Henüz mükellef olmayan bir çocuk oruç tutmakla yükümlü olmaz. On beş yaşına gelen biri çocukluktan çıkmış olur. Bundan önceki dönemde çocuk dayanabildiği kadar oruca alıştırılır. Mesela kış zamanında ise ramazan daha fazla tutturulur, yaz sezonuna rastlarsa az tutturulur.
Eğer bu vazifeyi çocuğun velilerinden hiçbiri yapmazsa hepsi günahkar olurlar. Eğer erkek kız çocuk baliğ (adet görmüş ise) olmuş ise, erkek çocukta ergen olmuş ise onlara oruç tutmak farz'dır. Kız çocukları genelde 10 ile 15 yaş arasında baliğ(adet)görerek ergen olur. Erkek çocuk ise, 12 ile 15 yaş arası baliğ olur.
En İyi Cevap. Ergenliğe girmiş ise evet bozulur. 60 gün kefaret 1 günde cezası oluyor. Oruç tutmaya gücü yetmeyen kişinin 60 fakiri bir günde doyurması/bir fakiri 60 gün doyurması gerekiyor.
12 yaşındaki çocuk, ergenlik çağına girmişse orucunu bozması günahtır ve 61 gün kaza tutması gerekir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Bununla beraber çocuk oruca alışması için oruçla emredilir, çünkü salih ameller onun lehine yazılır. Anne ve babanın çocuklarını alıştırmaları gereken yaş ise oruca güç yetirdikleri yaştır, buda çocuğun bünyesine göre değişir ancak alimler 10 yaş olarak sınırlandırmışlar.
İlgili 45 soru bulundu
Sonuç olarak oruç, kişi mükellef olunca üzerine farz olur. Henüz mükellef olmayan bir çocuk oruç tutmakla yükümlü olmaz. On beş yaşına gelen biri çocukluktan çıkmış olur. Bundan önceki dönemde çocuk dayanabildiği kadar oruca alıştırılır.
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
15 yaşına gelmiş olmasına rağmen çeşitli sebeplerden sayılan belirtilerin ortaya çıkmadığı gençler ergen olmuş kabul edilir ve oruç farz olmaya başlar. Ergenlik dönemi öncesinde olan çocuklar için farz olmayan oruç tutmak, tekne orucu şeklinde tutulabilir.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).
Mazeretsiz bir şekilde orucu bozan kimse; büyük günahlardan bir günah işlemiş ve kendini Allah'ın gazabına ve azabına maruz bırakmıştır. Bu kimse, gönülden samimi bir tövbe etmesi gerektiği gibi tutmadığı orucu kaza etmesi gerekir.
10 yaşındaki bir çocuk orucunu bozarsa günah olmaz.
10 yaşındaki bir çocuk için din üzerinde herhangi bir mesuliyet yoktur çünkü daha ergenlik çağına erişmediği için dinen herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz.
Mazeretsiz olarak oruç tutmayanlar büyük günah işlemiş olurlar. Zira Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, Allah'ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan'da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” (Ebû Dâvûd, Savm, 38 [2396]; bkz. Buhârî, Savm, 29).
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesi 'Tekne Orucu' olarak adlandırılmış. TEKNE ORUCU NASIL TUTULUR? Çocuklar bu orucu isterlerse sabahtan öğle saatine kadar, isterlerse de öğleden akşama kadar tutabilirler.
Oruç ibadetinin henüz farz olmadığı çocukların öğlen saat 12'ye kadar yemek yemeden beklemesidir. Bir nevi oyunumsu olan bu deneyimle çocuklar oruca alışma sürecini yaşar.
Su orucu adından da anlaşılacağı gibi su dışında herhangi bir yiyeceğin yenilip içilmediği bir süreçtir. Bu oruçlar genel olarak 24 ila 72 saat arasında sürer. Su orucu diyetinin uzunluğu ne olursa olsun, kesin olan bir şey var ki, Yaşam Hastaneleri beslenme ve diyet uzmanları olarak bizler bunu önermiyoruz.
En çok sorulan sorulardan birisi de banyo yapmanın orucu bozup bozmayacağı. İşte Diyanet tarafından verilen yanıt. BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI? Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez.
Balgam, vücudun kendisi tarafından salgılanan bir salgı olduğu için orucu bozmamaktadır. Tükürük ağzın salgıladığı doğal bir durumdur. Bu yüzden oruçlu olunduğu zamanlarda kişilerin tükürüklerini yutması orucu bozmaz.
Oruçluyken ağlamak, kişilerin orucunun bozulmasına neden olmamaktadır. Bir şey yemek içmek ya da biri ile cinsel münasebette bulunmak orucun bozulmasına neden olabilir. Ancak onun dışında ağlama gibi bir durumda orucun bozulması gibi bir durum söz konusu değildir. Kişiler oruçlarını tutmaya devam edebilirler.
"Her kim, geçen Ramazan'dan borcu varken yeni Ramazan'a ulaşırsa, ondan (bu yeni) oruç kabul olunmaz." - Bu hadise göre, oruç borcu olanlar Ramazan orucunu tutamazlar mı? Heysemî, bu hadisin hasen olduğunu söylemiştir.(bk.
Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.
Aşırı zayıf kişiler, Vücut direnci düşük olanlar, Yeni ameliyat geçirenler, Kemoterapi gören kanser hastaları, oruç tutmamalı ya da doktor kontörlünde tutmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri