciğerler ve kalptir.
Ribozomlar hücre içi protein sentezler. Hücre içindeki en küçük organeldir.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor.
Deri veya karaciğer gibi diğer organların tersine kalbin kendisini yenileme gücü çok sınırlıdır. Kalp kas hücrelerinin bir yılda sadece yüzde 0,5'i yenilenir. Bu ise ciddi hasarları onarmaya yetmez.
İçi boşluklu organlar maddelerin geçtiği tüplerdir. Örneğin, mide ve barsaklar yiyeceği vücut boyunca ilerletir, üreter ve mesane atılana kadar idrarı iletir ve depo eder. Mide, duedonum, ince barsaklar, kalın barsak (kolon), rektum, apandiks, safra kesesi, safra yolları, mesane, üreter ve rahim boşluklu organlardır.
Örneğin göz kapağı, el veya ayak tırnaklarının tıbbi manada organ olarak değerlendirilebileceği belirtilirken, ceza kanunundaki uygulamalar bakımından organ sayılmamaktadır.
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Bir insan karaciğeri normalde 1,4-1,7 kg ağırlığında olup yumuşak ve üçgen şeklindedir. Karaciğer insanlarda hem en ağır iç organ, hem de en büyük bezdir.
Siroz, karaciğer yapısının ilerleyici ve geri dönüşümsüz olarak hasar görmesidir. Normal karaciğer dokusunun yok olması ve yerine çalışmayan skar dokusunun gelmesi tıbbi literatürde siroz hastalığı olarak adlandırılır. Karaciğer vücutta kendi kendini yenileyebilen tek organdır.
Ciltteki en büyük organın, vücutta yüzde 16'lık bir yer kapladığını kaydeden NYU Langone Health'den patoloji profesörü Dr. Neil Theise, "İnterstisyuma gelince, benim tahminim vücudun hacminin yüzde 20'sidir, bu da genç bir yetişkinde yaklaşık 10 litreye eşittir" açıklamasında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri