Tam diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde bir miktar şişlik normaldir, ancak çok fazla şişlik olması ağrıyı ve diz sertliğini artırabilir ve dizin hareket açıklığının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle şişliği nasıl yöneteceğinizi bilmek son derece önemlidir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, diz protezi ameliyatları da belirli riskler içerir. Bunlar arasında enfeksiyon, protezin gevşemesi, kan pıhtıları ve sinir hasarı yer alabilir. Ancak, cerrahi ekiplerin deneyimi ve ileri teknoloji kullanımı, bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olur.
Diz protezinin gevşeme belirtileri ilaçlarla azalmayan ve geçmeyen şiddetli ağrılar, şişlik ve yürürken yada hareketle diz ekleminden sesler gelmesi sayılabilir. Protezin gevşemesi durumunda yapılması gereken diz protezi revizyon ameliyatıdır.
Ameliyattan sonra erken dönemde ortaya çıkan enfeksiyonlarda, eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, bölgesel ısı artışı ve yaranın akıntı vermesi sık görülen belirtilerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Diz protezi ameliyatları günümüzde yüksek başarı oranı ile yapılsa da bazı durumlarda protezde gevşeme ve protezin yerinden çıkması gibi sorunlar görülebilir.
Ameliyattan hemen sonra ağrısı devam eden hastalarda ise , kas güçsüzlüğü, enfeksiyon, protez dengesizliği düşünülür. Ameliyattan sonra hastanın ağrıları geçmiş lakin uzun zaman sonra tekrar ağrısı başlamışsa; protez aşınması, geç enfeksiyon, ve stress kırığı akla gelmelidir.
Diz protezi ameliyatı sonrasında hastalara fizyoterapi desteği de verilir. Hastaların herhangi bir destek kullanmadan yürümeleri yaklaşık dört hafta sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve aktivite düzeyine göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla altı hafta sonra iyileşme tamamlanır.
Diz Protezi Gevşemesinin Belirtileri
Yürürken veya hareket esnasında dizden gelen sesler. Ağrısı kesici ilaç alınmasına rağmen diz ağrısının geçmemesi gibi durumlarda diz protezinin gevşemesi söz konusu olmaktadır.
Ağrı kontrolü için yapılan uygulamalarla ilk günün rahat geçmesi sağlanır. Sonrasında ise ağrı günden güne azalarak 3-4 günden sonra çok hafif düzeye inmekte ve günler içinde kaybolmaktadır. Böylece, hastalar artık ameliyat öncesi ve sonrası ağrılardan kurtulmaktadır.
Diz protezi ameliyatı kaç yaşında takılır? Çoğunlukla orta yaşı geçmiş hastalara uygulanır. 55 yaş ve sonrasında yapılan diz protezlerini ömür boyu kullanmak mümkündür.
Bükülme derecesi ortalama 110-120 derece olup, hastanın ameliyat öncesi dizini bükme derecesi, kilosu, yapılan cerrahinin başarısına ve hastanın egzersizlerini tam ve düzenli yapmasına bağlı olarak değişmektedir.
Tüm ameliyatlar gibi diz protez ameliyatının da kendine özgü riskleri vardır. Bunlar kan pıhtı oluşmasına bağlı sorunlar, enfeksiyon yani mikrop kapmaya bağlı riskler olabilir. Mevcut koruyucu yöntemlerle pıhtıya bağlı sorunlar düşük riskli hastalar için oldukça azalmıştır.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Evet engelli haklarından yararlanabilmeniz için ( araç alımı hariç) % 40 ve üzeri rapor almanız gerekiyor.
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Kontrole geldiğinde önce ameliyatını yapan ortopedi doktoru hastayı görür, eklemin durumu uygun ise hastayı fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine yönlendirir. Hasta burada yaklaşık 2 veya 3 haftalık bir ayaktan fizik tedavi programına alınır.
Diz Kireçlenmesinde Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri. Ağrı kesiciler ilk tercihlerdir. İlk seçenek olarak parasetamol, aspirin gibi basit ağrı kesiciler etkili olmaktadır. Romatizma ilaçları ise ikinci bir seçenektir.
Ağrıyı önlemek için karışım analjezik (ağrı kesici) uygulamaları yapılır. Bu karışım analjezik hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası devam eden bir uygulamadır. Ameliyat öncesi başlayan aneljezik uygulaması, ameliyat sırasında da ameliyat bölgesine uygulanır.
İki Diz Protez Ameliyatı Aynı Anda Yapılabilir mi? İki dizinde de sorun olan kişilere aynı anda diz protez ameliyatı uygulanabilir. Bu ameliyatın en büyük avantajlarından biri tek ameliyatla sorunların giderilmesidir. Böylece kişiler ameliyat stresini iki defa yaşamamış olur.
Diz protez ameliyatından önce diz eklemindeki kireçlenme, ağrı, şişlik ve sertlik gibi yakınmalar nedeniyle diz hareketleriniz oldukça kısıtlı olabilir. Ameliyat sonrasında ise yeni yapay ekleminizle çok daha fazla hareket elde edebilirsiniz.
Diz protezi ameliyatı sonrası dizden ses gelmesi, özellikle yürürken veya diz hareketleri sırasında, birçok hastanın karşılaştığı bir durumdur. Diz protezi sonrası dizden ses gelmesi genellikle bir sorunu belirtmez.
Diz veya kalça protezi sonrasında MR taraması yaptırmak için genellikle bir engel yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri