Herhangi bir sebeple kaybedilmesi veya çaldırılması halinde yapılması gereken bazı hususlar bulunur. 2023 yılı içerisinde kimliğini kaybedenlerin ALO 199 çağrı merkezini arayarak öncelikle bildirimde bulunması gerekmektedir. Kimlik kaybetmenin ayrıca cezası bulunur.
istenir. İlgili belgelerin ibraz edilmesi halinde oturulan ilçe Nüfus Müdürlüğünde 5 TL kimlik bedeli karşılığında cüzdan değişimi yapılabilir. Nüfus ve Aile Cüzdanını Kaybetmenin Cezası Nedir? Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır.
Seçmenler eski kimlikle oy kullanabilecek. T.C Kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belge ile oy kullanabilirsiniz.
ESKİ KİMLİKLER 31 ARALIK 2023 TARİHİNE KADAR KULLANILACAK
Nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı.
Yeni ceza dudak uçuklattı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan tabloya göre, bu yıl kartını kaybedenlerin 166 TL ödeme yapması gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Eski tip nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi için tarih sınırı getirilmedi. Nüfus cüzdanları, çipli kimlik kartları alınıncaya kadar geçerli olacak, değiştirilmediği takdirde herhangi bir ceza uygulanmayacak.
İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile eski tip nüfus cüzdanlarının 2023 tarihine kadar yenilenmesi gerektiğini duyurmuştu. Kimlik yenileme işlemi Nüfus Müdürlüklerinden 2024 yılına kadar yapılmaya devam edecek.
Eski kimliğiniz TR sınırları dışında hiç bir geçerliliği yoktur zaten. Pasaportunuzu eski kimliğinizi kullanarak çıkarabilirsiniz. Artık pasaportlar ile Nüfus Müd. ilgilendiğinden ötürü, randevu alırken kimliğinizide değiştirmek ister misiniz diye soruyor. İstemezseniz değiştirmeden de pasaport çıkarabilirsiniz.
Nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı. Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Süre bitiminde kart sahibinin tekrar başvurması gerekmektedir. Kimlik kartlarının üzerinde geçerlilik tarihi yer almaktadır.
1972 yılında çıkarılan Nüfus Kanunu'yla kimlik belgelerinin ismindeki hüviyet kelimesi çıkarılarak Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı adlı yeni kimlikler düzenlenmiş fakat eski Nüfus Hüviyet Cüzdanları da 1991 yılına kadar resmî işlemlerde geçerliliğini korumuştur.
Eski kimlik geçerlilik süresi olarak İç İşleri Bakanlığı tarafından açıklanmış olan son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir. 2024 yılının, yeni tip kimlik başvurusu için son tarih olduğu belirtilmiştir. Açıklanan tarihe kadar yeni tip kimlik kartı için başvuru yapılmayan kişiler için ceza uygulanacağı belirtilmiştir.
İçişleri Bakanlığı'ndan eski kimlik kullananlara kötü haber! İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski kimlik kartlarının artık bankalarda geçerli olmayacağını açıkladı!
Eski nüfus cüzdanları yeni kimlik kartları alınıncaya kadar geçerli olacak.
Kimlik kartı her Tük vatandaşına verilen kişiye özgü resmi kimlik belgesidir. Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları yurt dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha kolay olması için çipli hale geldi. Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların kimliklerini yenilemesi gerekiyor.
T.C. kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıl olup bu sürenin bitiminde başvuru üzerine yenilenir. Nüus Müdürlüklerine yapılan başvuru üzerine yenilenen kimlik kartlarının, belirtilen tarihe kadar temin edilmesi gerekiyor.
Artık ödemeleri kolayca internet üzerinden gerçekleştirme imkanınız bulunuyor. Kaybolan kimlik çıkarma ücreti 2023 için belli oldu: Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli ise 166,00 TL olarak ödeniyor.
İptal edildikten sonra kartınız bulunsa da iptal işlemi geri alınamaz. Bu durumda, kartınızı kapı geçişlerinde ve nakit harcama noktalarında (kafeterya, spor salonları, sosyal bina, havuz, kütüphane, öğrenci işleri) kullanamayabilirsiniz.
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
Eski kimliğin değiştirilmesi için öncelikle randevu alınması gerekir. Daha sonra gerekli evrakların hazırlanması ve belirli bir miktar ücretin yatırılması istenmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre eski tip nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar yenilenmesi gerekmektedir.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için seyahat belgeleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ancak kimlikle seyahat ettiğinizde 90 günlük kalış hakkınız olduğunu da unutmamalısınız.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığınca uygulamaya konulan İnteraktif Vergi Dairesi ile artık Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kağıtlar bedeli ile Pasaport harç bedelleri internet üzerinden ödenebilecektir.
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor. E-Devletten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri