NORMAL BİR İNSAN KAÇ GÜN SUSUZ KALABİLİR? Bilimsel araştırmalara göre, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir. Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir. Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır.
Bu tür durumlarda önerilerin tamamı, içinde bulunulan duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır.
Kan hacmi azalır. Tansiyon düşer. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir.
Sadece Su İçerek Kaç Gün Yaşanır? Kişinin sadece su içerek yaşayacağı süre yaklaşık 2 aydır. Tabi kişinin kronik rahatsızlığının olması halinde yaşam süresi düşecektir. Önemli rahatsızlıkları olan kişilerde açlığa dayanma süresi birkaç güne kadar düşebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bilimsel araştırmalara göre, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
Normal koşullar altında yani bulunulan ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmadığı ya da aşırı güç harcanmadığı durumlarda bir insan 3-5 gün susuz kalabilir. Kişinin sağlık durumuna da bağlı olarak bu süre birkaç gün uzayabilir.
Yeterli sıvı almadığınız zaman bir miktar “acayip” hissetme durumları başlıyor. Çalışmalar, hafif düzeyde dehidrasyonun baş ağrısı yaptığını, bilişsel performansı düşürdüğünü, yoğunlaşmayı zorlaştırdığını ve hafızada bozukluklara neden olduğunu söylüyor.
Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir, ağız kurur. Halsiz kalan kişi kendini kötü hisseder, canı bir şey yapmak istemez. Sıvı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar.
Susuzluk aynı zamanda böbrek taşlarına ve idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu hastalıklar hızla tedavi edilmediklerinde böbrek yetmezliğine neden olabilirler.
Yetersiz su alımı tüm vücudu vuruyor
Susuzluk nedeniyle ciltte meydana gelen kuruluk, kırışıklıklara neden olur. Ne kadar çok su tüketilirse, yaşlanma belirtilerini o kadar geç ortaya çıkar. 4- Vücut direncinin düşmesi: Gribe karşı da, vücut direnci için de susuzluğun bertaraf edilmesi çok önemlidir.
Susuzluğun ciltteki en hissedilir etkisi kuruluktur. Susuz kalan bir vücudun her yerinde kuruluk görülebilir. Kuruluk aynı zamanda kaşıntıya da yol açtığından cilt sürekli nemlendirilme ihtiyacı duyar.
Vücudun yiyecek olmadan dayanabileceği süreyi etkileyen birçok farklı faktör olduğundan, insanların aç kalarak ne kadar süre yaşayabileceği kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak ifade etmek gerekirse yiyeceksiz bir şekilde 1 ile 2 ay arasında hayatta kalabilmek mümkündür.
Dehidratasyon saatler ve günler için hızla gerçekleşebilir, aşırı susama, yorgunluk ve müdahale edilmezse nihayetinde organ yetmezliği ve yaşam kaybına neden olur. Kişi ilk gün susuzluktan ve hafif halsizlikten yakınırken, üçüncü güne gelindiğinde organ yetmezliğine geçebilir.
Bu maddelerin vücutta uzun süre kalması hem metabolizma hızını düşürür hem de vücut sisteminin kusursuz dengesini bozar. Toksin, yağ ve atık maddelerin vücuttan atılması ise su ile mümkündür. Ancak vücuda alınan su miktarı azaldıkça idrar miktarı da azalacağından metabolizma da yavaşlar.
Vücutta susuzluğun olması halsizlik ve yorgunluk hissine neden olmaktadır. Susuzluğun giderilmemesi bu durumun giderek artmasına hatta bilinç kaybı ve bayılma gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Bir insanın yemek yemeden sadece serumla beslenerek ne kadar süre yaşayabileceği kişiden kişiye değişir ve birçok faktöre bağlıdır bu faktörler arasında kişinin yaşam tarzı, vücut kompozisyonu, genel sağlık durumu, bazal metabolizma hızı ve hastalık gibi etkenler bulunur. Kesin bir süre belirlemek mümkün değildir.
Oysa aynı hücrelere yağ asitleri kolayca girer ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Açlığın ilk 48-72 saati böyle geçer. Bu dönemde insanların kan basıncı değişmezken nabız sayısında artış görülür. MSS işlevleri ise hemen hiç etkilenmez, fizik aktivite oldukça iyi durumdadır.
Deprem sonrası enkaz altında kalan bir kişi ortalama 2-3 gün boyunca dayanabilmektedir. Bu faktör kişinin hem mental hem de fiziksel durumuna, bulunduğu yere göre değişiklik gösterebilmektedir. Hava alan ve ihtiyaç giderebilecek bir yerde kalan kişi enkaz altında daha uzun süre dayanabilir.
Ağız kuruluğu, Ağlarken az gözyaşı, Gevşek dışkı gibi belirtiler, hafif veya orta şiddette susuzluğu gösterir.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
Ruhsal durumlar anında ya da susuz kalındığında ağız kuruluğu meydana gelebilir. Bunun yanında ağzın sürekli kuru olması (kserostomi) altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Ağız kuruluğu, sık sık susama, ağız kokusu, dilde karıncalanma gibi belirtilerle ortaya çıkar ve kişiyi etkiler.
Susuzluk saç derisinin kurumasına neden olurken, kepeklenme sorununa da zemin hazırlayabiliyor. Zamanla saçın deriye tutunma gücünü azaltarak saç dökülmesini de hızlandırabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri